Så lang tid skal kartofler koge

Hvor lang tid er det nu lige kartofler skal koge? Få den perfekte opskrift på kogte kartofler og en masse gode råd til kartoffelkogningen.

Så lang tid skal kartofler koge
June 8, 2020 af redaktionenFoto: Betina Hastoft

En kartoffel skal helst være kogt perfekt, hverken for meget eller for lidt. Her får du en skudsikker opskrift på kogte kartofler, hvad end du koger dem med eller uden skræl.

Kogte kartofler

Antal personer: 4

Ingredienser:

  • 1 kg kartofler
  • Vand
  • 2 tsk. salt

Fremgangsmåde:

  1. Skræl, skrub eller skyl kartoflerne, alt efter hvad de skal bruges til. Skær de største kartofler midt over, så de er nogenlunde samme størrelse.
  2. Læg dem i en gryde, og fyld op med vand, til kartoflerne lige akkurat er dækkede.
  3. Bring vandet i kog, og tilsæt salt (se forklaring nedenfor).
  4. Lad kartoflerne simre i ca. 15 minutter. Stik en lille kniv i en af kartoflerne for at tjekke, om de er færdige — glider kartoflen lige så stille af kniven, så er de helt perfekte kogt.

Hvornår skal der salt i vandet?

Måske har du hørt, at salt først bør tilsættes vandet, når det koger. Den er faktisk god nok, men det er måske af en anden grund, end du lige går og tror.


De fleste tror, at det skyldes kogetiden og dermed strømbesparelser. Saltvand koger rigtigt nok ved en højere temperatur, så det vil tage længere tid om at koge — dog er forskellen så minimal, når der ikke er tale om store mængder salt, at det ikke er grund nok til at vente med at salte vandet.

En anden god grund til at vente med at salte vandet, til det koger, er, at uopløst salt falder til bunds og efterlader hvide pletter i rustfrie stålgryder. Saltet skader nemlig det rustbeskyttende lag, gryden måske har.

Så vent med at tilsætte salt, til vandet koger, hvis du gerne vil passe på dine gryder.

Kogte kartofler til kartoffelmos

Kender du det gamle husmorråd, der anbefaler, at du ikke tilsætter salt til kogevandet, når du koger kartofler til mos?

Det er faktisk en myte. Undersøgelser viser, at kartofler bliver hurtigt blødere, hvis der er salt i vandet, og der er kun en fordel, når du laver mos.

Desuden anbefaler fødevareproducenterne, at du tilsætter 1 % salt til kogevandet. Så salt endelig løs — også når du laver kartoffelmos.

Dog skal du vælge det rigtige redskab til at mose kartoflerne. En blender eller håndmixer ødelægger cellerne i kartoflerne, så mosen bliver sej og lang. Gør det i stedet blidt med en gaffel, kartoffelmoser, purépresser eller pres kartoflerne igennem en si eller et dørslag. På den måde bibeholdes cellerne, og mosen bliver blød og cremet.


Kogte kartofler i mikroovn

Du kan faktisk også koge dine kartofler i mikrobølgeovnen.

Brug samme mængdeangivelser som tidligere, men læg i stedet kartoflerne i en varmefast skål, tilsæt 1½ dl vand, og sæt låg på skålen. Giv kartoflerne 15 minutter ved 900 W.

Lav evt. nogle prikker i kartoflerne med en kniv, så du ikke risikerer, at de eksploderer.


Måske du også kan li'