Når aftensmaden skal på bordet i de danske hjem, er det ikke sjældent, at der serveres ris som tilbehør. Mange af de helt klassiske hverdagsretter som kylling i karry og ristaffel har ris som tilbehør. Men selvom vi ofte koger ris, så sker det alligevel tit, at vi får kogt for meget, men det er faktisk ikke så skidt endda. Resterne kan nemlig gemmes og endda i lang tid, hvis risene blot ryger i fryseren. Og når nu vi bruger dem i så mange retter, kan det være en stor tidsbesparer at have kogte ris klar i fryseren til de travle hverdage.
Hvordan fryser jeg ris?
Det er som udgangspunkt kun kogte ris, du kan og bør fryse, da det ikke vil give mening at fryse ukogte ris, fordi de kan holde sig i op til 5 år og desuden ofte kan spises efter udløbsdato.
Du skal derfor først koge risene. Læg dem herefter i en lufttæt beholder, og lad dem afkøle helt, inden de kommes i fryseren.
Læs også: Sådan koger du de perfekte ris.
Risene skal køles ned til 10 grader inden for tre timer efter de er kogt. Risene må ikke stå ved stuetemperatur længere end tre timer, da du risikerer, at der udvikles bakteriesporer. Når risene er kølet tilpas af, kan du komme dem i fryseren.
Har du kogt en stor portion ris, kan du med fordel dele den i mindre portioner. Det gør både, at risene køler hurtigere ned, og det gør det lettere at tage mindre portioner op undervejs, som du skal bruge dem.
Har du en rest sammenkogt ret, der serveres med ris, f.eks. chili con carne, kan du sagtens fryse alle resterne sammen. Følg samme metode som ved frysning af risene for at undgå bakterier.
Hvordan tør jeg frosne ris op?
Når du skal tø dine frosne ris op, kan du gøre det på forskellige måder alt efter, hvor hurtigt det skal gå. Ved du på forhånd, at du skal bruge ris til aftensmaden, kan du tage dem ud af fryseren om morgenen og lade dem tø langsomt i køleskabet. Det kan du også med fordel gøre, hvis du alligevel skal bruge risene kolde i f.eks. en rissalat.
De frosne ris kan dog også gøres klar lynhurtigt, hvis du pludselig får brug for en nem løsning på aftensmaden.— og det sker jo fra tid til anden. Finder du pludselig ud af, at du skal bruge frosne ris, eller har du glemt at tage dem ud om morgenen, kan du tage dem direkte fra fryseren og varme dem op i mikroovnen med lidt vand over eller i en gryde. Når kogte ris genopvarmes, skal de varmes til over 65 grader for at undgå bakteriesporer, der kan give madforgiftning.
Hvor længe kan frosne ris holde sig?
Dine kogte ris kan holde sig i 2-3 måneder i fryseren. Skal du alligevel koge ris, og spiser du det ofte som tilbehør til aftensmaden, kan det altså godt betale sig at koge en ekstra portion og fryse den ned. Ris tager trods alt en rum tid at koge, så hvis det er klaret på forhånd, kan maden komme hurtigere på bordet på de travle dage.
Et andet smart trick ved at have frosne ris i fryseren er, at du altid kan supplere op med ekstra ris som tilbehør, hvis I pludselig er flere til spisning end forventet. Tø dem op, og servér dem, som de er, eller vend dem lynhurtigt med krydderier, nødder, rosiner og friske krydderurter og servér lækre libanesiske ris.