Sådan tilbereder du asparges

Hvordan skal grønne og hvide asparges tilberedes, så du får mest muligt ud af de smagfulde stængler? Få svaret lige her!

Sådan tilbereder du asparges
February 23, 2021 af redaktionenFoto: Betina Hastoft

Asparges er i sæson fra april til omkring sankthans, og i den korte høstningsperiode er det bare om at bruge løs af den populære grøntsag i snacks, forretter og hovedmåltider.

De sprøde nye asparges smager nemlig helt fantastisk, de er sprængfyldt med vitaminer, og så er de et smukt indspark på tallerkenen.

For at få mest muligt ud af både de grønne og de hvide asparges er der dog et par kneb, du skal kende, når du tilbereder dem.

Hvordan tilbereder man asparges?

  1. Når du tilbereder asparges, så skal du først knække den nederste træede del af. Mange fristes til at skære enderne af, men faktisk er det bedre at knække, for så brækker stænglerne selv det sted, hvor det friske stykke asparges begynder. Jo nyere dine asparges er, jo mindre er der behov for at brække af.
  2. Vask derefter dine asparges grundigt. Grønne asparges skal ikke skrælles, men det skal den hvid udgave. Se længere nede. 
  3. Bring vand med lidt salt i kog – eventuelt i en aspargesgryde, hvis du har sådan en. Ellers kan en almindelig fint bruges.
  4. Kog dine asparges i 3-4 minutter. Hold øje imens, for de må ikke få for meget og miste deres bid.

Se i videoen her, hvordan du gør:


Dette skal du være opmærksom på ved hvide asparges

Hvis det er hvide asparges, du har fat i, så skal de inden trinene ovenover have en tur med kartoffelskrælleren. Det er lettest at gøre, hvis du lægger dem på et skærebræt. Skræl hellere lidt for meget, end lidt for lidt af, for den trævlede skræl er ikke just delikat at få i munden. Du behøver ikke skrælle hovedet.

Hvad kan jeg bruge asparges til?

De dejlige asparges kan bruges i et hav af retter, hvor de tilfører både bid, sundhed og smag til f.eks. salater, risotto, supper, pizza, tarteletter eller smørrebrød. 

Prøv f.eks. denne opskrift på ristet brød med grønne asparges og pocheret æg:

 

Du kan også spise asparges rå, hvis de er helt friske, eller du kan give smagen et tvist ved at smække dem på grillen (eller grilpanden). Det er altså bare om at bruge løs af den alsidige grøntsag, når den er i sæson. Du kan dog købe importerede asparges året rundt, men sammenlignet med den friske danske udgave, så svinger kvaliteten en del. 

TIP: Når du udvælger dine asparges i supermarkedet eller hos grønthandleren, så gå efter et bundt med spændstige stængler og faste toppe.

Du kan også lade sprøde asparges indgå i en nem og lækker brunch-ret som denne:


Mere asparges-inspiration? Lige her kan du finde alle vores opskrifter med asparges 

Måske du også kan li'