Hjemmelavet kirsebærsauce til risalamande

Sådan laver du den bedste kirsebærsauce

23. oktober 2019 af .
Foto: Columbus Leth

Hjemmelavet kirsebærsauce skal der til, når desserten hedder risalamande. Her får du gode tips og tricks til, hvordan du nemt jævner dessertsaucen.

Hjemmelavet kirsebærsauce kræver hverken mange ingredienser eller køkkenredskaber. Alligevel kan saucen skabe frustration i mange køkkener. Det er altafgørende for et godt resultat, hvilken jævning du bruger, og hvor længe saucen får lov at koge.

De almindelige syltede kirsebær, man køber på glas, skal jævnes lidt for at blive hængende på risalamanden. Mange oplever, at kirsebærsaucen bliver lang og slimet, når den jævnes. Her får du de bedste tips og tricks til julens bedste kirsebærsauce.

MAJSSTIVELSE – DEN BEDSTE LØSNING!

Man kan jævne med kartoffelmel, majsstivelse eller hvedemel. Det sikreste og bedste er majsstivelse. Rør stivelsen ud i koldt vand, til der ikke er flere klumper, og rør så majsstivelsen i kirsebærrene lidt ad gangen, til saucen har den rette konsistens.

Opskrift på kirsebærsauce

  • 1 glas Amarena-kirsebær
  • 1 spsk. majsstivelse
  • 2 spsk. vand

1. Hæld kirsebær og al saften fra kirsebærrene op i en lille gryde, og varm det op.

2. Rør majsstivelsen ud i koldt vand, og hæld blandingen i gryden i en tynd stråle under omrøring. Kog ved svag varme, til saucen jævner.

Kartoffelmel

Bruger man kartoffelmel, får man ganske vist den flotteste og mest klare sauce, men saucen kikser nemt. Kirsebærsaucen må nemlig absolut ikke koge, efter jævningen er kommet i. Gør den det, bliver saucen lang og slimet.

Fænomenet skyldes, at kartoffelmel forklistrer, fordi det er ren kartoffelstivelse - dvs. kartoffelmel opsuger den maksimale mængde vand allerede ved 65°. Forklistret stivelse går nemt i stykker ved kogning, og så bliver saucen lang.


Hvedemel

Bruger du hvedemel til at jævne kirsebærsaucen, skal saucen – ligesom i en almindelig sauce lavet med meljævning – koges godt igennem. Ellers risikerer du, at den smager af mel, og det skal den ikke. Ulempen ved at koge saucen igennem er dog, at kirsebærrene koges ud og bliver smattede.  

Log ind
Ikke medlem? Opret bruger

Sidebar