Stor guide: Julekrydderier

En teskefuld af det ene og en teskefuld af det andet. I julens småkager skal du vidt omkring i køkkenskabet for at finde frem til de helt rette ingredienser. Bliv klogere på, hvad det egentlig er, du drysser i dejen.

Stor guide: Julekrydderier
November 22, 2019 af Sofie Tøttrup Rasmussen og Christine Bille NielsenFoto: Shutterstock

Potaske 

… har sit navn, fordi det oprindeligt blev udvundet ved kogning af brændte plantedele i en potte. Potaske er kaliumkarbonat og bruges mest i småkager for at gøre dem særligt sprøde. Potasken skal altid bruges sammen med syre, f.eks. citrussaft. Hæveevnen i potaske er ikke særlig kraftig, og derfor ses potaske ofte i opskrifter i en blanding med andre hævemidler, f.eks. i brunkager

Stødt ingefær

… er lavet af den friske ingefærrod, men smager slet ikke så skarpt som den friske – nærmere lidt varmt. Det egner sig derfor godt i småkager, hvor smagen ikke behøver at være alt for dominerende. 


Stødte nelliker

… er en formalet udgave af de kryddernelliker, man typisk sætter i appelsiner til jul. De hedder nelliker efter det tyske ord ”Nägelein”, der betyder ”lille søm” og henviser til krydderiets form. Nelliker er med til at give den karakteristiske juledesmag i blandt andet brunkager

Hjortetaksalt 

… er ammoniumhydrogencarbonat, som ved opvarmning udvikler både kuldioxid og ammoniak. Det egner sig særligt til tyndt bagværk som småkager, hvor det giver sprødhed, samtidig med at det får kagerne hæve en smule og blive florlette. Den store overflade på småkager gør, at ammoniaksmagen kan fordampe. Stoffet blev tidligere udvundet af spidserne på hjortens gevir, også kendt som hjortetakker!

Kanel

… kommer fra barken på et 7-10 meter højt træ, der primært vokser på Sri Lanka. Man skelner mellem kassiakanel og ceylonkanel. Sidstnævnte betragtes som ”ægte kanel” og indeholder langt mindre kumarin end kassiakanel, der kan være skadeligt i store mængder. En voksen kvinde kan dog roligt spise 2 g kanel (knap 1 tsk.) dagligt og ved juletid op til 3 gange så meget. 


Vanilje

… gror primært på Madagaskar, der de senere år har været ramt af tropiske storme, som har ødelagt afgrøderne. Derfor er prisen steget markant. I stedet for vaniljestænger kan du bruge vaniljesukker, -paste, eller -essens, der enten indeholder ægte vanilje eller det kunstigt fremstillede vanillin, der smager af vanilje.

Kardemomme

… i både en grøn og en sort udgave, men det er den grønne, vi kender bedst herhjemme. Kardemommefrøene findes inde i kardemommekapslerne, som må knuses for at få frøene ud. Duften og smagen er krydret, syrlig og lidt henad eukalyptus.


Bagepulver 

… består af natriumhydrogencarbonat blandet med syre og lidt stivelse for at holde pulveret tørt. Når bagepulver kommer i kontakt med en våd dej, reagerer stofferne med hinanden og danner luftarten kuldioxid, som får dejen til at hæve. Derfor skal dej med bagepulver bages med det samme.


Måske du også kan li'