Kog det perfekte æg

Kunsten at koge det perfekte æg er ikke en videnskab, men det kræver alligevel et lille tip eller to. Dem får du her!

Kog det perfekte æg
December 9, 2021 af redaktionenFoto: Columbus Leth

sådan koger du æg

Uanset om du foretrækker dit æg blødkogt, smilende eller hårdkogt, skal du først putte dit æg i gryden, når vandet koger. På den måde bliver blomme og hvide tilberedt ligemeget, og du undgår samtidig et æg fyldt med sprækker.

Brug låget

Koger du 6 æg eller derunder, behøver du faktisk ikke mere end ½ dl vand i gryden. Det er dog vigtigt, at du koger med et tæt låg, så dampen fra det kogende vand ikke slipper ud. På den måde sørger dampen for, at hviden bliver perfekt fast.

Hvor lang tid skal et æg koge?

Æggeblommens konsistens bestemmes ud fra kogetiden.
Herunder kan du se, hvor lang tid et almindelig størrelse æg skal koge:

  • Hårdkogt æg: 9 minutter ved svag varme
  • Smilende æg: 7 minutter ved svag varme
  • Blødkogt æg: 5 minutter ved svag varme

Æggets størrelse

Æggets størrelse har selvfølgelig betydning for kogetiden. De fleste æggebakker fra danske æggeproducenter er mærket med størrelsen på æggene.

Den typiske æggestørrelse er medium, men du kan også risikere, at æggene er mindre eller større. Faktisk kan et ægs vægt variere fra 45 til 75 g.

Derfor er det en god idé at tjekke størrelsen på dine æg. Hvis dine æg er små, kan du trække 1 minut fra de ovenstående kogetider, og hvis de derimod er store, kan du lægge 1 minut til.

Undgå, at æggeskallen knækker

Tag dine æg ud af køleskabet 10 minutters tid inden, at de skal koges. Derved får de ikke et "varmechok" og risikoen for, at skallen går i stykker under kogningen, er derfor mindre.

Læg dine færdigkogte æg i vand

De færdigkogte æg skal overhældes med koldt vand for at stoppe kogningen.

Herunder kan du se, hvor lang tid ægget skal blive i vandet:

  • Blødkogte æg skal tages op af vandet med det samme.
  • Smilende æg skal ligge i det kolde vand i ca. 1 minut.
  • Hårdkogte æg skal ligge i det kolde vand i 10 minutter.

På den måde får dine æg den perfekte konsistens, og samtidig er de nemmere at pille.

Måske du også kan li'