Dine forældre, bedsteforældre eller hjemkundskabslærer har sikkert fortalt dig, at du skal fylde gryden med helt koldt vand, når du skal koge, dampe eller på anden måde tilberede mad.
Det er en rigtig god køkkenvane, men ved du, hvorfor det er bedst at tilberede mad med koldt vand? Og hvor koldt skal vandet så være?
Hvorfor må jeg ikke bruge lunkent vand?
Forklaringen er, at halvvarmt vandhanevand kan opløse bakterier i vandrørene, som kommer med ud i dit madlavningsvand.
"Varmt vand fra hanen kan opløse de kemiske forbindelser, der er i vandhanen. Det kan også opløse mikrobiologien omkring mundingen, og på den måde overføre nogle ting, som man nødigt vil have ned i maden, hvis man skal spise den med det samme. Det er derfor, vi anbefaler det kolde vand", forklarer centerleder, Gitte Gross, for Det Nationale Videnscenter for fødevarer og sundhed til videnskab.dk.
Hvor koldt skal vandet være?
Bakterierne kan ikke overleve i kogende vand, så hvis du ved, at det lunkne vand kommer over kogepunktet, behøver du ikke frygte bakterierne.
Men skal vandet bruges til for eksempel dampning eller til at skylle salat, så skal du bruge koldt vand fra vandhanen — helst under 12°.
Kan jeg bruge lunkent vand fra vandhanen, når jeg skal bage?
Når du bager brød og boller, kommer kernetemperaturen op på 98°, så du kan som udgangspunkt godt røre gæren ud i lunkent vand fra vandhanen. Vil du være på den sikre side, så brug koldt vand, og varm det op.
Hvad kan der ske?
Legionella-bakterier er nogle af de bakterier, der kan finde vej til din mad, hvis du bruger lunkent eller varmt vandhanevand. De fører til Legionærsyge, som rammer omkring 100 danskere hvert år.
Symptomerne er de samme som ved en influenza, men sygdommen kan også medføre diarré, tør hoste og brystsmerter, og sygdommen udvikler sig til en lungebetændelse. Ifølge Statens Serum Institut er dødeligheden på omkring 15 % af de indlagte, men langt de flest bliver sunde og raske igen.