Sådan tilbereder du perfekte majs

Der er intet som lune majskolber med smeltet smør og salt. Bliv klog på majs’ kogetid, majs i ovn og majs på grill.

Sådan tilbereder du perfekte majs
July 14, 2022 af redaktionenFoto: Aller Media

MAJSkolber - nemt og lækkert tilbehør

Majs er måske noget af det nemmeste tilbehør, der overhovedet findes. Det skyldes formentlig, at de er en delikatesse i sig selv og derfor ikke behøver så mange dikkedarer for at smage vidunderligt! Når det tidlige sommervejr begynder at indtage det ganske land, får mange af os en øjeblikkelig svaghed: ja, majs. For er der næsten noget mere sommerligt end lune majs med smør, der smelter, og et gavmildt drys salt? Næppe!

Du kan tilberede majs på flere måder, men mest almindeligt er det at tilberede dem i ovn, på grill eller i kog. Men hvordan er det nu med majs’ kogetid, og hvordan griller man dem, uden de bliver brændte? Læs alle vores bedste tips til majs herunder.

MAJS’ KOGETID

Hvor længe skal majs egentlig koge, så de hverken får for meget eller for lidt? Majs’ kogetid afhænger af kolbernes størrelse, og hvor højt blusset er, men som regel skal de have mellem 10-15 minutter for at blive møre. Ønsker du ekstra sprøde majs, skal de dog kun koge i omkring 7-8 minutter.

Sådan gør du:

  1. Bring en gryde med saltet vand i kog.
  2. Pil majskolberne, så de er frie af de grønne blade.
  3. Kog kolberne i ca. 12 minutter, til de er møre.
  4. Servér med smør, salt og evt. revet parmesanost.

MAJS PÅ GRILL

Når du griller majs, er det vigtigt, at majskolberne stadig er iklædt deres grønne blade. De grønne blade beskytter nemlig majsene for at få for høj varme, så kornene ikke bliver brændte, men blot får smag af grill.

Sådan gør du:

  1. Bring en gryde med saltet vand i kog, og tænd op for grillen.
  2. Træk forsigtigt kolbens blade ned, som når du skræller en banan, men lad dem sidde på. Fjern alle tråde.
  3. Bind bladene sammen, så majskolberne kan koges uden, at bladene bliver våde. Kog majsene i ca. 5-7 minutter (kan undlades).
  4. Dryp kolberne af, smør dem nu grundigt ind i smør, og drys med groft salt. Træk de grønne blade tilbage, så de beskytter majsene. Klæber bladene sig ikke fast til smøren, kan du binde snore omkring kolberne, så bladene holder på smøren.
  5. Grill nu majsene ved direkte varme i ca. 15 minutter – eller til de er møre (har du ikke forkogt majsene, skal de muligvis grille lidt længere).
  6. Træk bladene af majskolberne, og servér straks med smør og salt.

Prøv: Grillede majs med spicy smør

MAJS I OVN

Det er lige så nemt at lave majs i ovnen, som det er at koge dem. De passer nemlig sig selv. Det er forskelligt fra ovn til ovn, om det kan betale sig at koge majsene først, så prøv dig frem. Pakker du majsene ind i sølvpapir, er en forkogning dog sjældent nødvendig.

Sådan gør du:

  1. Opvarm ovnen til 225°.
  2. Smør majsene med smør og salt hele vejen rundt, og pak dem så ind i stanniol.
  3. Lad dem hygge sig i ovnen i ca. 20-25 minutter, men hold øje undervejs.

TIPS TIL MAJS – FÅ MERE SMAG

  • Lav dit egen kryddersmør af friske krydderurter. Alt, du skal gøre, er at finhakke dine foretrukne krydderurter og blande dem i blødt smør. Pisk det evt. med kærnemælk til sidst for at få en hvid, luftig smørmasse.
  • Lav dit eget kryddersalt af friske krydderurter. Kom krydderurter og andre smagsgivere (f.eks. citron, chili eller hvidløg) i en blender med den ønskede mængde salt, og blend, til saltet har fået farve. Tør nu saltblandingen i ovnen ved 60° i ca. 30 minutter, og lad den afkøle på bagepladen. Du kan også lave rødvinssalt, som giver en spændende smag.
  • Lav din egen marinade til majs. Det er ikke kun kød, fjerkræ og fisk, der kan marineres. Marinerer du dine majs, får de nemlig endnu mere smag, og du kan variere marinaden fra gang til gang. Kom marinaden under de grønne blade inden grill, eller hæld den over, inden du kommer dem i ovnen.
  • Drys majsene med revet ost. Ost har aldrig været en dårlig idé og er det heller ej på majs. Riv f.eks. parmesan, cheddar, vesterhavsost eller høost over dine majs, mens de er helt lune som i denne opskrift på majskolber med parmesan.

Prøv: Majskolber med kryddersmør på grill

Måske du også kan li'