Sådan slipper du af med bananfluer

Bananfluer er små og irriterende, og så er de svære at slippe af med. De tiltrækkes af modne frugter, vinrester og gærede grøntsager. Men bare rolig, der er et par tricks, så du kan slippe af med dem.

Sådan slipper du af med bananfluer
December 6, 2019 af redaktionenFoto: Claudi Thyrrestrup

Bananfluer, frugtfluer eller eddikefluer, som de også kaldes, er en evigt tilbagevendende gene om sommeren. Fluerne har en eminent lugtesans og kan lugte gærceller på lang afstand.

Derfor tiltrækkes bananfluerne af moden og gæret frugt og grøntsager, og sjatter med mælk, vin, øl og eddike. For at forebygge bananfluer skal man derfor fjerne sjatrester og overmoden frugt. 

Overmodne bananer?

Du kan sagtens bruge overmodne banener! Se her, hvad du kan bruge overmodne bananer til.


Men når de først er kommet, er der faktisk også nogle ting du kan gøre for at slippe af med dem.

Sådan slipper du af med bananfluer

Har bananfluerne allerede indtaget dit hjem, er her tre metoder til at slippe af med dem på.

  1. Ufiltreret æblecidereddike: Hæld lidt eddike i et glas, dæk det øverste af glasset med plastikfilm, og prik små huller i filmen med en spids saks. På den måde kan fluerne godt finde ned til æblecidereddiken, men hullerne er små nok til, at de ikke kan finde vej op igen. Den gærede eddike er slik for en bananflue, så de skal nok flyve derned.
  2. Eddike og opvaskemiddel: I stedet for at dække et glas med plastikfilm, kan man også hælde eddiken op i en lille skål og tilsætte et par dråber opvaskemiddel. Opvaskemidlet sørger for, at overfladespændingen ødelægges, så fluerne drukner, når de vil drikke eddiken.
  3. Papirtragt og et stykke frugt: Læg et stykke meget overmoden frugt i en krukke, og hæld en lille smule æblecidereddike over. Rul et stykke papir til en tragt, og sæt tragten ned i krukken med spidsen nedad. Bananfluerne vil blive tiltrukket af frugten, men ikke kunne finde vej op igennem tragten.

Ingen grund til panik

Der er ingen tvivl om, at bananfluer er irriterende. Men der er intet at være bange for. Selvom de er ulækre, udgør de ingen smittefare.

Måske du også kan li'