Disse madvarer kan du sagtens spise, selvom datoen er overskredet

Mange madvarer kan sagtens holde sig, længe efter de har passeret mindst holdbar til-datoen. Det gælder bl.a. dåsemad, nogle tørvarer og krydderier. Se hele listen herunder.

Disse madvarer kan du sagtens spise, selvom datoen er overskredet
October 19, 2023 af redaktionenFoto: Aller Media

Selvom dåsen med kikærter og eller kartonen med salt har en 'mindst holdbar til'-dato, behøver du ikke smide produktet ud, så snart dagen er passeret. Undå madspild, og brug dine sanser, når du er i tvivl, om et produkt skal i aftensmaden eller skraldespanden.

Du kan se her, hvilke fødevarer du sagtens kan spise, selvom de har overskredet datoen!

8 madvarer, du kan spise efter bedst før-datoen

1. Surmælksprodukter

Surmælksprodukter som skyr, yoghurt, hytteost og cremefraiche holder sig ofte længere, end datoen på emballagen antyder. Syrningen sænker nemlig pH-værdien og gør det svært for bakterierne at vokse. Brug dog altid næse og øjne, når du skal vurdere, om produktet er blevet for gammelt.

2. Pasta og ris

Tørrede pasta som penne, spaghetti og lasagneplader kan sagtens holde sig efter bedst før-datoen. Det samme gælder ris, som holde kan sig helt op til fem år i en luftæt beholder.

3. Æg

I Danmark har vi besluttet, at æg kan holde sig i 28 dage, men faktisk er de fine meget længere, hvis bare de opbevares på køl. Stil dem med den buttede side opad, så kan de holde sig i op til fire måneder.

Læs mere: Se her, hvordan du kan se, om æg er for gamle!

4. Dåsemad

Mad på dåse er oftest varmebehandlet, og bakterier har derfor dårlige muligheder for at udvikle sig. Samtidig forhindrer manglen på ilt maden i at fordærve. Derfor kan du roligt spise dåsemad, der har overskredet holdbarhedsdatoen.

Få gode tips til opbevaring af dåsemad samt viden om holdbarhed!

5. Mel og havregryn

Mel kan holde sig, til der kommer dyr i. Det samme gælder havregryn. For både fuldkornsmel og havegryn gælder det dog, at smagen kan blive harsk med tiden, da skallen på kim-delene indeholder en smule olie.

6. Krydderier

Du bliver ikke syg at spise tørrede krydderier, der er "for gamle", men de mister smag med tiden. Husk derfor at lukke posen eller bøtten godt til efter brug. Nogle enkelte krydderier er dog mærket med 'sidste anvendelsesdato', og denne mærkning skal du rette dig efter.

7. Salt

Salt kan have ligget i jorden i flere tusinde år, inden det er blevet udvundet, så mon ikke også, det kan holde sig lidt længere end bedst før-datoen på pakken? Svaret er jo!

8. Chokolade og slik

Chokolade kan ændre smag og konsistens, men er ikke sundshedsskadeligt at spise, hvis det har overskredet datoen på pakken. Så tøv ikke med at spise ungernes halloween-slik fra sidste år!

9. Honning

Er der kommet krystaller i din honning, behøver du ikke smide den ud. De er ikke sundhedsskadelige at spise, og honning kan sagtens nydes efter mindst holdbar-datoen. Brug den fx i kager og desserter.

10. Dyppelse

Dyppelse som ketchup, remoulade og sennep kan ofte holde dobbelt så længe som det, der er angivet på etiketten. De er nemlig semikonserverede.

11. Alkohol

Gode vine bliver bedre med alderen, siger man. Derfor bliver du heller ikke syg at drikke alkohol, der har overskredet holdbarhedsdatoen. Jo højere alkoholprocent, jo længere holdbarhed.

12. Sukker

Sukker og sukkerholdige ting kan som regel holde sig i lang tid. Især rent sukker, der er et naturprodukt, kan ved korrekt opbevaring holde sig for evigt. Hvis der skulle komme klumper i sukkeret, kan det være lidt væske, og det går ikke ud over smagen, så det kan sagtens bruges alligevel.

Kilde: Samvirke.dk

Måske du også kan li'