Tips og tricks til risalamande
Julens bedste dessert må uden tvivl være risalamande med kirsebærsauce. Navnet klinger fransk, men i virkeligheden er risalamande pæredansk og skulle efter sigende være opfundet en travl aften på en københavnsk restaurant. Lige siden har desserten figureret i de danske hjem i den søde juletid.
Risalamande består af risengrød, vanilje, mandler og flødeskum og serveres med kold eller varm kirsebærsauce. Alle familier har forskellige traditioner for, hvordan en risalamande skal smage, men hvis du følger disse tips og tricks, er du garanteret en let, luftig og lækker juledessert, der vil gøre de fleste maver glade.
1. Kog risengrøden med vaniljestangen
Din risalamande bliver bedst, hvis du koger risengrøden med vaniljestangen. Du kan godt bruge en rest almindelig risengrød, men vaniljesmagen bliver mere intens og gennemtrængende, hvis du koger grøden med vaniljen.
2. Lad grøden køle helt af
Det er også vigtigt, at risengrøden er fuldstændig kold, før du blander den med flødeskum. Hvis grøden er lun, bliver flødeskummet til ost, og det skal din dessert ikke smage af.
3. Vend forsigtigt risalamanden sammen
Vend kun halvdelen af flødeskummet i risengrøden til at starte med. Rør omhyggeligt flødeskummet i risengrøden sammen med mandler, til der ikke er nogen klumper. Vend den sidste halvdel af flødeskummet i meget forsigtigt, så du ikke slår luften ud af risalamanden.
4. Overpisk ikke flødeskummen
Pas på, du ikke pisker fløden for stiv. Flødeskummet skal være blødt og let, for så bliver risalamanden også blød og lækker. Se her, hvad du kan gøre, hvis din flødeskum alligevel er blevet for stiv: