Spar på strømmen i dit køleskab

Ifølge Energistyrelsen står danskernes køleskab og fryser for ⅕ af en hustands elforbrug. Der er altså penge at spare, hvis du bruger dit køleskab fornuftigt. Vi har her samlet 10 gode tips, så du kan spare på strømmen i dit køleskab.

Spar på strømmen i dit køleskab
October 18, 2022 af redaktionenFoto: shutterstock

Du kan ikke undvære det, og uanset om du laver meget eller lidt mad, så har du det garanteret kørende hele dagen alle ugens syv dage. Køleskabet er standard inventar i ethvert køkken, og lige meget om du bruger det til at køle dåsebajere eller sæsonens frugt og grønt, så kan du spare på strømmen (og dermed pengepungen),hvis du følger vores 10 sparetips.

1. Lad varm mad køle af

Hvis du sætter rygende varm mad i køleskabet, bruger det meget energi på at køle maden ned. Spar lidt på strømmen, ved at lade maden dampe af, inden du sætter det på køl. Lad det dog ikke stå i mere end 30 minutter, da bakterier i mad trives særligt godt mellem 20-40°. 

Har du lavet en ekstra stor portion, kan du med fordel dele den i mindre portioner, så den køler af hurtigere. Om vinteren kan du også udnytte de kolde udendørstemperaturer, og lad maden køle lidt af på terrassen.

2. Tø frossen mad op i køleskabet

Når du tager frossen mad op af fryseren, bør du tage det op i god tid og lade det tø langsomt op i køleskabet – det er både bedst i forhold til madens hygiejne og kvalitet, men du får også ’gratis’ strøm ud af det. Faktisk får du en times elforbrug foræret for hvert kilo frossent kød, der bliver optøet i køleskabet.

Se også: 6 tips til nedfrysning af madvarer

3. Sørg for, at køleskabets temperatur er 5°

Du ved nok allerede godt, at køleskabet bør være omkring 5°, men faktisk er det ret vigtigt for strømforbruget, at du ikke indstiller det til en lavere temperatur. For hver grad, du sænker temperaturen under 5 grader, stiger køleskabets elforbrug nemlig med 5 %. Du bør derimod heller ikke sætte temperaturen op, da dine madvarer så bliver dårlige.

4. Sørg for, at køleskabet lukker tæt

Hvis dit køleskab er utæt, risikerer du at bruge strøm på at nedkøle hele køkkenet. Det gider vi ikke. For at teste det, kan du sætte et stykke papir i klemme i lågen – falder papiret til jorden, når du lukker lågen, er listen måske ikke helt intakt. 

5. Lad være med at proppe køleskabet

Hvis dit køleskab er propfyldt, kan luften ikke cirkulere ordentligt rundt om madvarerne, og så bruger det unødigt meget energi på nedkølingen, samtidig med at du risikerer, at maden ikke nedkøles ordentligt. Gør derfor en dyd ud af køleskabstetris ved at opbevare store mængder mad i mindre bøtter og beholdere.

6. Sørg for, at der er fri passage bagved køleskabet

Selv om vi næppe skænker bagsiden af køleskabet en tanke til dagligt, er det måske alligevel værd at besøge den del af apparatet. Det er nemlig vigtigt, at der er fri luft og minimalt med støv deromme, så kondensatoren kan komme af med varmen, ellers vil strømforbruget stige. Så frem med støvfangeren!

7. Opbevar kun kølevarer i køleskabet

Det er ikke altid lige nemt at vide, hvilke madvarer der skal på køl, og hvilke der ikke skal. Det er dog en god idé at undersøge det, for så slipper du for at proppe dit køleskab med ting, der ikke bør opbevares på køl. Uåbnet konserves og drikkevarer samt visse frugter og grøntsager bør ikke opbevares i køleskabet. Stil dem i stedet i et køkkenskab. Kig altid på emballagen for at se, hvordan madvarerne bedst opbevares.

Se også: 10 madvarer, der ikke skal i køleskabet

8. Luk køleskabet efter dig

Måske er du vokset op med ordene ’luuuuuk køleskabet efter dig’, eller så bor du måske sammen med en, der ikke lukker lågen, mens vedkommende tager et glas mælk. Faktisk kan det godt betale sig at lukke lågen efter sig. Det er ikke meget, men lidt tæller også – især hvis hele befolkningen husker det.

Du kan spare 3 % ved at huske at lukke køleskabet, i stedet for at lade det stå åbent i mere end 5-10 sekunder hver gang. Det svarer til en besparelse på 2 kroner hver måned. Men mange bække små, som man siger!

9. Køb et køleskab til dit behov

Man siger, at én person skal bruge 100 liter køleskabsplads, og at efterfølgende personer skal bruge 50 liter køleplads. Er I en familie på fire, skal I altså bruge et køleskab på 250 liter. Jo større dit køleskab er, jo mere strøm bruger det – sørg derfor for at vælge den størrelse køleskab, du skal bruge og hverken større eller mindre.

Det er også en god idé at gå udenom kombineret køle- og fryseskabe, da de bruger mere energi. Har du derfor pladsen, bør du vælge separat køleskab og fryser.

10. Kig efter energimærket

Der er mange penge at spare ved at vælge et køleskab, som er mærket med energimærke A. Gamle hårde hvidevare er nemlig store strømslugere! Se flere tips til, hvordan du kan spare i køkkenet her.

Kilder: Energistyrelsen, Fødevarestyrelsen og Samvirke.

Måske du også kan li'