Der er mange sundhedsmæssige fordele ved at vælge fuldkornsprodukter. Et skift fra raffinerede kornprodukter, som f.eks. lyst brød og pasta, til fuldkornsprodukter, gør, at du nedsætter risikoen for at udvikle blandt andet hjertekarsygdomme. Derudover giver fuldkornsprodukter en større mæthedsfornemmelse og dermed kan du undgå overspisning.
HVAD ER FULDKORN OG HVORFOR ER DET SUNDT?
Dette spørgsmål ses ofte i debatten om de små korn. Svaret er simpelthen, at man i fuldkornsprodukter bevarer alt det gode fra kernen. Skaldele og kim er de yderste lag på kornet, som indeholder vitaminer, proteiner og fibre. Hvedemel er f.eks. lavet af frøhviden, som er det inderste lag i kornet — det betyder altså, at man fjerner alle de nærende dele af kornet.
Men spørgsmålet er så, hvor meget fuldkorn man bør spise for at opnå de sunde virkninger.
Anbefalede daglige mængde fuldkorn
Den anbefalede daglige mængde fuldkorn er 75 gram. Hvis du har svært ved at sætte det i perspektiv, er der 16 gram fuldkorn i én skive rugbrød. Der skal altså en del til i løbet af en dag, men da der findes omkring 1000 produkter med fuldkornslogo, er der meget forskelligt at vælge imellem.
Produkter med fuldkorns-logo
Hvis du synes det er svært at finde rundt i de mange typer korn, kan du lede efter et lille orange logo med teksten “vælg fuldkorn først”. Dette logo garanterer dig, at produktet er sundt, samt har et lavt indhold af salt, sukker og fedt.
Er det stadig fuldkorn, når det er forarbejdet?
Produkter som fuldkornsmel og hakkede korn tæller stadig som fuldkorn. Det essentielle er, at man bruger hele kornet og ikke kun frøhviden, som tidligere beskrevet.
Derfor kan du trygt bruge fuldkornsmel i stedet for hele kerner, hvis det er dit foretrukne valg.
Er alle korn fuldkorn?
Nej, så enkelt er det ikke. Varer som solsikkekerner, græskarfrø og hørfrø er ikke fuldkorn. Dette skyldes, at de kommer fra en helt anden familie end f.eks. hvede og rug, som vi ellers typisk ser som fuldkornsprodukter. Herunder kan du få det fulde overblik over de mest gængse typer mel, frø og kerner:
Er gluten usundt?
Medmindre du har fået konstateret glutenintolerans (cøliaki) hos lægen, er der ingen sundhedsfordele ved at undgå gluten. Gluten er et proteinstof, der indgår i hvede, rug og byg, så hvis du afskriver gluten, afskriver du samtidig mange sunde fuldkornsprodukter og går glip af vigtige vitaminer, mineraler og kostfibre. Fremfor at bekymre dig om gluten kan du med fordel fokusere på at vælge fuldkornsvarianter, når du køber f.eks. brød, pasta og morgenmadsprodukter.