Undgå bakterier på dit skærebræt

Der er et par steder i dit køkken, hvor der kan være ekstra mange bakterier. Et af dem er på dit skærebræt. Få gode råd til at holde baktusserne på afstand, og læs hvorfor det er så vigtigt at få bugt med dem.

Undgå bakterier på dit skærebræt
March 6, 2020 af redaktionenFoto: Inge Skovdal, Skovdal Nordic

Vidste du, at der kan være flere bakterier på dit skærebræt end på dit toiletsæde? Det lyder ikke særligt lækkert, og det vil man helst undgå. Ikke? 

Den amerikanske mikrobiolog Charles Gerba forklarer: "Der er mere end 200 gange flere fækale bakterier på det gennemsnitlige skærebræt i et hjem end på et toiletsæde. Mange mennesker skyller bare deres skærebræt, men både fjerkræ og råt kød kan efterlade salmonella og campylobacter,” siger han.

Campylobacterbakterier er en af de mest almindelige årssager til madforgiftning, som kan skyldes, at man har spist råt kød.


Mikrobiologens råd er, at man bruger separate skærebrætter til henholdsvis kød og grøntsager. 

Det er også en god idé at vaske skærebrættet af med et desinfektionsmiddel eller komme det i opvaskemaskinen, hvis skærebrættet er af plastik.

Skærebræt af plastik eller træ?

Fordelen ved et skærebræt af plastik er netop, at det kan vaskes i opvaskemaskinen. Men noget tyder på, at skærebrætter af træ indeholder antimikrobielle egenskaber, der kan gøre op for, at det ikke kan vaskes i opmaskemaskinen.

Hvor skal jeg ellers være opmærksom i mit køkken?

Andre bakteriebomber kan findes i køkkenvasken, nederste hylde i køleskabet og opvaskebørste og karklude. 

Måske du også kan li'