Hvad er miso?

Bliv klogere på den japanske umami-pasta her, og få opskrifter på lækre, asiatisk-inspirerede hverdagsretter med smag af miso.

Hvad er miso?
June 4, 2020 af redaktionenFoto: Aller Media

Hvad er miso?

Miso er en traditonel japansk pasta, som primært laves på fermenterede sojabønner. Den er typisk kendt fra den klassiske misosuppe, men bliver faktisk brugt bredt i det japanske køkken. 

Der findes tre forskellige varianter af miso:

  • Mamemiso: Udelukkende lavet på sojabønner.
  • Komemiso: Lavet på sojabønner og ris.
  • Mugimiso: Lavet på sojabønner og korn.

Hvad smager miso af?

Den populære miso-pasta tilfører maden en lækker, fyldig smag af umami. Så vil du prøve nye smagsnuancer i din asiatiske mad, er miso et godt alternativ til klassisk bouillon. 

Smagen veksler ligeledes mellem sød og stærk. Smagsnuancerne afhænger af, længden på misoens gæringsproces under producering. Jo længere misoen har gæret, des mere kraftfuld er umami-smagen. 

Men det er ikke kun misos fantastiske evne til at give mad dybde og umami, der gør den populær – den er nemlig også rig på proteiner, fibre, vitaminer og mineraler. 

Farven på miso

Det ikke udelukkende gæringstiden, der har betydning for smagen. Det er også modningstiden, efter den er produceret.

Miso er nemlig et naturligt fermenteret produkt, og vil derfor modnes med tiden, uanset om den opbevares i en lufttæt beholder eller ej. Det betyder, at både smag og farve vil ændre sig en smule med tiden. Smagen vil blive mere kraftfuld og farven mørkere. 

Mange japanere foretrækker faktisk en modnet miso, da dens smag er mere gennemtrængende og kompleks. 

Hvad kan du bruge miso til?

Her får du fire bud på, hvordan du kan bruge den smagfulde umami-pasta i hverdagsretter.

Misosuppe med nudler og grøntsager

Denne simple misosuppe er fyldt med sprøde grøntsager og nudler. Grøntsagerne kan let byttes ud med dem, du lige har i køkkenet.

Ramen med miso og svinebryst

Ramen er en japansk suppe, der er fuld af smag! Med udonnudler, svinekød og masser af grøntsager mætter suppen godt. 

Misosuppe med ris og kylling

Suppen er simpel og supernem at lave, og så mætter den dejligt og smager himmelsk.

Mørbrad med grønkålschips og miso-champignon-sauce

Mørt svinekød med et asiatisk præg er perfekt, når maden skal være ekstra lækker. 

Måske du også kan li'