Mange synes, det er svært at koge ris, så de bliver lækre og luftige ris og hverken er klistrede eller vandede.
I virkeligheden er det utrolig nemt at koge ris. Det kræver blot nogle få tips og en meget vigtig tommelfingerregel, så du fremover kan koge perfekte ris hver eneste gang.
Sådan koger du perfekte ris
Tid: 25 minutter. Antal personer: 4
Du skal bruge:
- 4 dl ris
- Ca. 6 dl vand
Sådan gør du:
- Skyl risene i en si under koldt vand, så stivelsen skylles væk.
- Hæld risene i en gryde, og tilsæt vand. Tommelfingerreglen: Risene skal dække bunden af gryden, og vandet skal dække risene med en afstand, der har samme størrelse som et tommelfingerled.
- Læg låg på gryden, og lad risende koge op.
- Tilsæt ½ tsk. salt, og læg hurtigt låget på igen.
- Skru helt ned for varmen, og lad risene småkoge i ca. 12 minutter. Det er vigtigt, at du herfra ikke løfter låget, da du vil lukke damp og varme ud.
- Sluk for blusset, og lad risene trække i yderligere 12 minutter, til den overskydende væde er væk.
Dosering af ris og vand
- Ris: 1 dl ris pr. person. Er du meget sulten, kan du selvfølgelig altid supplere op.
Vand: ca. 1½ dl vand pr. 1 dl ris
Hvordan undgår man klistrede ris?
Risenes konsistens er en smagsag, og til eksempelvis asiatiske retter gør sticky rice sig godt.
Men vil du undgå klistrede ris, skal du skylle risene, inden du koger dem. Jo mere du skyller dem, des mere stivelse fjerner du. Og det er netop stivelsen i ris, der gør dem klistrede.
Derudover skyller du også mulige giftstoffer, støv og andre urenheder væk.
Hvad med de brune- og vilde ris?
Forskellen på hvide og vilde ris er, at skallen er bevaret på vilde ris, hvilket selvfølgelig er grunden til deres brune farve. Det betyder samtidig, at risens kostfibre er bedre bevaret i de vilde ris.
Derfor er kogetiden på vilde og brune ris også en smule længere — nemlig 15-17 minutter, mens fremgangsmåden er akkurat den samme.