Vi kender alle skuffelsen over, at det brød, der var så lækkert i går, allerede er begyndt at blive tørt og kedeligt og må smides ud efter få dage.
Opbevarer du brød og kage rigtigt, kan du nemt forlænge holdbarheden, så du undgår at smide ellers godt bagværk ud. Det handler alt sammen om at holde bagværket blødt og saftigt indeni og sprødt og knasende udenpå. Men hvordan?
Hvorfor bliver MIT brød tørt?
Når dit hjemmebagte brød er nybagt og friskt, er det fyldt med væske, der holder det blødt og lækkert. Det første der sker, når brødet er færdigbagt er, at denne væske begynder at fordampe, hvilket langsomt gør brødet tørt.
Væsken fordamper fra brødets krumme og ud gennem skorpen. Derfor vil skorpen først blive blød, og når væsken efterhånden er fordampet, vil brødet blive hårdt og tørt. Selvom denne proces er uundgåelig, kan du sagtens forlænge brødets levetid. Herunder får du gode tips til at opbevare hjemmebagt brød korrekt.
Hvordan opbevarer man nybagt brød?
Når du skal pakke dit hjemmebagte brød væk, er det først og fremmest vigtigt, at det får lov til at køle helt af først. Det kan sagtens stå nogle timer, men så skal det også pakkes væk for at sænke fordampningen af væske.
Du kan sinke processen, hvor væsken fordamper fra brødet, ved at pakke det ind. Vær dog varsom med at pakke det ind i plastik, hvis du samtidig vil beholde den sprøde skorpe. I en plastikspose vil vandet nemlig kondensere på indersiden af posen, hvilket gør skorpen blød og kedelig. Pak det i stedet ind i papir eller stof, såsom et viskestykke, der kan suge den væske, der må fordampe.
Efter et døgns tid, hvor brødet ikke længere er friskbagt, kan du dog med fordel lægge brødet i en plastikpose — men lad endelig papir eller stof blive, for så holder posen godt på væsken, mens papir eller stof beskytter den sprøde skorpe.
Hvordan opbevares brød i en brødkasse?
Det vigtigste er, at brødet pakkes ind, så det kan holde på væsken, men stadig ånde. Du kan godt opbevare brødet i en brødkasse, men det kan stadig være en god idé at pakke brødet ind. Nogle brødkasser kan lukke meget tæt og har også ventilation, men hvis du vil være på den sikre side, så pak som minimum brødet ind i en papirspose.
Kan man opbevare brød i køleskab?
Nej. Køleskabet er med til at krystallisere kulhydraterne i brødet, hvilket gør det hårdt og tørt. Opbevar derfor altid dit brød ved stuetemperatur for at holde det saftigt længst muligt.
Hvordan opbevares knækbrød og kiks?
Knækbrød og kiks kan ofte holde sig i flere måneder, hvis de opbevares rigtigt. De opbevares bedst i en tætlukket beholder. Opbevarer du dem i en gammel kagedåse, kan du med fordel lægge et stykke bagepapir mellem dåse og låg.
Kan man bage brød, der holder sig friskt længere?
Ja, det kan du faktisk. Både dej, bagning og afkøling kan have en effekt på, hvor længe dit brød holder sig friskt og lækkert.
Dejen
Den dej, som brødet består af, betyder en del for, hvor længe brødet kan holde sig saftigt. Jo blødere og mere fugtig en dej er, jo længere kan brødet holde sig friskt. Derfor vil brød holde sig længere, hvis der er mindre mel i den.
Det er selvfølgelig begrænset, hvor meget vand, du kan have i dejen. En god tommelfingerregel er, at du skal bage med forholdet 1 dl mel til 0,75-0,9 dl vand.
Der også andre tricks, der kan give saftigt brød. Tilsæt f.eks. kerner, syrnede mælkeprodukter eller havregrød. Det giver en dej, der holder sig blød længe efter bagning. Husk dog at sætte kerner og frø i blød, inden de kommer i dejen, da de ellers vil suge væske fra brødet og i stedet have en udtørrende effekt.
Sidst med ikke mindst, kan du bage med surdej for at forlænge det gode brøds holdbarhed.
Bagningen
Først og fremmest er det vigtigt, at dit brød bliver færdigbagt. Du kan ikke altid stole på, at brødet er færdigt, når det er gyldent udenpå, for det kan sagtens stadig være klægt og ubagt indeni. Du kan tjekke det undervejs ved at banke let på brødet. Når det lyder hult, er brødet færdigt.
Har du svært ved at vurdere, om det lyder hult, kan du også tage brødets temperatur, ligesom man gør med kød. Her skal temperaturen gerne være ca. 98° i midten.
Afkølingen
Afkøl brødet på en bagerist og vent med at skære i det, indtil det er nogenlunde afkølet. Vent med at pakke brødet ind, til det er helt afkølet.
HVORDAN OPBEVARER MAN bedst kager?
Bager du en kage dagen før, den skal serveres, eller har du gode kagerester, kan kagen sagtens opbevares, så den holder sig lækker længe. Hvordan den skal opbevares kommer dog lidt an på, hvilken kage, der er tale om.
Hvordan skal man opbevare skærekager?
En almindelig skærekage skal du opbevare ved stuetemperatur. Pak den ind i en plastikpose eller opbevar den i en lufttæt beholder.
Hvordan skal man opbevare småkager?
Småkager skal ligesom knækbrød og kiks opbevares i en lufttæt beholder, så de holder sig lækre og sprøde. Her gælder tricket med en kagedåse og bagepapir selvfølgelig også.
Hvordan skal man opbevare flødekager og cheesecakes?
Kager, der har uopvarmede eller store mængder af mejeriprodukter, såsom fløde, skal altid på køl, da mejeriprodukterne hurtigt bliver dårlige ved stuetemperatur. Så kager med flødeskum, mousse, smørcreme, kagecreme eller lignende skal en tur i køleskabet.
Kan man fryse brød og kager?
Du kan sagtens fryse brød, hvis du vil gemme det i længere tid. Du kan med fordel skære det ud i mindre dele eller skiver, inden du fryser det ned, så du kan tage lidt op ad gangen. Her opbevares det bedst i fryseposer.
Rugbrød kan godt smuldre lidt, når det tøs op igen, men det kan sagtens fryses, hvis du ikke har noget imod lidt krummende kanter.
Alt brød bagt med gær skal være helt færdigbagt, inden det kommes i fryseren. Når det er frosset ned kan det holde sig i 4-6 måneder ved -18°.
Kager kan også fryses ned, men nogle er mere egnede end andre. Skærekager kan sagtens fryses ned. Frys dem dog gerne uden glasur, frosting os lignende. Kager holder sig 3 måneder i fryseren.
Hvor længe kan brød og kage holde sig?
Hvedebrød såsom franskbrød, flutes og boller kan holde sig i 6-10 dage ved stuetemperatur. Det samme gælder rugbrød. Du kan forlænge rugbrøds holdbarhed i køleskabet, men til gengæld udtørrer det hurtigere og får en kedeligere smag. Overvej i stedet at købe lidt mindre rugbrød, så du kan nå at spise det friskt og lækkert, inden det bliver dårligt uden at skulle gå på kompromis med smagen.
Kager kan som regel holde sig lidt længere, nemlig 5-6 dage, men vær ekstra opmærksom, hvis det er kager med mange mejeriprodukter. Her er der større risiko for, kagen hurtigere bliver dårlig.
Opdager du mug på dit brød, skal du ikke spise det. Det siger måske sig selv, at du ikke skal spise mug, men du kan faktisk heller ikke nøjes med at skære den mugne del ud. Du må desværre kassere hele brødet, da mug kan sprede sig til hele brødet, uden du kan se det. Du kan mindske risikoen for, at brødet mugner ved at undgå at røre den del, du ikke skal spise endnu.