Sådan opbevarer du æg

Man finder nok æg i de fleste danske køleskabe, men er det overhovedet det rigtige sted at opbevare dem? Få svaret samt gode tips til opbevaring af æg her!

Sådan opbevarer du æg
January 9, 2023 af redaktionenFoto: Bjørn Jakobsen
Du har sikkert oplevet, at æggene ikke var at finde på køl, når du har handlet i supermarkederne i udlandet. Det er faktisk langt størstedelen af landende i EU, der har æggene stående ude i butikken fremfor i en kølemontre. Men hvorfor gør vi det så anderledes i Danmark? Er det bare hysteri, en vane, eller er der rent faktisk en god grund til, at æggene står på køl?

Korrekt opbevaring af både rå og kogte æg har faktisk en betydning for æggets friskhed, og her spiller både temperatur og emballage en væsentlig rolle. Bliv meget klogere på, hvordan du skal opbevare æg her!

Hvorfor er æggene på køl i Danmark?

Ifølge dansk lovgivning skal æg opbevares ved maksimalt 12°C, og derfor skal både producenter og supermarkeder opbevare æg på køl. Et ægs kvalitet forringes hurtigere, hvis det opbevares varmt, og denne forringelse mindskes altså, når ægget opbevares under 12°C. Det giver således en bedre fødevaresikkerhed, da køligere temperaturer mindsker risikoen for, at eventuelle salmonella-bakterier udvikler sig.


Grunden, til at æggene ikke opbevares på køl i andre EU-lande, er helt enkelt, at de ikke opererer efter samme forsigtighedsprincip, som vi gør herhjemme. For der er altså tale om et forsigtighedsprincip, når Fødevarestyrelsen anbefaler at opbevare sine æg i køleskabet frem for på køkkenbordet. Det skriver TV2, der har talt med Christina Galliano, dyrlæge ved Fødevarestyrelsens afdeling for Foder og Fødevaresikkerhed:

- Når vi siger, at æg skal opbevares ved maks 12 grader i butikker og andre fødevarevirksomheder, så er det, fordi det giver en bedre fødevaresikkerhed. Selvom der i dag er en meget lav risiko for salmonella i danske æg, så er det en risiko, som man skal tage alvorligt, siger hun til mediet.


Hvordan skal du opbevare æg derhjemme?

Det anbefales af både ægproducenter og Fødevarestyrelsen, at du opbevarer æg i køleskabet ved maks 5°C. Dette forlænger holdbarheden og æggets friskhed længst muligt. Når det anbefales at opbevare æg på køl, skyldes det, at risikoen for, at der udvikler sig bakterier, er meget større ved stuetemperatur end ved køleskabstemperatur.

Ifølge TV2 bliver æg også nemt påvirket af store temperaturudsving, og hvis du køber æg fra køl, kan det både forringe kvaliteten samt æggets holdbarhed, hvis du efterfølgende opbevarer det ved stuetemperatur.

- Temperatursving er problematiske for æg, fordi det skaber fugtighed, som bakterier kan formere sig i - og det er ikke kun salmonella. Så det er uheldigt, hvis temperaturen svinger for meget, siger Jørgen Nyberg Larsen, sektorchef ved foreningen Dansk Æg, til mediet.



Når du har købt æg, bør de forblive i æggebakken. Æggebakken beskytter først og fremmest æggene mod at gå i stykker, men faktisk også imod resten af køleskabets fødevarer. Æg kan nemlig optage smag og lugt fra andre fødevarer gennem æggeskallen.

Det er desuden en god ide at beholde æggene i æggebakken, da de kan have bakterier på overfladen og bør derfor ikke ligge sammen med andre fødevarer uden at være beskyttet af indpakning.

Nogle køleskabe har små plastik-æggebakker, men denne bør kun bruges, hvis æggene er kogt.

Hvor længe kan æg holde sig?

Når du køber æg i supermarkedet, vil æggebakkerne altid have en ”bedst før-dato”, som giver en indikation af, hvor længe æggene som minimum er friske. I EU-lande er denne dato 28 dage efter den dag, hønen har lagt ægget. Æggene kan dog ofte holde længere end dette, så du behøver ikke nødvendigvis smide æggene ud, selvom datoen er overskredet. Du kan faktisk nemt teste, om ægget stadig er friskt på et par forskellige måder.

Flydetesten

Fyld et glas eller en lille skål med vand, og lad forsigtigt ægget falde ned i vandet. Falder ægget til bunds, er det stadig friskt, og du kan sagtens bruge det. Flyder ægget derimod op til overfladen, er det ikke længere friskt, og du bør smide det ud.

Rystetesten

Ryst ægget og lyt efter om det skvulper. Hvis det ikke skvulper, kan du sagtens bruge det. Hvis du derimod kan høre det skvulpe, skal du smide ægget ud.

Sansetesten

Slå ægget ud, og brug syns- og lugtesansen til at afgøre æggets friskhed. Kig efter, om æggehviden flyder ud, og lugt efter, om ægget lugter. Kan du svare nej til begge disse, kan du bruge ægget med ro i maven. Kan du svare ja til en eller begge af disse, skal du smide ægget ud.


Kan man gemme kogte æg?

Hårdkogte æg kan gemmes både med og uden æggeskal. De kan holde op til en uge, hvis de opbevares korrekt. Opbevar de hårdkogte æg i køleskabet ved maks 5°C og gerne i en lukket plastikbeholder for at undgå, at æggene optager smag og lugt fra køleskabets resterende fødevarer.

Kan man fryse æg?

Du kan fryse pasteuriserede æg og æggehvider, hvis du f.eks. har rester efter et bageprojekt. Det anbefales ikke at fryse pasteuriserede æggeblommer, men æggeblommer kan heldigvis bruges til mange lækre ting, hvis du har nogen tilovers. Se, hvad du kan bruge æggeblommer til her.

Både pasteuriseres helæg og pasteuriserede æggehvider kan fryses og gemmes. Når du skal bruge de frosne æggeprodukter, skal de optøs i køleskabet og bruges straks herefter. Pasteuriserede helæg kan f.eks. bruges til kager og andet bagværk.

Æggehvider bliver lette og luftige, når de piskes, og denne egenskab udnyttes ofte til at give luft i kager og desserter. De er f.eks. en af hovedingredienserne i marengs. Pasteuriserede æggehvider er særligt velegnede til desserter, der ikke skal varmes såsom chokolademousse.

Måske du også kan li'