I Danmark findes der to slags østers: Limfjordsøsters og stillehavsøsters. Der er både forskel på smag, størrelse og struktur, men de åbnes på samme måde.
Sådan åbner du østers
Inden du går i gang med at åbne de fine østers hjemme i dit eget køkken, skal du skaffe en østerskniv. Det behøver ikke at være en dyr, fancy en af slagsen — en billig variant går også an.
Udover kniven skal du også bruge et rent viskestykke, så den ikke glider ud af hånden på dig og du skærer dig. Husk altid at åbne østersen bagfra. Følg vores guide herunder:
TRIN 1
Hold godt fast om østersen med et viskestykke. Brug en spids østerskniv, og find det bløde punkt i den spidse ende af østersen, det er ligesom en blød "lås". Tryk med fuld styrke kniven ind i det bløde punkt.
TRIN 2
Drej kniven rundt, ligesom du ville dreje på gashåndtaget på en knallert. Ikke op og ned, for så risikerer du, at kniven knækker. Du kan høre et tydeligt knæk fra skallen, når østersen er åbnet.
TRIN 3
Træk kniven ud, og tør den af i viskestykket. Før den ind under den øverste østersskal, og løsn østersen i "elastikken" (den gummiagtige ting, som østersen hænger fast i midt i den tykke ende).
TRIN 4
Tør kniven af igen, og løsn også elastikken under østersen, så den let kan glide ud, når du spiser den direkte af skallen. Læg østersene på et fad lidt op ad hinanden, så vandet ikke løber ud. Dryp med lidt citronsaft, lige før de skal spises.
Tip til spisning: Østers kan spises rå med lidt citronsaft over, men de kan også serveres med diverse saucer. Find flere opskrifter med østers her.