Lær at koge pasta til perfektion

Sådan koger du pasta al dente

14. august 2020 af .
Foto: Columbus Leth

Perfekt kogt pasta skal stadig have bid – det kaldes al dente på italiensk og betyder 'til tanden'.

Udkogt pasta kan ødelægge enhver pastaret, og selvom det ikke er svært at koge pasta, kan man alligevel være uheldig at glemme alt om pastavandet og ende med klistret og udkogt pasta. Her på siden får du de bedste tips og tricks til perfekte kogt pasta.

Hvordan koger man pasta?

Det er nemt at koge pasta, hvis du følger vores simple guide herunder. Du får både svar på, hvor meget vand og pasta, du skal koge og andre brugbare tips til pastakogningen.

  1. Hæld rigeligt med vand i en gryde, og lad det koge op under låg. Brug gerne 1 liter vand pr. 100 g pasta – så klistrer pastaen ikke så let sammen, og vandet bevarer sin temperatur, når du tilsætter pastaen.
  2. Tilsæt salt, når vandet koger. Brug gerne 10 gram salt pr. 1 liter vand. Tilsætter du saltet før, risikerer du, at saltet falder til bunds og ødelægger din gryde. Kom ikke olie i vandet, før det har kogt, da det forhindrer vandet i at koge ordentligt.
  3. Hæld pastaen i vandet, og lad fortsat vandet bulderkoge, men uden låg. Tilbered 75-100 g tørret pasta pr. person eller 125-150 g frisk pasta pr. person. Rør rundt i gryden de første par minutter, så pastaen ikke brænder fast i bunden.
  4. Kog pastaen i det antal minutter, der er angivet på emballagen. Selvom du har sat et køkkenur, er det en god ide at smage på pastaen for at se, om den er færdig. Den er færdigkogt, når den er blød, men stadig har bid.
  5. Gem lidt af kogevandet, inden du hælder resten af vandet fra pastaen. Kogevandet er fyldt med stivelse, der fungerer perfekt som en del af en pastasauce. Rør f.eks. et par skefulde i tomat- eller flødesaucen for at jævne den og give den rette konsistens. 
  6. Rør evt. lidt olivenolie i den friskkogte pasta. Det er en myte, at det forhindrer pastaen i at klistre sammen, men det smager skønt. Overhæld den heller ikke med koldt vand, da det heller ikke forhindrer den i at klistre. Skal pastaretten være helt simpel, kan du sammen med olie blande lidt kogevand, citronskal, parmesan og peber i. Velbekomme!

Hvor lang tid skal pasta koge?

Tørret pasta skal som regel koge 5-7 minutter. Fuldkornspasta skal dog koge lidt længere, ca. 10-12 minutter. Frisk pasta skal koge, til den kommer op til overfladen, ca. 2-3 minutter. Nudler skal koge 4 minutter.

Kig altid på emballagen, hvor kogetiden oftest står angivet. Som tommelfingerregel skal din pasta koge i det antal minutter, der er angivet, men smag altid på den et par minutter før – er kernen stadig meget hård, skal den koge lidt længere; er den blød, men stadig har bid, så er den al dente og helt perfekt; er den helt blød og klistret, så har den desværre fået for meget.

Skal pasta koges med eller uden låg

Når du har hældt vandet i gryden og venter på, at det bulderkoger, skal du lægge låg på gryden – så koger det hurtigere. Når du tilsætter pastaen, skal du lade vandet bulderkoge uden låg. 

Hvis du lægger låg på, imens pastaen koger, er der større risiko for, at vandet koger over, og det kan få dig til at skrue ned for komfurets temperatur – gør du det, risikerer du, at pastaen bliver klistret. Kog derfor altid pasta uden låg!


Undgå klistret pasta

Du undgår klistret pasta ved at sørge for, at pastaen koger i rigeligt vand, og ved at vandet hele tiden bulderkoger. Koger vandet ikke tilstrækkeligt, suger pastaen nemlig vandet til sig og bliver klistret. 

Derudover skal du koge pastaen som den sidste del af måltidet, så du kan servere den straks. Står den og bliver kold, klistrer den sammen og bliver ulækker.

Log ind
Ikke medlem? Opret bruger

Sidebar