Hvornår skal frugt og grønt skylles?

Hvorfor er det vigtigt at skylle frugt og grønt, før vi spiser det? Og er det alt, der skal skylles? Få svaret lige her.

Hvornår skal frugt og grønt skylles?
October 18, 2021 af redaktionenFoto: Inge Skovdal

De fleste har for vane at skylle æbler og salat, inden de skal spises, og det er selvsagt, at de jordede nye kartofler skal en tur under hanen, men har du nogensinde givet melonen et bad, før den blev skåret ud i mundrette bidder? Og hvordan er det nu med økologisk frugt og grønt, for de kan vel godt bare spises, ikke?

Det virker måske unødvendigt at skylle en melon, når skrællen ikke skal spises, og du har muligvis hørt, at du sagtens kan spise økologiske råvarer uden at skylle dem først, men det er ikke helt sandt. Bliv klogere på, hvorfor du faktisk skal skylle al slags frugt og grønt lige her.

Hvilke frugter og grøntsager skal skylles?

Det korte og sikre svar er: Alle. Mange tror måske, at det kun gælder frugt og grønt, hvor skrællen er spiselig, men det er forkert. Også de store frugter og grøntsager såsom græskar og melon skal skylles. Der kan nemlig være rester af jord, sprøjtemidler eller bakterier på skrællen, som bliver overført til kniv og skærebræt. Konklusionen er derfor, at al frugt og grønt skal skylles — uanset om du har tænkt dig at spise skrællen eller ej.

Skærebrættet bliver hurtigt et samlingssted for bakterier, når vi laver mad. Se, hvordan du undgår bakterier på skærebrættet her.

En af de eneste undtagelser er frugter, som du kan skrælle og spise, uden at skrællens overflade kommer i kontakt med knive, spækbræt eller den spiselige del af frugten. Det er f.eks. banan, appelsin og klementin. Det er dog stadig en god ide at skylle frugterne, da sprøjtemidler eller snavs fra skrællen kan ende på dine fingre og derfra føres videre til frugten eller andet mad.


Hvorfor skal frugt og grønt skylles?

Der er flere gode grunde til at skylle frugt og grønt. Først og fremmest kan der være jord og andet snavs på overfladen, som hverken er lækkert eller sundt. Selvom meget af det frugt og grønt, vi køber i supermarkederne, er skyllet rene for det værste snavs, er de altså ikke bare spiseklar.

Overfladen på ikke-økologisk frugt og grønt vil som regel være behandlet med sprøjtemidler, også kaldet pesticider. For store mængder sprøjtemidler vurderes at være skadelige for kroppen, så det er en rigtig god ide at undgå, og det kan du bl.a. gøre ved at skylle frugt og grønt grundigt.

Frugt og grønt der kommer fra udlandet, skal du være ekstra opmærksom på at få skyllet. Det er der to årsager til. For det første er det ikke alle lande, der har lige så høje krav til sprøjtemidler, som vi har i Danmark. For det andet er der større risiko for, at frugterne og grøntsagerne er blevet vandet med beskidt vand, der kan indeholde bakterier og virus. Vil du gerne spise flere danske råvarer, så gå efter sæsonens frugt og grønt med oversigten her.

Sidst men ikke mindst, er der bakterier fra alle de personer, der har håndteret vores frugt og grønt. Frugt og grønt har været i mange hænder fra produktion til butik, inden vi køber dem, og her kan vi aldrig vide os sikre på hygiejnen. Vask derfor altid frugt og grønt, selvom det ser rent og lækkert ud på overfladen.

Hvad kan der ske, hvis man ikke skyller frugt og grønt?

Hvis du ikke skyller frugt og grønt, før du spiser det, risikerer du at blive syg. Hvert år giver bakterier fra frugt og grønt danskerne opkast og maveproblemer, men det kan i høj grad undgås, hvis vi husker at skylle først.

Bakterierne kan både komme fra det vand, som afgrøderne er blevet vandet med, og fra de hænder, der har håndteret dem undervejs.

Skal man også skylle økologiske frugter og grøntsager?

Hvis du køber økologisk frugt og grønt, er du fri for sprøjtemidler og pesticider. Det betyder dog ikke, at du kan slippe for at skylle dem, da de kan bære på meget andet snavs og bakterier, som vi heller ikke vil have ind i kroppen.

Økologisk frugt og grønt er altid at anbefale, men de kan ikke sikre dig mod sygdom, hvis du ikke skyller.


Sådan skyller du frugt og grønt rigtigt

Det meste frugt og grønt skal blot skylles på ydersiden, men nogle, primært grøntsager, er bygget op af flere lag. Det kan f.eks. være salathoveder, kålhoveder eller porre. Her er det ikke nok at fjerne eller skylle yderste lag. Jord og snavs kan nemlig godt finde vej ned mellem lagene, og du skal derfor tjekke hvert enkelt lag for en sikkerheds skyld. Fødevarestyrelsen giver følgende råd til at skylle salat:

Sådan skyller du salat

  • Fjern beskidte og beskadigede blade
  • Skil salat fra stokken
  • Skyl bladene grundigt i rindende koldt vand
  • Lad bladende dryppe af i et rent viskestykke eller brug en salatslynge

Brug samme metode til at skylle krydderurter.

Kilde: Fødevarestyrelsen.dk

Powered by Froala Editor

Måske du også kan li'