Hvordan bliver den syrlige vindrue til en sød, californisk rosin? Hvor stammer udtrykket "rosinen i pølseenden" fra, og er der grænser for, hvor mange man må spise?
Det kan du blive klogere på her, hvor vi fortæller lidt om den californiske rosin.
Er de sunde?
Californiske rosiner indeholder masser af vitaminer og mineraler, blandt andet kalium, kalcium, jern, magnesium, fosfor, zink, A-, B-, C- og E-vitamin. Så det er bestemt en god snack, hvis lækkersulten melder sig, selv om de selvfølgelig — som alt andet — bør indtages med måde.
Det særlige ved den californiske rosin er desuden, at de er 100 procent naturlige — altså indeholder de ingen tilsat sukker. Det skyldes, at de dyrkes i dalen San Joaquin i Californien, hvilken er en særligt solrig af slagsen — over 300 dage om året står solen nemlig højt og varmer de mange druer. Druerne plukkes i august og lægges til tørre på papirbakker. Efter cirka tre uger har den californiske sol og varme tørret druerne og forvandlet dem til søde, velsmagende rosiner. Det er netop denne naturlige tørring, der giver den californiske rosin sin søde smag — og som betyder, at den ikke skal tilsættes sukker.
Hvordan får de den søde smag?
Mens druerne tørrer i solen, sker der et unikt fænomen, som kaldes "Maillard-reaktionen". "Maillard-reaktionen" er en kemisk reaktion mellem aminosyrer og sukker, der skaber en form for naturlig karamellisering. I den varme sol karamelliserer sukkeret i rosinen langsomt, hvilket giver californiske rosiner et karakteristisk udseende og en sød smag.
Hvor mange må man spise?
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn under tre år ikke spiser mere end 50 gram rosiner om ugen. Det skyldes, at rosiner kan have et højt indhold af svampegiften ochratoksin A, som stammer fra skimmelsvampe.
De californiske rosiner har rigtig fine resultater, når det gælder mængden af ochratoksin A. I EU har man fastsat det sikre nivea af ochratoksin A til at være 10 dele per milliard (ppb),men tests af californiske rosiner har vist, at tilstedeværelsen af svampegiften var på under 5 ppb i 97 % af rosinerne og under 1 ppb i 69 % af dem. Californien har nogle af de mest stringente programmer i verden vedrørende dyrkning, håndtering og opbevaring af rosiner, som tilsammen alle bidrager til at sænke niveauet af ochratoksin A.
Hvor stammer udtrykket "rosinen i pølseenden" fra?
Du kender sikkert udtrykket, der betyder, at noget kommer som det sidste i en rækkefølge. "Rosinen i pølseenden" siges at stamme fra gamle dages pølseproduktion, hvor man lagde en rosin i enden på pølsen for at give smag og for at forhindre, at farsen løb ud.
Historien bag californiske rosiner
Den californiske rosins historie starter tilbage i 1769, da spanske missionærer begyndte at fragte druer fra Mexico til den solrige dal, San Joaquin i Californien. Midt i 1800-tallet rejste tusindvis af guldgravere vestpå, og små vinmarker blev mere og mere almindelige, især omkring Los Angeles. Denne nye, stigende efterspørgsel fra guldgraverne på druedyrkning fødte den californiske vinindustri og samtidig den californiske rosindyrkningsindustri, som stadig lever i bedste velgående den dag i dag.
I Danmark har vi spist californiske rosiner i mere end 100 år. De velkendte Regent-rosiner er også fra San Joaquin, og derfor har de en særlig — og helt naturlig — sødme. Det gør dem oplagte at spise alene som små snacks eller tilsætte dem til bagværk og andre søde sager.
Californiske rosiner fra Regent
Den californiske rosin er en næringsrig og plantebaseret fødevare, som er fuld af fibre, vitaminer og mineraler. Den er desuden 100 procent naturlig, naturligt tørret og uden tilsat sukker. Du kan finde californiske Regent-rosiner i udvalgte forretninger hos Bilka, Føtex og Netto.