BANANER ER OVERFØLSOMME OVER FOR KULDE
Årsagen til, at bananer ikke må opbevares på køl, er egentlig ganske simpel: Bananer er overfølsomme over for kulde! Kommer bananer i kontakt med kulde i længere tid, bliver frugtkødet misfarvet og mørkt, og smagen bliver ligeledes forringet og mindre intens. Mange vil gå så langt som at sige, at bananen mister alt det, den elskes for, når den kommer i køleskabet; nemlig farve, smag og konsistens.
SÅDAN BØR DU I STEDET OPBEVARE BANANER
Men hvis bananen ikke må opbevares i køleskabet, hvordan skal vi så opbevare den? Optimalt set bør bananer opbevares ved en temperatur på 12-14 grader, og derfor har bananer det allerbedst i en kælder eller anden form for køligt rum. Har du ikke dét i dit hjem, skal bananen opbevares det køligste sted i køkkenet — og derfor så langt fra ovn og kogeplade som muligt. Det er altså fint at opbevare bananer på køkkenbordet, så længe de ikke står placeret midt i solen eller i kontakt med andre varmekilder.
Læs også: Sådan opbevarer du frugt og grønt rigtigt
DERFOR MODNER BANANER HURTIGT
Modsat f.eks. æbler og "hårdere" frugter har bananer en tendens til at modne hurtigere. Det skyldes, at bananer er blandt de frugter, som er særligt følsomme over for den gasart, der hedder "ethylen" — en gasart, der sætter et gevaldigt skub i modningsprocessen. Af samme årsag er det en dårlig idé at opbevare bananer i en lufttæt pose, fordi bananerne da ikke kan undslippe den ethylen, som de selv frigiver.
Tip: Har du derimod en frugt eller grøntsag, hvis modning du vil fremskynde (f.eks. en avocado),kan du lægge den ved siden af en eller flere bananer.
FRYS ned, ELLER BAG MED OVERMODNE BANANER
Når dine bananer alligevel at blive dårlige, plettede og bløde på køkkenbordet, fordi du måske har købt for mange, er der ingen grund til at smide dem ud. Du bør som fastslået ikke opbevare bananer i køleskabet, men det er til gengæld en glimrende idé at smide dem i fryseren. Skær dem f.eks. ud i skiver, og brug dem i en hurtig smoothie. Du kan også optø skiverne og vende/blende dem i en smagfuld banankagedej.
Du kan også bruge de overmodne bananer i et væld af forskelligt bagværk, før du fryser dem ned. Hvor vi helst ikke vil spise de overmodne bananer rå, er de nemlig eminente at bruge i kager og brød. Det skyldes, at bananerne får en mere intens sødmesmag, jo mere de modnes. Du kan f.eks. bruge overmodne bananer til: