Sådan fjerner du fastbrændt mad

Er maden brændt på og sidder nu fast på gryden eller panden? Frygt ej, du kan sagtens redde din brændte gryde eller pande. Få de bedste tips her!

Sådan fjerner du fastbrændt mad
May 26, 2021 af redaktionenFoto: Eugen Durig

Der er travlt i køkkenet, og man glemmer pludselig at røre i gryden eller få skruet ned for blusset, og så sker det på blot et øjeblik. Gryden brænder på. Vi kender det alle, når maden brænder fast, og det er ikke altid lige nemt at få af. Men bare rolig. Dine brændte gryder og pander kan redes med disse smarte tricks!

6 tips til at fjerne fastbrændt mad og få rene gryder og pander

1. Drop almindeligt opvaskemiddel

Først og fremmest kan du godt droppe almindeligt opvaskemiddel og knofedt, hvis maden er brændt på. Opvaskemiddel kan godt løsne en smule, men det er ikke særlig effektivt til at fjerne det genstridige fedt og snavs, der er brændt fast.

2. Opvaskemiddel til opvaskemaskinen

Du kan bruge det vaskemiddel, du normalt bruger til opvaskemaskinen til at fjerne fastbrændt mad. Her kan du både bruge opvaskemiddel eller opvasketabs. Opvaskemiddel til maskinen er stærkere end almindelig opvaskesæbe, og det kan derfor have en mere effektiv virkning.

Fyld gryden eller panden med 2 dl vand, og tilsæt 1 dl opvaskemiddel eller en opvasketabs. Bring herefter vandet i kog, og lad det koge i ca. 10 minutter. Rengør dernæst panden eller gryden på normal vis, og de fastbrændte rester burde forsvinde.

TIP: Smid ikke pander og gryder med non-stick belægning i opvaskemaskinen. Dette slider nemlig på belægningen og risikerer at ødelægge den.

    3. Vaskemiddel til tøj

    Du kan bruge vaskemiddel til tøj til at fjerne fastbrændt mad fra dine brændte gryder og pander. Vaskepulver fungerer bedre end flydende vaskemiddel, når der skal fjernes pletter fra servicet, så brug gerne pulverudgaven.

    Brug mellem 1 tsk. - 1 spsk. vaskemiddel, og bland det op med ca. 2 dl vand. Brug lunkent vand omkring 40-50°, da denne temperatur aktiverer opvaskemidlet bedst. Lad herefter servicet stå i blød i nogle timer, og så burde du kunne fjerne fastbrændte madrester med en hård opvaskebørste.

    Har du en gryde, der virkelig er brændt på, kan du efter et par timer sætte den på komfuret og varme sæbevandet op, til det koger. Dette skulle gerne få de fastbrændte rester til at løsne sig helt. Sæbevandet kan godt skumme en del, når det koges, så hold øje med gryden!

    4. Natron

    Helt almindeligt natron, som du bruger i bagværk, er også effektivt til rengøring. Bland natron med varmt vand, og lad så gryden eller panden stå i blød natten over. Herefter kan du let fjerne de fastbrændte rester og rengøre servicet som sædvanlig.

    5. Brun sæbe

    Smør gryden, panden eller fadet ind i brun sæbe og lad det sidde direkte på de genstridige pletter af fastbrændt mad. Sæben skal ikke fortyndes op inden, men blot smøres ud som et tyktflydende lag.

    6. Salmiakspiritus

    Vil de sidste pletter af fastbrændt mad slet ikke forsvinde, kan du bruge salmiakspiritus, som er et meget effektivt middel til at fjerne fedt og skidt. Læg gryden, panden eller fadet i en pose, og hæld en spsk. tre-dobbelt salmiakspiritus deri. Luk derefter posen grundigt, og lad den stå udendørs i mindst otte timer.

    Det er ikke godt at indånde et højt koncentrat af salmiakspiritus, så hold næsen og munden langt væk, når du åbner posen, og lad den stå og dampe lidt af, inden du tager servicet ud. Skrub herefter gryden, panden eller fadet grundigt, og skyl godt efter med vand.

    Vær varsom med stålsvampe

    Stålsvampe kan være gode til at fjerne snavs og fastbrændte rester, der sidder godt fast, men brug dem kun, hvis gryden eller panden er lavet af stål eller metal. Har du derimod pander og gryder med overfladebelægning, f.eks. teflon, skal du aldrig bruge stålsvampe, da de kan slibe belægningen i stykker. Hvis du først får slebet belægningen i stykker, vil maden fremover sætte sig endnu mere fast. Har du en gryde eller pande, hvor der er huller i belægningen, bør du ikke bruge den mere.

    Fastbrændt risengrød

    Noget, som man ofte brænder på, er risengrød, og de brændte rester i bunden er ikke nemme at komme af med! Når du laver risengrøden, har vi 5 gode råd til at undgå, at den brænder på, som du kan finde her, men er uheldet alligevel ude, er der også råd for nemt og hurtigt at fjerne den brændte risengrød: 

    Hæld 2 dl vand og 2 spsk. salt i gryden, og bring blandingen i kog. Lad saltvandet koge ved lav varme, indtil de fastbrændte rester begynder at løsne sig.

    Dette vil i de fleste tilfælde få den brændte gryde ren igen, men hvis det ikke virker, kan du tage nogle af de skrappere metoder i brug, som du finder ovenfor.

    Se ogsåSådan rengør du din ovn!

    Måske du også kan li'