Sådan skiller du dig af med stegefedt

Hvordan renser man overflader for stegefedt efter madlavningen, og må man tage den nemme udvej og hælde stegefedt i vasken? Få svaret og en guide til at komme af med stegefedt her.

Sådan skiller du dig af med stegefedt
March 24, 2022 af redaktionenFoto: Anitta Behrendt

Det kræver godt med fedtstof, når der skal steges en lækker bøf og friteres pommes, men den mindre lækre del af madlavningen er resterne af stegefedtet. Det kan svine forfærdeligt på komfur, vægge og ikke mindst i vasken. Herunder svarer vi på alle dine spørgsmål om stegefedt. Må man hælde stegefedt i vasken? Hvad gør man, hvis man alligevel er kommet til at gøre det? Hvordan fjerner man stegefedt fra køkkenets overflader? Læs med her.

Hæld aldrig stegefedt i køkkenvasken

Første og vigtigste regel, når du står med stegefedt fra maden, er, at det aldrig må hældes direkte i køkkenvasken. Selvom det er den nemmeste løsning og virker harmløst, kan stegefedt hurtigt stoppe dit eget afløb eller endda påvirke den offentlige kloak. I værste fald risikerer du at skulle betale for at få fikset dit afløb, hvis det er stoppet med fedt fra maden. Der er heldigvis andre måder at komme af med stegefedtet fra maden, som er mindst lige så nemme. Følg den nemme guide herunder.

Sådan kommer du af med stegefedt efter madlavningen

Der kan være forskel på fedtstoffer, og derfor er det også forskelligt, hvad du skal gøre med det resterende stegefedt på panden. Alt efter hvilken type fedt, du har brugt til madlavningen, kan du gøre følgende:

Smør, margarine og fedt fra kød

Fællesnævneren for smør, margarine og fedt fra kød, f.eks. bacon, er, at det bliver flydende ved høje temperaturer, men tager fast form, når det køles ned igen. Når du er færdig med at stege, kan du derfor lade panden stå og køle af med stegefedtet.

Se også: Sådan steger du perfekt sprød bacon

Lad stegefedtet køle af, indtil det er en fast masse, du kan tørre af med køkkenrulle. Smid køkkenrullen i skraldespanden og vask de sidste fedtrester af panden med varmt vand og sæbe. Du kan også hælde det over i emballage, der alligevel skal smides ud, lade det størkne og så smide det ud. Sørg her for, at emballagen kan klare varmen.

Mad- og fritureolie

Modsat de ovenstående fedtstoffer er olie flydende både før og efter opvarmning, og det størkner derfor ikke efter afkøling. Her skal der lidt andre midler i brug – især hvis der er tale om større mængder olie efter en omgang friturestegning.

Når du har lavet mad med olie, skal du først lade olien køle helt af, inden du begynder at gøre noget ved den. Når olien er kølet af, kan du hælde den i en tom mælkekarton, en tom olieflaske af plast eller en lignende beholder, der kan tåle varmen, og som du alligevel skal smides ud. Smid herefter beholderen fyldt med olie i skraldespanden.

Det er meget vigtigt, at olien er afkølet helt til stuetemperatur, inden den hældes i andre beholdere. Du risikerer, at brænde dig på olien eller at olien smelter hul i beholderne, hvis den stadig er varm.

Sådan renser du køkkenvask og afløb for fedt

Stegefedt og olie må aldrig hældes direkte i køkkenvasken, men er du alligevel kommet til det, er der råd at hente til både rengøring af vask og afløb.

Det kan være fristende at ty til de kemiske afløbsrens, men det er faktisk ikke den optimale løsning på fedt i vask og afløb. De kemiske rengøringsmidler og afløbsrens er hverken gode for miljøet eller for køkkenets rør, da det kan være stærkt ætsende. Derudover er det ikke engang sikkert, at de opløser fedtpropper i afløbet.

Generelt kan det være en god idé ugentligt at rense afløbet i køkkenet med en omgang kogende vand. Det er en nem og simpel måde at skylle igennem for de uundgåelige mad- og fedtrester, der ender i køkkenvasken. Tilsæt gerne lidt opvaskemiddel, som hjælper med at opløse fedtet.

Måske vil du også have tips til: Rengøring af ovn

Hvor meget kogende vand, der skal til, afhænger af, hvor stoppet køkkenvasken og afløbet er. Har du ikke renset afløbet for nylig eller er du lidt for ofte kommet til at hælde fedt og olie i vasken, skal der nok en del vand og sæbe til. Hæld kogende vand i afløbet, indtil det løber frit igennem uden at ophobe sig i vasken.

Er kogende vand og sæbe ikke nok, kan du hælde natron og eddike i afløbet – det fungerer som naturligt afløbsrens. Skyl efter med kogende vand.

Er køkkenvasken helt stoppet, kan du tømme vandlåsen, som sidder under vasken. Her kan rørene nemt skilles ad og renses, hvis større mængder fedt og madrester har ophobet sig op.

Sådan renser du køkkenets overflader for stegefedt

Når man steger i fedt, sprøjter det ofte til højre og venstre, og hvis du ikke har en pande med høje kanter, ender rester af fedt på både komfur, køkkenbord og vægge. Stegefedtet kan som regel tørres af med en klud credet op med varmt vand og universalrengøring.

Jo hurtigere, du tørrer overfladerne af, jo bedre. Hvis stegefedtet først tørrer ind, er det kan sværere at fjerne. Har stegefedtet sprøjtet meget på komfur og væg, kan du starte med at tørre det værste væk med køkkenrulle.

Væggen bag komfuret er ofte en overflade, der er ekstra udsat for sprøjtende stegefedt fra maden. Vi du gerne holde væggen bag komfuret ren og pæn, kan det være en idé at hænge en stænkplade op. En stænkplade beskytter væggen mod stænk fra madlavning, så du undgår slid og misfarvning på væggen. De er ofte lavet i glas eller stål, der er nemt at tørre af.

Læs også: Sådan fjerner du fastbrændt mad

Måske du også kan li'