Sushi smager fantastisk, men vi er nok mange, der har kløjes i de japanske ord og derfor er endt med en lidt anderledes variant af ris og fisk, end vi forventede.
Og selvom vi rydder tallerkenen uanset hvad, så er det nu meget rart at regne med, at de fuldfede inside out-ruller (uramaki) med chilimayo og dybstegt reje ikke ved en fejl er blevet erstattet af en enklere sushirulle kun med agurk (hosomaki).
sushi-stykker: Det hedder de mest almindelige
Hvad er nigiri?
Nigiri er den helt klassiske sushi-type, hvor navnet (som betyder finger) refererer til den aflange stribe ris, som er belagt med et stykke laks, tun eller reje.
Hvad er hosomaki?
Hedder din sushi noget med "maki"? Så har du fat i en sushirulle!
Hosomaki er en lille og enkel sushirulle, som kun indeholder én slags fyld (fisk eller grøntsager),som er omgivet af først ris og derefter tang.
Hvad er futomaki?
Futomaki er en større og fyldigere variant af sushi-rullen, som ofte har flere slags fyld, men som, på samme måde som hosomaki, også er omkranset af først ris og derefter tang.
Hvad er uramaki?
Uramaki er som sagt også kendt som inside out-ruller — fordi rækkefølgen på ris og tang er byttet om. Uramaki har altså fyldet inderst, derefter et lag tang og yderst et lag ris, som typisk er pyntet med sesam.
Hvad er temaki?
Temaki kan bedst beskrives som et kræmmerhus af tang med fyld. Vil du lave hjemmelavet sushi, er temaki en nem løsning, for de dekorative stykker skal nemlig rulles i hånden og ikke i den lidt mere krævende bambusmåtte.
Hvad er sashimi?
Sashimi er rå fisk skåret tyndt og anrettet pænt — men uden ris og tang. Vil du gerne undgå ris, så er denne sushi-variant derfor perfekt.
Hvilken type ris skal jeg bruge til sushi?
Hvis du vil lave sushi derhjemme, kan det være lidt af en udfordring at få risene helt perfekte. Derfor er det allerbedste at investere i rigtige sushiris, som får den helt rette konsistens og bid.
Sushiris er dog en pebret affære, så du kan i en snæver vending godt erstatte dem med grødris, som arter sig på nogenlunde samme måde.
Sådan koger du sushi-ris helt perfekt:
- Først skal risene skylles godt. Hæld dem derefter i en gryde med lidt vand.
- Gnid så forsigtigt risene mellem dine hænder lidt ad gangen. Poleringen fjerner noget af stivelsen, så risene bliver glattere efter kogning.
- Skyl derefter risene - og gentag hele processen 4-5 gange, til vandet ikke længere "tager farve", men forbliver klart.
- Til sidst skyller du risene grundigt og lader dem dryppe af.
- Hæld nu risene i en gryde med frisk vand svarende til anvisningen på pakken. Du skal cirka bruge 5 dl vand til 500 g sushiris.
- Varm op til kogepunktet, uden du rører i gryden. Når vandet koger, skruer du ned på lavt blus, lægger låg på, og lader risene koge i cirka 10 minutter.
- Sluk for varmen, og lad risene trække yderligere 10 minutter under låg.
- Hæld nu risene over på et fad, og bland dem forsigtigt med sushieddike. Du kan købe den færdigblandet, eller du kan selv blande risvinseddike med salt og sukker.
- Lad risene køle af: Så er du klar til at rulle sushi.