Er du madmodig?

Frk. Kræsen vidste ingenting om mad, dengang hun startede sin blog i 2011. Det gør hun nu. Læs mere om hendes rejse her.

Er du madmodig?
January 1, 2022 af Linn GrubbströmFoto: Philip Høpner

"Det lyder som en dårlig idé." Det er en lun sommeraften i 2011, da min veninde fra kollegiet og jeg sidder med hver sin kolde øl i hånden på en fortovscafé for at fejre, at eksamenstid nu er blevet afløst af ferietid. Det er her, jeg for over 10 år siden præsenterer hende for min nye idé: Jeg vil skabe en madblog. Hun er ikke imponeret. Dårlig idé.

Jeg er uenig. Også selv om jeg ikke kan lave mad. Min idé er nemlig delvist skabt i panik. For med de sidste eksamener bag mig vender jeg også snart ryggen til kollegielivet med madklub og fællesspisning, der ellers er min garanti for, at jeg ikke lever af toast og pasta med ketchup. Det må jeg gøre bedre, hvis jeg skal blive voksen. Sådan rigtig voksen.

Derfor min idé. En blog, der skal tvinge mig til at lave mad. For en madblog udelukkende baseret på varianter af toast og retter med ketchup bliver hurtig skrevet færdig. Idéen er skudsikker, men min veninde pløkker den ned: "Du ved jo intet om mad. Og du har ikke tid til flere kreative projekter. Drop det," siger hun. Vi bunder vores øl og går hjem. Inden jeg går i seng den aften, opretter jeg min madblog. Frk. Kræsen er født.

To måneder efter Frk. Kræsens fødsel har jeg lige lært at lave pesto, der smager en del bedre end ketchup fra fabrikken. Fuld af selvtillid over endnu en succesoplevelse i køkkenet har jeg sagt til min nye kæreste, som ligger og sover på mit kollegieværelse, at han må ønske sig, hvad han vil til morgenmad. Han svarer pocheret æg, og jeg går i panik. Jeg har aldrig smagt det. Aldrig lavet det. Og kun hørt om det i 'Runaway Bride'. Men mellem æselører og saucepletter i et gammelt eksemplar af ‘God Mad Let af lave' fra den fælles bogreol i køkkenet finder jeg en opskrift. Så er det bare at gå i gang. Hvis Julia Roberts kan, kan jeg også!

Men! Ifølge opskriften, som egentlig virker nem nok, skal man kun bruge kogende vand, æg, salt og eddike. De tre første har jeg. Til gengæld har jeg aldrig før brugt eddike i mad. Heldigvis har jeg set, at det står en grøn flaske under vasken, så den rækker jeg ud efter. "Stop!" råber en af de andre på køkkenet, da jeg gør klar til at hælde væsken fra den grønne flaske i gryden.

Det viser sig, at eddike og eddikesyre ikke bruges på samme måde. Det fortæller jeg læserne på bloggen et par dage senere, hvor jeg pædagogisk forklarer, at flasker med dødningehoveder helst skal undgås i maden. Det kan jo være, der er andre end mig, der er ved at lære at lave pocherede æg.

Et hjem er en fortælling om et liv, der leves. Så hvorfor bruger vi egentlig så meget tid på at rydde op?

Nogenlunde sådan lyder skabelsesberetningen for min blog, der først motiverede mig til at lære at lave mad, men som siden blev til den karriere, jeg skabte for mig selv. Fordi jeg troede på en idé, selv om andre tvivlede.

For i 2014 - tre år efter den sure eddike-fadæse — er jeg blevet god til at lave mad, og læserne strømmer til. Måske min lille idé kan blive til noget stort? På tv som Mette Blomsterberg eller den næste stjerne på YouTube? Så stort bliver det aldrig. Men jeg tager springet og siger mit sikre job op. Nu satser jeg alt på at leve af det, jeg har skabt, fordi jeg ikke kunne lave mad.

Sofie Riise Nors opfordrer kvinder til at skabe sig noget mere - og det har hun illustreret. Se illustrationen her!

Jeg blev aldrig millionær på Frk. Kræsen, men derimod rig på oplevelser, mens huslejen blev betalt og mine evner i et køkken dramatisk forbedret. Derfor siger jeg stolt ja, da SPIS BEDRE i 2019 spørger, om jeg og Frk. Kræsen ikke vil flytte ind på fuldtid hos dem.

Her er jeg stadig den dag i dag. Fordi jeg ikke lod mig slå ud og skabte min egen vej. Det var ikke en dårlig idé.

En have er det perfekte sted at skabe sin egen ønskeversion af verden. Læs hvordan Karina Demuth har skabt en grøn og frodig plet med få regler og plads til fri leg

SKAB DIG

Hej, hvem er du? Hvor er du på vej hen, og hvilket liv ønsker du at skabe for dig selv?

Der bor en sund skaberkraft i os alle, og hos Aller Media vil vi gerne gå forrest i kampen, når det gælder friheden til at skabe sig selv og sit eget liv. Med vores mange brands og interessefællesskaber hylder vi forskelligheden og rummeligheden i samfundet og for den enkelte. For når vi kan samles om at være forskellige, bliver vi bedre til at inspirere hinanden, lære af hinanden og forstå hinanden.

Vores mål er at finde og fortælle historier, som kan inspirere til at skabe dig lidt mere på den måde, der er helt rigtig for dig. Vi lykkes, når vi giver dig en lille smule mere styrke til at værne om din egen identitet og det liv, du gerne vil leve. Også selv om det skiller sig lidt ud og ikke smelter sammen med alt det andet.

Vores opfordring er klar: Skab dig!


Powered by Froala Editor

Måske du også kan li'