Undgå husblas-klumper

Hvad er husblas, og hvordan bruger man det? Undgår du også citronfromage og cheesecake, fordi der er husblas i? Det er slet ikke så farligt. Lær her, hvordan du får styr på teknikken.

Undgå husblas-klumper
October 25, 2019 af redaktionenFoto: Inge Skovdal, Skovdal Nordic

Mange er lidt betænkelige ved at lave desserter med husblas. For hvordan er det nu lige, man gør, og hvad hvis der dannes små husblas-klumper?

Men faktisk er det ikke spor svært at arbejde med husblas, når bare du følger opskriften nøje og husker de her fire vigtige ting:

  1. Husblassen skal udblødes i rigeligt koldt vand i 5-10 minutter
  2. Bladene skal lægges i vandet et efter et, så de ikke klistrer sammen.
  3. Husblassen skal smeltes over svag varme. Rør ofte, og undgå, at husblassen bobler og bliver for varm. Du kan også vælge at smelte husblassen i en varmefast skål over vandbad. Se, hvordan i videoen længere nede.
  4. Sørg for, at den smeltede husblas bliver kølet ned, så den har samme temperatur, som den masse husblassen skal røres i. Brug f.eks. et par spsk. af hovedmassen eller lidt citronsaft til at køle det smeltede husblas lidt ned.

Udblød — sådan gør du

Du kan udbløde husblas på to måder. Enten over vandbad eller direkte i en varm væske. Se her, hvordan du gør.


Hvad er husblas?

Husblas kaldes også gelatine, og det er et stivelsesmiddel, der gør cremer og mousser stivere, f.eks. i citronfromage, cheesecake og andre moussekager. Der er også husblas i de fleste vingummier, lakridser og tyggegummi, men faktisk også i medicinkapsler og husholdningsfilm.

Husblas fremstilles af sener, hud og knogler fra svin, køer og fjerkræ. Det er proteinerne, der fungerer som stivelsesmiddel.

Det er ikke til at vide, hvilke dyr der er brugt, så mange vegetarer og muslimer undgår helt husblas. Husblas kan erstattes af agar-agar, som er et vegetabilsk gelerings- og fortykningsmiddel lavet på alger eller tang. Det købes i pulver eller flager og giver en lidt anden konsistens end husblas, og metoden til at stive med agar-agar er også anderledes. Læs på pakken, hvordan du gør, og regn med, at du skal prøve dig lidt frem med mængderne, hvis du i en opskrift ønsker at udskifte husblas med agar-agar.

Du kan også bruge produktet Vegegel, der er et plantebaseret geleringsmiddel frit for animalske produkter. Læs på pakken, hvor meget du skal bruge.

Gelatine betyder stiv eller frossen på latinsk, deraf navnet. Husblas betyder 'størens svømmeblære' på tysk og refererer til den metode, man tidligere udvandt stoffet på; nemlig fra størens svømmeblære.

Måske du også kan li'