Derfor skal du købe juleanden nu!

Vi står midt i en andekrise, og hvis du vil være sikker på at servere and for dine gæster juleaften, er det en god ide at få den købt hurtigst muligt. Det melder flere producenter ud.

Derfor skal du købe juleanden nu!
December 14, 2022 af Lene Hardt AndresenFoto: Inge Skovdal

Har du ikke købt anden til juleaften endnu? Måske det er en god ide at få det gjort. En fugleinfluenza, der tidligere på året ramte Frankrig særligt hårdt, truer nemlig årets julemenu. 

Flere besætninger er blevet slået ned – både i Frankrig og her i Danmark – og derfor råder flere producenter til at købe anden hurtigst muligt, hvis du vil være sikker på at kunne servere den traditionelle julemiddag for gæsterne. Det skriver TV2 Lorry

– Mit bedste råd er at købe anden nu, for de bliver svære at få fat på, og de bliver dyre, siger Morten Gjerskov, ejer af Dyssegaarden, hvor de producerer og sælger ænder, til mediet. 

Også supermarkedskæden Coop melder ud, at fugleinfluenzaen volder dem problemer. Jens Juul Nielsen, informationsdirektør i Coop, fortæller til TV2 Lorry, at der vil være ænder nok til alle, men at man ikke kan være sikker på at få fingrene i lige præcis den anderace, man plejer. 

Anden bliver dyrere

Det er særligt de franske berberiænder, der vil være en mangelvare på julebordet rundt i de danske stuer i år. I forbindelse med at udbuddet bliver mindre, betyder det også, at prisen på ænder stiger. 

Ifølge TV2 Lorry rapporterer de hos Slagter Friis på Frederiksberg om en prisstigning på omkring 20 procent, mens de ved Dyssegaarden i Roskilde melder ud, at anden koster omkring 20 kroner mere per kilo. 

Der er altså op til flere udfordringer i forbindelse med årets julemenu, men hvis du vil sikre anden juleaften, er opfordringen klar: Find plads i fryseren, og køb den hurtigst muligt. 

Måske du også kan li'