Er frosne grøntsager lige så næringsrige som friske?

”Frosne grøntsager er slet ikke lige så sunde som friske grøntsager”. Sådan lyder en påstand, som længe har været under diskussion. Men vidste du, at frosne grøntsager faktisk indeholder lige så mange, hvis ikke flere, næringsstoffer som friske grøntsager? Det viser flere undersøgelser.

Er frosne grøntsager lige så næringsrige som friske?
May 12, 2022 af redaktionenFoto: Aller Media

Lang transporttid tager hårdt på friske grøntsager

Når friske grøntsager høstes, kan der gå helt op til to uger, før de lander i supermarkedet – for nogle grøntsager endda op til en måned. Og sælges de ikke med det samme, er processen endnu længere. En britisk undersøgelse afslører, at den lange ventetid kan forårsage, at de friske grøntsager kan tabe helt op til 45 % af deres næringsstoffer, før de havner på dit spisebord. 

Grundet især udenlandske grøntsagers lange transporttid er man ofte nødsaget til at høste grøntsagerne, før de er helt modne – og dermed også før næringsstofferne har udviklet sig til at opnå det fulde potentiale. Grøntsager, der skal fryses, høstes derimod oftest først, når de er modne og næringsstofferne færdigudviklede, hvorefter de hurtigt pakkes og fryses. 

Friske bønner taber op mod 45 % af deres vitaminer

Ifølge den britiske undersøgelse var de friske bønner hårdest ramt, når det kom til tab af næringsstoffer. De tabte nemlig hele 45 % af visse vitaminer, hvilket resulterer i, at frosne bønner indeholder omkring dobbelt så meget C-vitamin som de friske. Herefter fulgte broccoli og blomkål trop med et tab på 25 %, mens gulerødder og ærter når at smide op mod 15 % af deres vigtigste vitaminer, inden de lander på tallerkenen. Ifølge undersøgelsen indeholder frosne ærter derfor 30 % mere C-vitamin end de friske.

6 om dagen

Ifølge Sundhedsstyrelsen tæller frosne grøntsager med i kostrådet "6 om dagen".

Læs også: 6 tips til nedfrysning af mad 

Frosne grøntsager er mindst lige så gode som friske

Fordi de friske grøntsager taber en stor del af deres næringsstoffer undervejs, er frosne grøntsager i de fleste tilfælde mindst lige så gode som, og mange gange bedre end, de friske – medmindre du er så heldig at have din egen køkkenhave, hvor du kan hive gulerødderne direkte op af jorden. I så fald fås de ikke friskere og mere næringsrige!

Men bliver de frosne grøntsager ikke behandlet, før de fryses ned? Jo, det gør de. Inden grøntsagerne fryses ned, blancheres de i et hurtigt opkog, men fordi de behandles og nedfryses så hurtigt, bevares størstedelen af næringsindholdet til trods. Anderledes er det med konserverede grøntsager, som gennemgår en noget hårdere proces, inden de kommes på dåse, og derfor forsvinder en større del af næringsstofferne i processen. 

Læs også: Sådan opbevarer du frugt og grønt rigtigt 

Hvad sker der med næringen, når grøntsager opvarmes i mikroovn?

Der er mange holdninger til dét med at opvarme mad i mikroovnen, og nogle af de største beskyldninger går på, at næringsindholdet fordamper, og vitaminerne forsvinder. Men lad os skynde os at aflive dén påstand, for faktisk er det en fordel af opvarme grøntsager i mikroovn. Det skyldes, at opvarmningen går hurtigt og kun behøver ganske lidt vand, og jo mere vand, des flere næringsstoffer udvaskes. 

Køb ind efter sæsonen

Vil du være sikker på, at de friske grøntsagers næringsstoffer er så velbevarede som muligt, er det en god idé at holde sig til de grøntsager, der er i sæson. Her er den lange transporttid for udenlandske grøntsager nemlig skåret fra, og de lokale grøntsager indeholder derfor mest smag og flest mineraler. 

Læs også: Hvornår skal frugt og grønt skylles? 

Flere fordele ved frosne grøntsager

Udover at det er supernemt at have grøntsager liggende i fryseren, som allerede er udskåret, kan du med de frosne grøntsager sørge for kun at bruge den mængde, der er passende til dit måltid. Derfor er frosne grøntsager et skridt i den rigtige retning mod mindre madspild. 

Vidste du, at man også kan fryse:

  • Moste avocadoer
  • Hele citroner
  • Æggehvide og æggeblommer (dog hver for sig)
  • Smør
  • Friske krydderurter
  • Pesto

Måske du også kan li'