Spejlæg – tips og tricks

I princippet er det bare at slå et æg ud på en pande. Men selv den bedste kan ødelægge et spejlæg, så her får du tips og tricks til den rette temperatur, tid på panden og meget andet.

Spejlæg – tips og tricks
January 21, 2021 af redaktionenFoto: Martin Tanggaard

Alt du skal bruge er et æg, lidt fedtstof og en pande. Men hvis du har lavet spejlæg før, så ved du også, at det faktisk godt kan gå galt, selvom du gør brug af de rigtige remedier.

Her får du vores bedste tips og tricks til, hvordan du steger det perfekte spejlæg, hvor lang tid det skal have på panden, komfurets temperatur og meget andet.


Sådan laver du det perfekte spejlæg

Her får du opskriften på perfekte spejlæg. Du kan se i videoen nedenunder, hvordan du helt præcist steger æggene.

Det skal du bruge:

  • 2 æg
  • 1 spsk. smør eller olie til stegning
  • Salt og peber
  • Evt. krydderurter og brød

Sådan gør du:

  1. Varm en pande op med fedtstof ved middelhøj varme. Lad panden blive godt varm, inden du hælder æggene på, så de sætter sig med det samme og ikke flyder ud.
  2. Slå evt. æggene ud i hver sin skål — så er de nemmere at hælde ud på panden, uden at det hele flyder sammen. Kom æggene på panden.
  3. Lad ægget få lidt farve i bunden, og skru så ned for komfuret, så æggene kan sætte sig.
  4. Steg æggene færdigt i et par minutter (alt efter hvor gennemstegt du ønsker blommen),eller vend det, så det bliver stegt på begge sider.
  5. Tag æggene af panden, drys med salt og peber, og servér evt. med krydderurter og brød.

Tip: Du kan også stege dine spejlæg i en udstikker, så de bliver helt runde og fine. Husk at pensle ringen med fedtstof, så de ikke sidder fast.


Hvor lang tid skal et spejlæg have?

Det afhænger helt af, hvor smilende eller gennemstegt du ønkser din æggeblomme. Giv dit æg 1-2 minutter i trin 4, hvis du ønsker et smilende æg, og steg dem i 2-4 minutter, hvis du godt kan lide en gennemstegt æggeblomme.

Hvor hård varme skal det steges ved?

Vi anbefaler, at du steger dine spejlæg ved middelhøj temperatur (vælg gerne 6 ud af 9 på dit komfur eller hvad der svarer til). På den måde får æggene en let sprød skorpe og tilpas varme til at blive færdigtilberedt. Sørg for, at din pande er varm nok, når du hælder æggene på panden, så de ikke flyder ud i hinanden og bliver tynde og kedelige at se på.


Kan man stege spejlæg i ovnen?

Ja, det kan du faktisk godt. Det kommer ikke til at ligne et klassisk spejlæg, men det fungerer perfekt til f.eks. brunch, hvor du skal stege mere end 2.

Det skal du bruge:

  • 2 æg
  • 1 spsk. smeltet smør eller olie til formen
  • Salt og peber
  • 2 ramekiner eller udstikkerforme

Sådan gør du:

  1. Pensl formene med fedtstof, så æggene ikke brænder fast.
  2. Hæld æggene ud i hver sin ramkiner eller udstikkerform placeret på en bageplade med bagepapir.
  3. Sæt æggene i en 200° varm ovn, og bag dem i ca. 10 minutter. Krydr med salt peber, og servér.

Hvorfor hedder det et spejlæg?

Ordet spejlæg kommer fra tysk, hvor det hedder spiegelei, som betyder 'spegllignende æg'.

Et spejlæg er flad og blankt, så man nærmest kan spejle sig i det. Deraf navnet.

Hvad kan jeg spise spejlæg til?

Spejlæg er gode til mange retter. Af de helt simple hører rugbrødmadder og sandwiches, men de kan også spises helt uden tilbehør.

Æggene er også gode til klassikerne biksemad og pariserbøf, men de fungerer også fremragende i en burger, på en pastaret og i tacos.

Se alle vores lækre opskrifter med spejlæg her.

Måske du også kan li'