Kend din vintemperatur

Hvordan er det nu lige med vins serveringstemperatur? Hvordan skal rød-, hvid-, rosé- og mousserende vin nydes? Få svaret her!

Kend din vintemperatur
August 26, 2022 af redaktionenFoto: Aller Media

OPBEVARING AF VIN

Hvordan vi opbevarer vores vin er overladt til alt andet end tilfældighederne. Vin skal drikkes ved den rette temperatur, som i høj grad afhænger af, hvilken type vin der er tale om. Rødvin skal opbevares ved én temperatur, hvidvin ved en anden, og rosé-, mousserende- og orangevin ved en tredje. I denne artikel vil du blive meget klogere på, hvordan du får det bedste ud af din vin ved at opbevare den ved rette temperatur.

HVORFOR ER DET SÅ VIGTIGT MED TEMPERATUREN?

Det er ikke tilfældigt, hvordan de forskellige vintyper skal opbevares. Temperaturen afgøres heller ikke ud fra, hvad der smager bedst, men derimod ud fra, hvad der er bedst for selve vinen og måden, den er blevet produceret på. Opbevares vinen forkert, kan det have så alvorlige konsekvenser, at vinen direkte ødelægges, fordi aromaerne og strukturen tager skade, og alkoholsmagen derfor træder for meget i kraft. 

SÅDAN SKAL DE FORSKELLIGE VINE SERVERES 

Rødvin

Tommelfingerreglen lyder, at rødvinens temperatur ikke må overstige 18°, men dertil kan temperaturen variere afhængigt af, hvilken type rødvin der er tale om. 

  • Let/ung rødvin: 12-14°
  • Medium/let kraftig rødvin: 14-16°
  • Kraftig/tung rødvin: 16-18°

Der findes også lette, mousserende rødvine, som mange foretrækker at nyde helt kolde. Derfor er temperaturerne naturligvis blot vejledende.

Hvidvin

Modsat rødvinen skal hvidvinen drikkes kold – altid. Vi stiller som oftest vores hvidvin i køleskabet, når vi skal forkæle os selv, men det er ikke altid det bedste valg, eftersom vi i det store billede ikke kan skære hvidvin over én kam. Kraftige hvidvine har det nemlig bedst ved en temperatur på 10-12°, som også bør være den maksimale temperatur for hvidvine, mens lette hvidvine bør serveres ved en temperatur på mellem 6-8°. Temperaturerne her er bestemt for at holde vinen ung, så den gode kvalitet holder længst muligt. 

  • Let hvidvin: 6-8° 
  • Sød hvidvin: 8-10°
  • Kraftig hvidvin: 10-12°

Rosévin

En rosévin er bare allerbedst, når den er forfriskende kold, og solen skinner på os! Derfor skal rosévinen optimalt set serveres ved 5-8°. Når roséen er hældt på glas, vil den automatisk blive en smule varmere, og derfor opnås de 8° hurtigt. 

  • 5-8 °

Orangevin

Ligesom hvid- og rosévin nydes orangevinen allerbedst afkølet, men her er spændvidden lidt bredere, nemlig 10-16°. Det afhænger af den særlige type orangevin, men går du efter samme huskeregel angående kraftige vs. lette hvid- og rødvine, er du godt dækket ind. 

  • Let orangevin: 10-12°
  • Medium orangevin: 12-14°
  • Kraftig orangevin: 14-16°

Mousserende vin

Den mousserende vin er dén vintype sammen med rosévinen, der skal opbevares køligst; ved 5-8°, hvor 8° er det absolut maksimale. Køl den derfor helt ned, og servér straks efter. 

  • Mousserende vin: 5-8°

HVAD GØR JEG UDEN VINKØLESKAB?

Hvordan opnår jeg en temperatur på 10-12°, når jeg ikke har et vinkøleskab? – tænker du måske. Det er langt fra flertallet, der kan prale af at have et vinkøleskab, men der findes heldigvis andre måder, hvorpå du kan få den rette vintemperatur – eller i hvert fald komme tæt på. Tænk over, hvor i din bolig der er køligt, så vinens temperatur kommer under stuetemperatur. 

Har du en kælder, et loftrum, en altan med en skyggeplads eller en jordplet, der kan nedkøle vinen? Så er det netop dér, du skal opbevare den. Alternativt skal du lægge din vin på køl og huske at tage den ud i god tid før, den skal serveres – selvfølgelig med undtagelse af de vine, der skal serveres helt kolde.

DERFOR SKAL DU SLYNGE VINEN RUNDT

Hvis du har iagttaget diverse vinentusiaster slynge deres vin voldsomt rundt i glasset, før de smager på de våde varer, er der en god mening med galskaben. Vinen slynges nemlig ikke rundt i glasset, fordi det ser flot ud – eller fordi vi vil se smarte ud – men derimod for at frigive vinens aromaer, så vi bedre kan dufte vinen og derved få den fulde smags- og sanseoplevelse. 

Skål!

Måske du også kan li'