Sådan holder du liv i en basilikum

Sådan holder du liv i din basilikum

22. april 2020 af .
Foto: Inge Skovdal

De fleste kender det. Man har lige købt en flot og struttende potte basilikum i supermarkedet, men nærmest i det øjeblik, den lander på køkkenbordet, ser den allerede halvdød ud. Og hvorfor så det?

De krydderurter, du køber i supermarkedet, er generelt ikke særlig robuste, da de typisk er dyrket på ganske kort tid. Men de fleste planter kan godt holde i en længere periode, hvis du giver dem plads og lys. 

Opdel basilikum i flere potter

Når du køber en potte basilikum i supermarkedet, står stænglerne rigtig tæt for at give mest mulig volumen, men det er ikke hensigtsmæssigt, når basilikummen skal leve videre derhjemme. For mange planter i samme potte, resulterer nemlig i at de "kvæler" hinanden.

Derfor skal du dele basilikumsplanten i flere dele ved at "brække" jorden fra hinanden og plante dem over i ny jord, så de får mere plads. Vand ofte, og lad basilikummen stå lyst og varmt, og ikke i træk. 


Pluk din basilikum med omhu

Når du plukker bladene, skal du altid vælge de øverste, og gerne en hel buket. Nip gerne stænglen ned til der, hvor nye skud er på vej ud, så planten ikke ender med at blive høj og spinkel, men i stedet bliver tæt og busket.

Hvis du plukker på den måde, vil din plante dele sig og give flotte grønne blade hele sommeren.

Du skal altså nuppe en hel buket, fremfor kun at plukke bladene.

Basilikumssorter 

Udover sød basilikum, som er den grønne og mest almindelige sort, findes der bl.a. også:

  • Rød basilikum: Smagen er mere kraftig og stærk end sød balsilikum.
  • Thai-basilikum: Sorten har en kraftig smag med en snært af anis/lakrids. Den bruges ofte i asiatisk mad.
  • Citron-basilikum: Som navnet antyder, smager denne basilikumsort mildt af citron. 

Der findes et hav af basilikumssorter, som stort set alle skal dyrkes og holdes ved lige på samme måde. Så hvis du ønsker lidt variation i madlavningen, så er det bare i gang med at dyrke de smagfulde krydderurter. God fornøjelse! Log ind
Ikke medlem? Opret bruger

Sidebar