Tips og opskrifter til airfryer

En airfryer bliver hurtig spild af plads, hvis den bare står på køkkenbordet for at lave fedtfattige fritter en fredag hver anden måned – men sådan skal det ikke få lov at være! Med et par airfryertips og -tricks kan du faktisk lave de fleste retter i din varmluftsfriture!

Tips og opskrifter til airfryer
December 20, 2022 af Max MartinussenFoto: Shutterstock.

Denne artikel indeholder sponsorerede links.

Først får du en grundig guide til brugen af din airfryer med tips og opskrifter - hvis du derimod ikke har én, men ville ønske, du havde, så får du også vores gennemgang af 5 populære modeller nederst. 

Guide: Sådan bruger du din airfryer

En airfryer er i princippet en lille, hidsig varmluftovn. Den tilbereder din mad ved lavere temperatur men hurtigere end en almindelig ovn – og den behøver ikke at varme op før tilberedning, så den er god ved elregningen. Hemmeligheden er, at airfryeren blæser den varme luft hurtigt rundt om maden, hvor der i en traditionel varmluftsovn ikke er samme gode luftcirkulation og -hastighed.

Hvad må komme i airfryeren?

Svaret er simpelt – alt der må kommes i en almindelig ovn, må komme i en airfryer. Ofte handler det bare om din airfryer er stor nok, så luftcirkulationen ikke bliver hæmmet. Sørg for, at portionerne ikke er for store, så der kan være god luftcirkulation.

Undgå ting, der kan blive blæst rundt i airfryeren. Det gælder fx stanniol, men også løse ingredienser som krydderurter og rasp.

Fantasien sætter grænser. De fleste retter, der kan laves i en ovn, kan laves i en airfryer.

4 tips til god mad i en airfryer

  1. Kast dig ud i dine yndlingsretter. Du kan lave de fleste retter i en airfryer, hvis du tør eksperimentere. Nederst i artiklen her har vi lavet konverteringsskemaer, så du kan regne ovntid og -temperatur om til airfryervenlige værdier.
  2. Hold øje med maden. Stop tilberedningen, når maden ser færdig ud og ikke nødvendigvis, når tiden i opskriften dikterer det. Så får din mad ikke for meget eller for lidt, og du kan få lige præcis så brune kanter som du ønsker dig.
  3. Vend maden og ryst kurven ofte. Du får god og jævn tilberedning, hvis du vender maden undervejs – stykker af kød bliver bedst, hvis du vender det – og fritter og andre grøntsager bliver jævnt tilberedt, hvis du rører i dem – eller ryster kurven – ofte.
  4. Tilpas portionerne. Hvis du forsøger at lave for meget mad ad gangen, så tager det længere tid. Luftcirkulationen hæmmes og det er ikke lige så nemt at styre tilberedningen. Lav fornuftige portioner, så tager det ikke unødigt lang tid.

Fedtstof er et vidundermiddel

Fedtstoffet er nøglen til god mad i en airfryer. Ikke fordi, der skal bruges meget af det – det er simpelthen bare dét, der gør den lille varmluftovn til en varmluftsfriture.

  • Anskaf dig en oliesprayflaske. Det gør det nemt at give både rist og mad den rette mængde fedtstof. En smurt rist er nem at gøre ren efterfølgende.
  • Giv maden en oversprøjtning med olie inden den ryger i aifryeren, og giv så igen under tilberedning. Det giver en lækker, flot og sprød overflade.
  • Hvis du laver retter med smør, så vent med at spraye med smør til sent i tilberedningstiden. Så undgår du, at smørret branker.

Hvilken type olie skal jeg bruge i airfryeren?

Du kan bruge de fleste almindelige madlavningsolier. Raps- og solsikkeolie er super. Det skal være olier, der ikke brænder ved høje temperaturer, så undgå koldpressede olier som fx olivenolie. 

Hvad kan man lave i en airfryer?

Du kan lave stort set alle opskrifter i en airfryer, som du ellers ville bruge en varmluftsovn til. Med de fire ovenstående tips ved hånden kan du kaste dig ud i en hvilken som helst opskrift. Leder du efter lidt førstegangsinspiration, kan du prøve kræfter med nemt, sundt tilbehør eller den oplagte grillmad, som beskrevet herunder.

Airfryeren er super til det sunde tilbehør!

Klassiske fritter uden for meget fedtstof er på sin vis ”sundere” tilbehør, men de fleste grøntsager bliver lækre i en airfryer – og så er der lynhurtig, lækkert og sundt tilbehør til, hvad end du ellers har på hverdagsmenuen.

1. Lynhurtige og sprøde rosenkål

Hurtige og sprøde rosenkål direkte fra airfryeren er helt oplagt, når der skal krænges lidt lækkert og sundt ind i hverdagen. Blanchér halverede rosenkål i kogende vand 1 minut. Spray dem med olie og læg dem i airfryeren 10 minutter ved 180°C.

2. Ovnbagte spidskål

Endnu nemmere er en omgang spidskål i airfryer. Kom kvarte spidskål i airfryeren, spray med olie og drys med groft salg. Giv dem 180°C i 8 minutter.

3. Broccolibuketter i airfryer

Du kan lave broccoli på samme måde som spidskål, men de små broccolibuketter bliver særligt lækre, hvis du giver dem en omgang sammenpisket soya og honning først.

Grillmad i airfryer

Airfryeren er god til sundt tilbehør, men sådan en varmluftsfriture ér bare super til grillmad! Heldigvis holder argumentet om den sundere tilberedning stadig.

Kast dig ud i en af rigtig mange fritureagtige snacks. Prøv fx chili-cheese-tops, pigs in a blanket, glaserede tater tots, fyldte løgringe eller friterede pickles. Eller en af grillbar-klassikerne herunder: 

1. Hel grillkylling

Lav en omgang grillkylling i din airfryer. Tilbered fx kyllingen i airfryeren til skindet er sprødt – det tager ca. 45 minutter ved 180°C.

2. Burgerbøffer

Hakkebøffer til burgeren. De skal ca. have 15 minutter ved 200°C. Hjemmelavede kyllingenuggets skal have ca. 8 minutter ved 200°C. Burgerbollerne kan du hurtigt varme i airfryeren efterfølgende. 

3. Pølsemix

Glem ikke grillbarsklassikeren over dem alle: Pølsemix. Lav en klassisk omgang pølsemix og tilbered den i airfryeren i ca. 25 minutter ved 180°C.

Lav en hvilken som helst ret i din airfryer

Du kan lave de fleste retter, der skal i ovnen i din airfryer. Der er jo bare lige det med, at airfryeren tilbereder hurtigere og ved lavere temperatur, så det kan godt være vanskeligt at regne ud, hvor længe og hvor meget en ret skal have i airfryeren, når du følger en opskrift, der dikterer at den skal i ovnen. Heldigvis kan du nemt regne både ovntid og -temperatur om til det tilsvarende for airfryeren. Herunder finder du to skemaer, hvor du kan regne cirkatid og -temperatur ud.

Konvertér ovntid til airfryertid

Airfryeren er lidt hurtigere end en traditionel varmluftsovn. Herunder kan du hurtigt regne ovntiden fra en opskrift om til airfryertid. Tiderne i skemaet er vejledende, så hold øje med maden under tilberedning.

Konvertér ovntemperatur til airfryertemperatur

På samme måde som med tiden kan du regne temperaturen om. Graderne herunder er en omregning fra traditionel varmluftovn til airfryer. Brug skemaet vejledende, og hold øje med maden under tilberedning.

Hvilken airfryer skal jeg vælge?

Der er flere forskellige typer af airfryere, og de fleste fungerer på samme måde. De modeller, der minder om almindelige ovne, eller som er apparater med en skuffe, du trækker ud, er dem vi oftest ser på markedet. Enkelte modeller er udformet som skåle, og de er bedre til sammenkogte retter. Størrelsen er det vigtigste at overveje, inden du bruger penge. Hvor mange mennesker, forestiller du dig at lave mad til? Det svært at gøre hele familien mæt med en lille model, men måske er den fin til de hurtige snacks og det lette tilbehør? Drømmer du om større retter i din airfryer, så er det selvsagt smartere med en mere rummelig model.

Laver du mad til 1-2 personer, vil en volumen på omkring 2 liter sandsynligvis være nok til at dække dit behov. Der findes dog luftfritureapparater med mere end dobbelt kapacitet og rumfang på over 5 liter, hvilket er mere velegnet til dig, der skal lave mad til mere end 2 personer. Husk på, at en airfryer, uanset model, fylder ret meget, så hvis du bor trangt, er det en god idé at se på målene, inden du køber maskinen.

Her anbefaler vi fem modeller, der alle er blevet kåret som bedst i test af forskellige testfirmaer.

Ninja Foodi Dual Zone AF300EU

Forbrugerrådet Tænk kårer denne model som bedst, fordi den kan tilberede flere retter på én gang med sine to separate skuffer. Den tilbereder både pommes frites, kyllingelår og forårsruller lige efter bogen. Læs mere, og køb den her.

Kilde: Taenk.dk

Philips HD9650/90 Airfryer XXL Avance

I Forbrugerrådet Tænks gamle test kårer de denne model som bedst i test. I en nyere test komme denne model på andenpladsen. De noterer, at den kan rumme meget og stadig performe godt. Læs mere, og køb den her.

Kilde: Taenk.dk

Cosori Premium – Airfryer

Airfryeren fra Cosori er et godt valg, når du kigger på både funktion, størrelse og pris. Den praktiske indpakning, og det at den er nem at rengøre, er de positive egenskaber, der løfter airfryeren i testen. Læs mere, og køb airfryeren her

Kilde: Konsumentmagasinet.se 

Philips XXL HD9870

Ud fra både ekspert- og brugeranmeldelser af airfryers bliver Philips Airfryer XXL HD9870 kåret som den bedste model, fordi den både er nem at bruge og har flere gode forudindstillede programmer. Læs mere, og køb airfryeren her..

Kilde: Bäst-i-test.se 

Philips Premium AirFryer XXL - HD9867/90

Denne model vinder på kapacitet, rengøringsmuligheder og forudindstillede programmer. Airfryeren fra Philips har nemlig både stor kapacitet og et stilrent design, der er nemt at benytte. Læs mere, og køb den her..

Kilde: Test.se

Måske du også kan li'