Hvad er eddike?
Eddike er en blanding af eddikesyre og vand. Der findes forskellige typer af eddike, som egner sig til henholdsvis rengøring og madlavning. Forskellen ligger i syreindholdet, hvor dem du kan bruge til madlavning har et lavere syreindhold end dem, du kan bruge til rengøring. Eddike til madlavning består som regel af 5-7% eddikesyre, mens eddike til rengøring består af over 10% eddikesyre.
På fransk hedder eddike vinaigre, som betyder "sur", og hvis det lyder bekendt, er det fordi, vi ofte bruger ordet vinaigrette til dressinger lavet med eddike.
Hvad kan eddike bruges til?
Eddike har længe været brugt til at konservere, som du blandt andet kender fra syltning. Eddike er velegnet til konservering, fordi det indeholder syre, der hæmmer bakterievæksten i maden, som dermed kan holde sig længere. Du kan forstærke effekten ved at blande den sure eddike med sukker og salt, som også fungerer konserverende. Det er disse ingredienser, der skaber den syre og sødme, du kender f.eks. kender fra agurkesalat og syltede rødløg.
Der findes mange forskellige slags eddiker, som hver især er gode til forskellige formål. Først og fremmest kan man skelne mellem eddike til mad og eddike til rengøring, men inden for disse to områder, er ligeledes forskellige eddiker med forskellige karakteristika. Læs med her.
Eddike til madlavning
I mad kan eddike virke som en skøn smagsforstærker, og den tilføjer både friskhed og syre. Alt efter hvilken eddike, du bruger, kan du tilføre maden forskellige smagsnuancer. Her kan du læse om nogle af de typiske eddiker til madlavning.
Lagereddike
Lagereddike er nok den eddike, som findes i flest husstande. Eddiken er både billig og relativt neutral i smagen sammenlignet med de nedenstående. Den bruges derfor ofte til syltning af grøntsager eller marinering af f.eks. sild, hvor der skal bruges større mængde syltelage og man ønsker at tilføje smag gennem krydderier.
Lagereddike findes i to varianter — en klar og en brunlig. Forskellen er, at den brunlige er farvet med farvestoffet E150c, som kaldes karamelfarve. I madlavning kan du sagtens bruge begge varianter til det samme.
Lagereddike kan bruges til at sylte grøntsager, men den kan også bruges som et syrligt element i en klassisk salatdressing.
Frugteddike
Frugteddike laves af saften fra gærede frugter som æbler, blommer eller kirsebær. Her er altså rig mulighed for at få eddike med forskellige smage og farver, som kan give god smag til maden. En af de mest kendte frugteddiker er nok æbleeddike, der især går godt til en frisk rødkålssalat.
Æbleeddike er ikke at forveksle med æblecideeddike. Æblecidereddike er udelukkende baseret på æblesaft, som først er gæret til cider, hvorefter det er syrnet til eddike. Æbleeddike er derimod eddike, som er tilsat æblesaft — den er derfor sødere i smagen.
Rød- og hvidvinseddike
Vineddiker er fremstillet, som navnet indikerer, af vin. Der findes derfor både hvidvinseddike og rødvinseddike, og de enkelte druesorter kan også nuancere vineddikens smag og farve.
Vineddiker kan, ligesom de andre eddiker, bruges som syrlig smagsgiver i dressinger, saucer og marinader.
Sherryeddike
Sherryeddike fremstilles af sherry på samme måde, som man fremstiller vineddike. Eddiken får derfor også sherryens gyldne farve og aromatiske smag.
Sherryeddike kan bruges i dressinger og saucer, og så er den en nøgleingrediens i den kolde grøntsagssuppe, gazpacho.
Riseddike
Riseddike bliver fremstillet af ris, hvor stivelsen nedbrydes til sukker og herefter gæres til risvin. Riseddike er således også en vineddike men den er lidt sødere og mildere end andre vineddiker. Riseddike er især udbredt i Asien, hvor der både findes kinesiske, japanske og thailandske varianter.
Grundet den store udbredelse i Asien, er riseddiken især brugbar i det asiatiske køkken til sursødsovs, nudelretter og supper. Derudover er riseddike en central ingrediens, hvis du skal lave hjemmelavet sushi, hvor det både blandes i risene og bruges til syltet ingefær.
Balsamicoeddike
Balsamico er en italiensk eddike, som er fremstillet af reduceret druemost tilsat vineddike. Det der adskiller vineddike og balsamicoeddike er altså druemosten. Balsamicoeddiken har derfor også en tykkere konsistens og sødere samt mere aromatisk smag.
Balsamico kan både være lys og mørk, da farven afhænger af druesorten. Den hvide balsamicoeddike er lidt mere syrlig end den mørke, der er mere intens og aromatisk.
Du kan bruge balsamico til at pifte dine salater op eller bruge den som smagsgiver i saucer og dressinger. Du kan også koge balsamicoeddiken ind til en tyk og sød glaze, som er skøn til desserter og alt med ost.
Eddike til rengøring
Eddike er et genialt rengøringsmiddel, hvis du skal fjerne kalk eller pletter forårsaget af kalket vand.
Lagereddike og eddikesyre er effektive rengøringsmidler, men det en god idé at undgå den brune lagereddike. Den indeholder nemlig sukker, da den er farvet med karamel, og dette sukkerindhold kan fremme bakterievæksten — og det er jo lige netop det, man vil undgå. Brug derfor kun den brune lagereddike til madlavning.
Vælg husholdningseddike eller eddikesyre til rengøring, der begge er gode til at fjerne kalk i alt fra brusenicher til kaffemaskiner. Eddikesyren skal fortyndes med vand, inden du bruger den. Her er nogle måder, du ka bruge eddike til rengøring.
Sådan gør du rent med eddike
- Læg forkalkede elementer såsom perlatorer eller brusehoveder i blød i eddike natten over, og så vil kalken hurtigt være væk.
- Dyp en klud eller køkkenrulle i eddike og placer det på forkalkede områder i vask, bruser eller toilet. Du kan også pakke amarturer ind og lade eddiken tage de uundgåelige kalkpletter.
- Brug eddike som rengøringsmiddel ved at blande det op med surt opvaskemiddel. Så kan du både fjerne kalk, smuds og snask.
- Hæld eddike i kaffemaskinen og/eller elkedlen, og lad det stå et par timer eller natten over. Skyld efter med vand et par gange, og så er maskinerne klar.