Sådan sparer du penge i julekøkkenet

Julen varer længe ... men koster ikke nødvendigvis så mange penge, hvis du blot bruger lidt husmorfornuft og krydrer med hjemmelavede lækkerier. Her får du 10 tips til en hyggelig og lidt billigere juletid.

Sådan sparer du penge i julekøkkenet
November 14, 2022 af Runa PihlmannFoto: Colourbox

Julen er en dyr tid for de fleste, og særligt i år, hvor priserne er steget, kan der være en grund til at spare, hvor spares kan. Derfor har vi samlet 10 tips til dig, der gerne vil bevare julens mange traditioner, men uden at sprænge budgettet helt.

1. Hjemmelavet marcipan

Marcipan er dyrt, og det er overraskende nemt at lave den selv af en pose mandler (på tilbud), sirup og flormelis. Find opskriften på hjemmelavet marcipan her.

2. Indfør en forret

Spis en portion risengrød før anden og flæskestegen, som man gjorde i gamle dage. Så rækker en lille and pludselig til seks voksne. Få vores bedste risengrød-opskrift her.

3. Køb ind på tilbud

Hold øje med tilbudsaviserne, og køb stort ind af basisvarerne. Brug f.eks. app’en etilbudsavis.

4. Sylt selv rødkålen

Med et stort rødkålshoved kan du hurtigt fylde flere glas med syltet rødkål, der holder hele julen. Er glasset uåbnet, kan rødkålen holde 3-4 uger, og efter åbning kan den holde sig 4-5 dage.

5. brug varmluft

Sæt ovnen på varmluft, så du kan bage flere ting i ovnen på én gang. Selv om du kun skal have én plade i ovnen, kan varmluft stadig godt betale sig, da den funktion er mere energieffektiv end almindelig ovnvarme.

Læs mere: Bliv klogere på dine ovnindstillinger.

6. Spæd op med grønt

Stræk farsen til julefrikadellerne ved f.eks. at tilsætte finthakket grønkål, gulerødder, svampe eller peberfrugt.

7. Brug låget

Brug låget, og spar på energien. Grydelåget holder på varmen og får hurtigere maden til at koge.

8. Lav selv værtindegaven

Drop en dyr værtindegave, og lav i stedet en personlig gave, der går lige i (jule-)hjertet. Læg f.eks. ingredienserne til cookies i fine lag i et glas, og husk at vedlægge opskriften. Se her, hvordan du laver gør-det-selv-cookies. Få også inspiration til 24 hjemmelavede værtindegaver her.

9. Lav en madplan

Ja, også i julen. Så undgår du madspild og prøver måske nye retter med velkendte ingredienser.

10. Tø op i køleskabet

Tø den frosne and op i køleskabet, og spar på strømmen ved at udnytte andens kolde temperatur. Husk at starte 2-3 dage før juleaften.

Måske du også kan li'