Husk at tænke over disse ting, når du indretter dit køkken

Der er ufatteligt mange overvejelser i forbindelse med at indrette sit køkken. Boligstylist Mette Helena guider dig her til at træffe de rigtige beslutninger.

Husk at tænke over disse ting, når du indretter dit køkken
February 27, 2023 af AnnonceFoto:

Vi bruger ufattelig meget tid i vores køkken. Det er her, vi indtager vores morgenmad, og her, vi hygger (eller stresser – alt efter dagen) over madlavningen om aftenen; det er her, vi bager kage med børnene i weekenden og her, vi kan få lov at eksperimentere med nye og spændende opskrifter.

Så et nyt køkken er ikke bare et nyt køkken! Det er et rigtig vigtigt rum for mange af os. Faktisk er der nogle, der siger, at køkkenet er en investering.

– Når man siger, at køkkenet er en investering, så er det også fordi, at køkkenet er en prioritering. Det er et rum, som har kæmpestor betydning for vores hverdag og familieliv, madglæde og livskvalitet, og på den måde er det også en prioritering af og en investering i os selv, siger boligstylist Mette Helena

For at sikre os, at vi investerer i det rigtige, har vi derfor bedt Mette Helena komme med sine bedste råd til, hvilke overvejelser du bør gøre dig, når du indretter dit køkken.

Farvevalg og design

– Jeg er jo stor fortaler for, at folk skal gøre lige, hvad de drømmer om, så hvis du drømmer om at få et pink køkken, så skal du for alt i verden gøre det! Men hvis du er i tvivl, så kan selv det mest anonyme, hvide køkken altså blive spændende, gennem hvad end man vælger at tilføje på åbne hylder, vægfarve, fliser, greb, lamper, køkkengrej og så videre.

– Lige nu ser vi også mange køkkener, der ikke nødvendigvis bare er hvide, men som har nogle lidt mere varme, brækkede farver og på den måde kommer til at fremstå klassiske og rolige, men alligevel ikke helt kridhvide.

Materialevalg

– Det absolut vigtigste er, at man vælger noget, man er glad for, men som man også forestiller sig, at man kan være glad for i lang tid. Jeg synes både, at producenter og forbrugere har et stort ansvar i forhold til hvilke materialer, vi vælger, og at vi vælger nogle bæredygtige og langtidsholdbare løsninger af god kvalitet, som kan holde i mange år. Det er oplagt at vælge f.eks. linoleum, som er et naturmateriale, eller træ, som virkelig har en helt særlig kvalitet.

Køkkenproducenten JKE har et stort fokus på bæredygtighed. Blandt andet har de en CO₂-neutral produktion i Nordjylland, de bruger certificeret træ som primært materiale, og så anvender de en miljøvenlig lak. Desuden er det gode håndværk centralt, og levetiden for et JKE-køkken er typisk 15-20 år.


Budgettet

– Det er klart, at budget også spiller ind, når man skal vælge køkken. Her synes jeg sagtens, man kan gå ind og prioritere, hvor det er vigtigst visuelt i køkkenet, at overfladerne er, som man gerne vil have? Der kan sagtens være en spændende løsning i, at man mikser forskellige materialer og fronter. Sådan har jeg også selv valgt det i mit køkken. Der kombinerer jeg en egetræsfront med en linoleumsfront.

Hvis du drømmer om linoleum i dit køkken, men måske ikke helt har budgettet dertil, så er Silk-køkkenet fra JKE en oplagt mulighed i stedet. Køkkenfronterne har nemlig samme lækre, bløde overflade – som samtidig er robust – men til en mere budgetvenlig pris.

Belysningen

– I køkkenet er det rigtig vigtigt med et godt arbejdslys som for eksempel spots. Men det er lige så vigtigt at have muligheden for at vælge en mere dæmpet belysning og skabe et rum, der kan give anledning til hygge. Så man kan veksle lidt alt efter situationen. Du kan f.eks. have pendler til at hænge over køkkenbordpladen eller køkkenøen.

Opbevaringsplads

– I køkkenet synes jeg, det er dejligt at kombinere lukket, praktisk opbevaring med åbne hylder og vitrineskabe, hvor man kan udstille de ting, man er glad for. Det er med til at give en personlig fornemmelse af køkkenet, når man viser, hvad det er for nogle ting, man holder af.

– Jeg er personligt ret pjattet med JKE’s baristaskabe. Det er jo vidunderligt at have alverdens maskiner, der kan lette ens dagligdag og lækre kaffemaskiner, der kan tilføje luksus til morgenerne, men det er jo ikke altid, at de pynter. Så kan jeg godt lide, at man har muligheden for at trække lågerne for og gemme det hele væk, og så åbne op til en lille hjemmecafé inde bagved.

Akustikken

– Der er nogle materialer, der helt automatisk bløder mere op end andre. Når man tænker i akustik, er linoleummet rigtig, rigtig godt. Man skal også overveje, hvor mange klinker man får ind i sit køkken – om lyden får lov til at bløde op. I et køkken skratter man jo med ting, man snakker med gæsterne, man spiller musik – det har en lyd at være sammen. Så sørg for at skabe en god akustik i køkkenet. Det kan du også gøre ved for eksempel at hænge kunst og tæpper på væggene eller montere fronter med rillede overflader. Indretter du dit køkken fra nyt, kan du også overveje et akustikloft.

Funktionalitet i køkkenet

– Jeg tror, at de fleste mennesker i dag ønsker sig et arbejdsrum, der også er et opholdsrum. At man har muligheden for at være sammen og hygge sig sammen i køkkenet. Derfor er det oplagt at vælge en løsning, hvor der er indtænkt siddepladser. Det kan være en køkkenø med højstole omkring, eller en lille spiseplads ved siden af køkkenet, hvis man ikke har plads til et helt køkkenalrum. I dag ser vi også rigtig mange køkkener, hvor bænke er bygget ind i køkkenløsningen.

Du kan blandt andet få en køkkenø i Nordic Nature-køkkenet fra JKE, der er vist herunder. Køkkenet er desuden i snedkerkvalitet og har bæredygtige og sanselige materialer som for eksempel linoleum og eg.

Om JKE Køkkener

JKE startede som snedkervirksomhed, og vægten på det gode håndværk, dansk kvalitet og de bedste materialer fortsætter stadig den dag i dag. JKE skaber køkkener i den nordiske designtradition med plads til både stilrent design og rum til liv. De har et stort udvalg af både køkkener, materialer og farver, så du kan få et køkken, der passer helt perfekt til lige præcis dig. Desuden har de et stort fokus på bæredygtighed og kan blandt andet prale af en CO₂-neutral produktion på deres fabrik i Nordjylland.

Se mere her.


Måske du også kan li'