Fastelavnsbollesæsonen bliver længere og længere, og vi skal efterhånden ikke mange dage ind i januar, før de første billeder af snaskede fastelavnsboller dukker op på de sociale medier. Vi hopper gerne med på bølgen, hvis det betyder, at vi kan mæske os i fastelavnsboller, så du ikke behøver at prøve dem alle.
Vi har haft svært ved at udvælge én favorit i blandt de mange gammeldags, flødefyldte og svenske udgaver, så her får du vores 15 bud på bagerier, du kan smutte forbi, hvis du — ligesom os — er er en sucker for fastelavnsboller!
Listen er IKKE i prioriteret rækkefølge.
Andersen Bakery
Man kan næsten ikke sige fastelavnsboller uden at tænke på nyfortolkningen hos Andersen Bakery. For nogle år siden begyndte de at lave deres populære fastelavnsboller med en bund af sprød croissantdej fyldt med kompot og/eller creme og toppet med en sprød mandelkiks. I dag har de hele syv varianter med alt fra nougat og saltkaramel til æble og yuzu.
Her på redaktionen er det forskelligt, hvilken vi bedst kan lide. Nogle af os er til de tunge slags, der kræver en middagslur bagefter, imens andre er til de lidt mere friske i smagen. Fastelavnsbollerne er i den dyre ende, men de er både smukke og smager fantastiske! Andersen Bakery har også en gammeldags version, hvis du er mere til den slags.
Adresse: Thorshavnsgade 26, 2300 København S
Pris: 58 kr.
Hart Bageri
Hart er kendt for lækkert og indbydende bagværk, og deres fastelavnsboller hører også under den kategori. De har tre udgaver i år. En gammeldags med remonce, flødeskum og chokolade. En luftig én, der består af en blød bolle med yuzu, vanilje-mascarpone-creme og en sprød mandeltop. Deres mest populære er dén med solbær, som består af en sprød croissantbund med fyld af solbærsyltetøj og mascarponecreme og toppet med flødeskum.
Den sidste er dejligt syrlig og knap så fed og tung i smagen, som fastelavnsboller ellers kan være. Så er du til det syrlige og friske indspark, så skal du prøve deres solbær-variant!
Adresse: Gammel Kongevej 109, 1850 Frederiksberg og Galionsvej 41, 1437 København
Pris: 45-48 kr.
BRØD
Du skal gå til bageriet BRØD, hvis du er vild med gammeldags fastelavnsboller. De laver nemlig en vild udgave, der er pumpet med creme og toppet med et ordentligt lag chokolade. Både bollen og cremen har en dejlig sød og rund smag af kardemomme og er på ingen måde tør.
De laver også en fræk udgave af den svenske semla, som normalt er en blød bolle fyldt med mandelmasse og toppet med flødeskum. I BRØDs variant er bollen skiftet ud med en croissant, og det gør den bestemt ikke mindre vulgær. Den smager skønt!
Adresse: Enghave Plads 7, 1670 København V
Pris: 45 kr.
BUKA
Hos BUKA, som ligger flere forskellige steder i København, kan du finde fire slags fastelavnsboller. Den ene er en svensk semla, hvor der er smæk på kardemommesmagen. De andre tre består af sprød wienerdejsbund toppet med enten mælkechokoladecreme og hindbærkompot, solbærcreme og -kompot eller en med hasselnød og karamel. Alle tre er toppet med et sprødt låg af samme wienerbrød, som bunden er lavet af.
De tre fastelavnsboller lægger sig i slipstrømmen af de seneste års nyfortolkninger af fastelavnsbollen, og med sin salte og smørfyldige bund, smager de skønt — de er ikke for salte og ikke for søde.
Adresse: Store Kongensgade 18, 1264 København K, Frederiksberggade 21, 1459 København K, Gl. Kongevej 171, 1850 Frederiksberg og Østerbrogade 82, 2100 København Ø
Pris: 45 kr.
Se også: De bedste bagerier i København
Juno the bakery
Juno har de seneste år været med til at få den svenske fastelavnsbolle, semla, til at stige i popularitet. De laver den også, så den sidder lige i skabet. Den bløde kardemommebolle fyldes med kvalitetsmarcipan, vaniljesirup, ristede mandler og letpisket flødeskum. Mums! Er du til den svenske variant, kan du trygt gå til Juno.
SIden vi har været der, er der kommet en ny fastelavnsbolle til. Den er med banan, karamel og chokolade.
Adresse: Århusgade 48, 2100 København Ø
Perron
Du finder Perron på BaneGaarden (nej, ikke Hovedbanegården) mellem Vesterbro og Sydhavn. Perron laver på vanlig vis lækkert bagværk — også når det kommer til fastelavnsboller. I år har de fire varianter. En gammeldags, der er fyldt med sød remonce, blød vaniljecreme og toppet med chokolade. Deres tre andre fastelavnsboller består af en croissantbund, som er toppet med henholdsvis bergamotte og saltkaramel, kaffe og mascarpone samt blåbær og hvid chokolade.
Den gammeldags er et godt bud på én af de helt gode, hvis det er din favorit. Vi elsker kombinationen af remonce og creme, og så er den slet ikke tør, selvom den ved første øjekast godt kan se sådan ud. Vi kunne dog godt bruge liiiidt mere creme, men den er stadig helt i top efter vores smag. De tre andre er rene smagsbomber, der kombinerer sødt og syrligt — de er både flotte og smager dejligt.
Adresse: Otto Busses Vej 45, 2450 København SV
Pris: 29 kr. for den gammeldags og 45 kr. for de andre
Cadence
Tæt på Carlsbergbyen finder du Cadence, hvor du både kan spise brunch og hive lækkert bagværk med hjem. Lige nu har de også fastelavnsboller, som ligner små kunstværker med sirligt udført sprøjtearbejde. Bunden ligner et klassisk stykke wienerbrød, men den har en lidt anden sejhed, der smager fantastisk, især sammen med toppingen, som består af vaniljecreme, mascarpone, cremefraiche og henholdsvis brombærkompot og chokolade. Vi får lidt cheesecake-vibes. De er lidt tunge, men vi ville spise dem igen, hvis vi blev dem budt!
Adresse: Ny Carlsberg Vej 40, 1760 København V
Pris: 42 kr.
Hahnemanns køkken
Deres fastelavnsboller hører ikke under den fancy kategori, men det behøver de nu heller ikke, når smagen er spot on. Hvis du er til de flødeskumsfyldte af slagsen, MÅ du bare herhen. Den er på klassisk vis bygget op af wienerbrød, remonce, syltetøj og creme og fås med enten solbær eller stikkelsbær. De er altså gode!
Adresse: Sankt Kjelds Pl. 14, 2100 København
Pris: 56 kr.
Alice
På kanten af Amager mod Christianshavn finder du Alice, som i år har videreudviklet deres fastelavnsbolle, så den skulle være endnu bedre end sidste år. Fastelavnsbollen består af en croissantagtig bund, der er bagt sammen med en smagfuld kardemomme- og vaniljecreme og til sidst toppet med en solbær- og vaniljecreme. Den kunne godt se lidt tør ud, men det er den absolut ikke. Den er frisk, lun og sprød, og mere beder vi ikke om.
Adresse: Markmandsgade 1, 2300 København S
Pris: 45 kr.
Rondo
Hos Rondo finder du svenske semlor og gammeldags fastelavnsboller. Den svenske udgave smager tilpas af kardemomme, mandelmasse og flødeskum, og det er svært at stoppe, når du først har taget én bid. Deres gammeldags fastelavnsboller er fyldt med vaniljecreme og toppet med chokolade og havsalt. Den smager også skønt. Du kan godt gå til Rondo, hvis du er til de klassiske smage!
Adresse: Sjællandsgade 7, 2200 København S
Pris: 45 kr. for den gammeldags og 50 kr. for semlor
Ard Bakery
Foto: @rrebekha
På Frederiksberg finder du Ard Bakery, som har tre fastelavnsboller at vælge imellem. De har en gammeldags med creme og chokolade, som klart ligger i toppen af sin slags på det københavnske fastelavnsbollemarked. Deres to andre fastelavnsboller er en slags nyfortolkning, som vi efterhånden ser mange steder. Deres består af en sprød bund toppet med creme og et knasende lag chokolade. De fås med smag af enten blåbær eller kaffe, chokolade og hasselnødder. De er helt sikkert værd at prøve, for nøj de var gode!
Adresse: Peter Bangs Vej 95, 2000 Frederiksberg
Pris: 35 kr. for den gammeldags og 50 kr. for de andre
Benji
Hos Benji kører de med en klassisk svensk semla, som bekendt er en gærdejsbolle fyldt med mandelmasse og letpisket flødeskum. Den har en god og rund smag af kardemomme, mandler og fløde. Smag den, hvis du er vild med flødeskum!
Adresse: Fælledvej 23, København N
Pris: 46 kr.
Flere fugle
Bageriet har to slags fastelavnsboller: en gammeldags og en nyfortolkning af flødevarianten. Den gammeldags fastelavnsbolle er en gærdejsbolle fyldt med mandler, creme og toppet med chokolade. Den smager dejligt. Deres anden fastelavnsbolle består af en sprød croissantbund fyldt med brombær, kaffe og hasselnødder. Den lægger sig i slipstrømmen af nyfortolkninger, og smagskombinationen er ret lækker.
Adresse: Demokratigarage, Rentemestervej 57, 2400 København NV
Maison d'Angleterre
Det lille lyserøde bageri har de fineste kager. Også deres to fastelavnsboller ligner i år små kunstværker. Den ene er en genganger fra sidste år og består af en sprød croissantbund fyldt med vaniljecreme, saltkaramel og ristede mandler og toppet med en vanilje-mascarpone-flødeskum, der er sprøjtet sirligt ud. Den er SÅ flot og smager fantastisk. Årets nye fastelavnsbolle er også med en sprød croissantbund, men den er i stedet toppet med solbærkompot, saltet karamelcreme og mælkechokolade. Vi kunne bedst lide den første.
Adresse: Østergade 2, 1100 København K
Pris: 75 kr.
Skipper bageri
Her har de kun den gammeldags slags, men hvorfor også skifte den ud, hvis den er, lige som den skal være? Bollen er fyldt med blød vaniljecreme og toppet med mørk chokolade og pistacienødder. Den er slet ikke tør, som sådan en nemt kan få ry for, men derimod blød og lækker. Haps, haps, haps!
Adresse: Østerbrogade 103, 2100 København Ø
Pris: 37 kr.