Spar penge i køkkenet

Priserne er eksploderet, og det er lige nu mere relevant end nogensinde at spare penge, hvor man kan. Vi hjælper dig med disse 10 gode råd til at spare i køkkenet!

Spar penge i køkkenet
September 26, 2022 af redaktionenFoto: Skovdal Nordic

Sådan sparer du penge i køkkenet

Det er ikke kun prisen på fødevarer i supermarkedet, der er steget – det er prisen på elektricitet og opvarmning også. Faktisk er gas- og elpriserne steget med henholdsvis 142 % og 54 % over det seneste år. Fødevarer er i gennemsnit blevet 16 % dyrere, og det er især fedtstof som smør og olie, der er blevet dyre poster på madbudgettet. De er nemlig steget med ca. 50 % siden sidste år. Mælk, ost og æg er steget med 25 %. 

Det kan altså hurtigt blive en dyr affære at handle ind, og ikke nok med det, så koster det også kassen at have gang i komfur, ovn og andre elektriske køkkenredskaber. Heldigvis kan du stadig glæde dig over et måltid hjemmelavet mad, hvis blot du bruger et eller flere af de her 10 sparetips!

1. Sluk for køkkenapparaterne

Hvis du har køkkenapparater med display, der bruger strøm på at være tændt, så sluk dem. Mellem 10 og 15 % af en husstands elforbrug bruges nemlig på apparater, der står på standby. Har du stikkontakter med tænd og sluk-knap i køkkenet, kan du godt nøjes med at slukke på dem, men hvis ikke, bør du tage stikket helt ud af stikkontakten, når du ikke bruger dem. Det gælder også tomme stikdåser, for selv når der ikke er elapparater i dem, bruger de strøm.

2. Sæt pris på strømmen 

Der findes flere apps og hjemmesider, som er gode, hvis du vil holde dit elforbrug i skak. Du kan f.eks. tjekke, hvor meget strøm de respektive apparater i dit hjem bruger. Ligesom du kan bruge en app som Strømpriser eller Min strøm til at holde øje med, hvornår på døgnet strømmen er billigst, og f.eks. time det med, hvornår du sætter opvaskemaskinen i gang. De fleste opvaskemaskiner har også en funktion, hvor du kan planlægge en opvask, så den f.eks. starter af sig selv om natten, hvor strømmen typisk er billigst. Dette kræver dog, at du har en variabel prisaftale hos dit energiselskab.

3. Fyld op, og skru ned

Fyld altid opvaskemaskinen helt op, inden du sætter den i gang. Vask også gerne ved en lavere temperatur. De fleste opvaskemaskiner har et eco-program, der er indstillet til at vaske op med et minimum af vand og ved en lav temperatur, som du med fordel kan bruge. Programmet tager en del længere tid, men forbruget vil stadig være lavere, end hvis du vælger et kvik-program, da det dyreste er at varme vandet op.

Et eco-program lader nemlig servicet stå i blød, og dermed sparer du både vand- og varmeforbrug med den løsning. Som en bonus er der også større sandsynlighed for, at dit service bliver helt rent, end hvis du bruger det korte program, der er knap så grundigt. Sidder du nu og overvejer blot at vaske op i hånden, er det en dum idé – det kræver nemlig langt mere vand, end opvaskemaskinen bruger.

4. Brug varmluft

Det er forskelligt fra opskrift til opskrift, om du skal bruge varmluft eller almindelig ovnvarme. Der er fordele og ulemper ved begge ovnindstillinger, men hvis du har spare-brillerne på, er det klart en fordel at vælge varmluft.

Når varmen cirkulerer rundt i ovnen, er varmeoverførslen nemlig mere effektiv. Det er også derfor, du ikke behøver at skrue så højt op for temperaturen, når du bruger varmluft. En ekstra gevinst er, at ovnen er hurtigere om at varme op. Læs mere om, hvilken temperatur, din ovn skal stå på her.

Vil du spare ekstra energi, kan du tilberede flere retter i ovnen ad gangen. Så længe du bruger varmluft, fordeler varmen sig fint rundt i ovnen, men vær opmærksom på, at jo mere der er i ovnen, jo længere tid skal du bruge på tilberedningen – i det store hele vil der dog stadig være penge at spare.

Nogle retter kan også sagtens klare at sættes i ovnen, allerede mens den varmer op. Sluk også gerne for ovnen lidt før, og udnyt eftervarmen til at gøre maden helt færdig. 

Drop i nogle tilfælde helt ovnen, og brug brødristeren til f.eks. at varme brød. Har du en mikroovn, kan du desuden spare op til 75 % af elforbruget ved at genopvarme rester i den frem for i en almindelig ovn. Få flere gode idéer til at få brugt mikroovnen her!

5. Læg låg på

Sæt låg på gryderne, når du laver mad, så varmen ikke fordamper. Brug også gerne mindre vand, når du koger æg, pasta osv. Du kan nemlig reducere dit elforbruget med helt op til 30 % , når du i – stedet for at fylde gryden – blot dækker kartoflerne med vand. 

6. Afrim din fryser

En fryser bruger ca. 20 % mere energi, når der bare er 2 mm rim i den. Afrim derfor din fryser jævnligt. Hvis der alt for hurtigt opstår rim på din fryser, kan du tjekke, om døren lukker ordentligt til, og at temperaturen står på -18 grader.

Sørg også for ikke at proppe din fryser, for så bruger den ekstra meget energi på at være tændt. Her kan du få flere god råd til nedfrysning af mad.

Hvis du alligevel går med tanken om at skifte dit køleskab eller din fryser ud, fordi den er af ældre dato, får du her sparket. Gamle hårde hvidevare er nemlig store strømslugere! Der er altså penge at spare ved at skifte til en nyere model, som er mærket med energimærke A. Ja, på den lange bane selvfølgelig, for sådan en udskrivning er selvfølgelig også stor.

7. Tø op i køleskabet

Når du skal tø frossen mad op, er der penge at spare ved at lade maden tø op i køleskabet – den frosne mad holder nemlig køleskabstemperaturen nede, så køleskabet ikke selv skal bruge så meget energi på at køle ned. Smart!

8. Lav en madplan

Du sparer både tid, penge og panik i supermarkedet, hvis du lægger og følger en madplan. Afsæt en ugentlig dag til at planlægge og indkøbe måltider for ugen – og gå gerne efter varer, der kan bruges i flere forskellige retter eller fryses ned til senere brug. Få masser af inspiration til lækker hverdagsdag for under 50 kr her. Du kan også se vores ugentlige madplan her.

Udover at lægge en madplan findes der mange andre gode spareråd, der kan mindske madbudgettet. Du kan f.eks. handle online – vi handler nemlig meget mere fornuftigt, når vi ikke går forbi den fysiske gang fyldt med lokkende varer. Læs mere om at mindske dit madbudget her.

9. Køb nedsatte varer

Det kan også godt svare sig at være tilbudsjæger! Tjek tilbudsaviserne, inden du lægger en madplan – du kan f.eks. bruge app’en eTilbudsavis, hvis du gerne vil undgå fysiske tilbudsaviser. De fleste supermarkeder har også en hylde eller køledisk med madvarer, der nærmer sig udløbsdatoen. Her kan du gøre gode fund og spare en del penge på madvarer, som intet fejler.

Køber du stort ind af mad på tilbud, kan du fryse det meste ned til en anden god gang. Det er dog værd at vide, at maden ikke kan holde sig for evigt – se her, hvor længe maden holder sig i fryseren.

Du kan også lave store portioner af dine livretter og fryse noget af det ned, så du har nem mad i hverdagen. På den måde sparer du også på strømforbruget – det kræver nemlig mindre tilberedsningtid, når du bare skal varme resterne. Få masser af inspiration til frysevenlige retter her.

10. Lav madpakker

Kantinen er en evig pengerøver, så sørg i stedet for at have en lækker madpakke med på arbejde. Er den tør og kedelig, er det sandsynligt, at du falder i og overgiver dig til kantinens fristelser. Så medbring noget, du kan lide og glæder dig til at spise. Få inspiration til spændende madpakker her. Du kan også nemt spare penge ved at tage din egen kaffe med hjemmefra, hvis du er en af dem, der lægger mange af dine penge hos den lokale kaffebiks.

Kilder: Danmarks Statistik, Forbrugerrådet Tænk, Samvirke, Videncenteret Bolius.

Måske du også kan li'