Hvorfor fejrer vi mortensaften?

Hvorfor fejrer vi mortensaften, og hvorfor spiser vi and d. 10. november? Få svaret her!

Hvorfor fejrer vi mortensaften?
October 25, 2022 af redaktionenFoto: Aller Media

Fortællingen om Mortensaften

Historien om, hvorfor vi spiser and d. 10. november, må graves frem i de oldgamle historiebøger, hvor Morten Bisp (Morten af Tours) blev udnævnt af romerne til at være biskop. Det gjorde han, fordi han efter sigende havde et varmt hjerte og kunne helbrede de syge. Der var bare dét problem, at Morten ikke ønskede at være biskop, og derfor gemte han sig i en gåsesti.

Uheldigvis blev hans gemmested afsløret af de skræppende gæs, og da Morten blev biskop, indførte han som straf, at alle skulle slagte og spise en gås årligt. D. 11. november døde Morten (dagen, vi kalder ”mortensdag” eller ”Morten Helgensdag”),og traditionen tro hylder vi Mortens minde ved at spise and aftenen før.

Læs også: Sådan vælger du den rette and

  • Selvom historien handler om gæs, spiser vi i Danmark and mortensaften, fordi en gås er et stort og dyrt måltid, som passer til de færreste danske familier. 

Se også: De bedste opskrifter til mortensaften

Måske du også kan li'