Modne avocadoer

Det kan være svært at vurdere, om en avocado er moden, og nogle gange er man uheldig og kommer hjem med en helt plettet og uspiselig frugt.

Modne avocadoer
August 28, 2020 af redaktionenFoto: Stine Christiansen

Avocado slog igennem i Danmark i 80’erne som for­ret med citron, rejer og kaviar. Siden er den cremede frugts popularitet kun steget, for den er skøn i både salater, smoothies og dip. Avocadoens modning kan drille, da den ofte kun er helt perfekt i få dage mellem det sta­die, hvor den er for hård, og til at den er ble­vet brun og uappetitlig.

Sådan ser du, om en avocado er moden

Du kan tjekke, om en avocado er moden, ved at give den et let tryk med tommelfingeren placeret på bunden og langefingeren placeret på den øverste top. Avocadoen skal give lidt efter, men ikke være for blød. Du skal ikke vurdere modenheden ud fra avocadoens farve, da skallens farve afhænger af sorten.

Du kan også fjerne avocadoens stilk og tjekke kødets farve som i videoen. Er kødet:

  • brunligt, er avocadoen overmoden
  • grønligt, er avocadoen umoden
  • gulligt, er avocadoen helt perfekt moden

Har du købt en umoden avocado, er der flere ting, du kan gøre for at fremskynde modningsprocessen.

Sådan modner du en avocado 

Natten over

Du kan udnytte naturen til at fremskynde modningen af en avocado. Frugter modnes ved hjælp af ethylen, der afgives af frugten selv. Nogle frugter afgiver mere ethylen end andre, hvilket du kan udnytte, hvis modningsprocessen skal fremskyndes.

En hård avocado kan lægges i en pose eller en skål sammen med f.eks et æble, der er en af de frugter, der afgiver meget ethylen. Lad frugterne ligger natten over, og så skulle din avocado gerne være moden – hvis ikke, kan du lade den ligge en dag til.


Omvendt skal man være opmærksom på, hvilke frugter og grønsager, man opbevarer sammen, hvis man vil undgå en alt for hurtig modning. Tomater, æbler, pærer, blommer og ferskner afgiver ethylen og skal derfor helst ikke opbevares sammen med f.eks. salat, agurk, blomkål, persille, dild, gulerod, asparges, porrer og rosenkål. Sidstnævnte er nemlig følsom over for ethylen – det får dem til at miste farve eller ændre struktur og smag – de bliver slatne og bløde. Som tommelfingerregel skal man undgå at blande frugt og grønt i samme skuffe i køleskabet.

Hurtig modning i ovn

Skal modningen gå ekstra hurtigt, kan du smide avocadoen en tur i ovnen. Pak avocadoen ind i alufolie, og læg den på en badeplade eller i et ovnfast fad. Sæt avocadoen i ovnen i 10 minutter ved 120°C. Giv den lidt længere tid, hvis den stadig er hård.

Avocadoen skulle nu være blød og klar til brug. Brug den f.eks. i en guacamole, da kødets struktur og smag måske kan have ændre sig lidt.


Hurtig modning i mikroovn

Du kan også benytte dig af en mikroovn, hvis modningen skal gå hurtigt. Læg avocadoen på en tallerken og evt. med et mikroovnslåg henover. Giv avocadoen 30 sekunder i mikroovnen. Mærk efter, om den er tilpas blød – hvis ikke, kan du give den 30 sekunder mere.

DET VIDSTE DU IKKE OM AVOCADOER

  • Danskerne er sammen med svenskerne og franskmændene de mest avocadospisende i Europa.
  • Avocado indeholder 8-9 pct. kolesterolfri planteolie.
  • Frugterne høstes stenhårde. De bliver ikke bløde på træet, men først efter 3-5 dage ved stuetemperatur, efter at de er skilt fra stilken.
  • Avocado i danske supermarkeder har typisk været under vejs i skib i op til 30 dage fra Sydamerika til rotterdam og videre på køl til Danmark.

Opbevaring af avocadoer

Køber du en perfekt moden avocado, som du ikke skal bruge med det samme, kan du med fordel lægge den i køleskabet, da det stopper modningsprocessen.

Ved stuetemperatur kan avocadoer holde sig i 3-5 dage. Holdes frugterne på 5 grader, kan de holde sig i op til 30 dage, inden de modner, forudsat at de er færdigudviklede, når de plukkes. Avocadoerne kan ikke tåle temperaturer under 5 grader.


modenheds-klistermærket

En amerikansk professor har faktisk opfundet en løsning på avocado-problematikken: modenheds-klistermærket. RediRipe, som det lille klistermærke hedder, reagerer på gasarten ethylen. En del frugter udskiller ethylen som en del af deres modningsproces, og efterhånden som frugten modnes, skifter klistermærket farve fra hvidt til blåt. Jo mørkere farven er, desto længere har frugten modnet.

Så i stedet for at klemme livet ud af samtlige pærer i supermarkedet, kan du vælge dem, der er lige præcis så modne, som du ønsker. Klistermærket er dog endnu ikke kommet til Danmark.

Opskrifter med avocado

Avocado kan bruges til alt fra smoothies og kager til salater og dip. Find alle vores bedste opskrifter med avocado lige her.

Måske du også kan li'