Det kommer nok ikke som en overraskelse, at vi på Spis Bedre-redaktionen går op i mad — god mad! Derfor kommer vi ikke uden om vores storslåede kærlighed til godt bagværk fra dygtige bagerier, når vi ikke selv fodrer surdej og folder croissanter i køkkenet. Men hvor skal man tage hen for at få det bedste bagværk og de bedste kager, når weekendmorgenen skal være ekstra sød? Takket være jeres anbefalinger og egne smagsløg har vi lavet en liste med de 8 bedste bagerier i Århus lige nu.
At udvælge de bedste bagerier i Århus har ikke været en nem opgave, skulle vi hilse at sige. I løbet af de seneste år er nye mikrobagerier åbnet i nær og fjern, og opfattelsen af godt, dansk bagværk har på mange måder gennemgået en genfødsel. Hvis vi kunne teste og rangere bagerier fra hele landet, havde vi gjort det, men for at begrænse os sætter vi først og fremmest fokus på storbyernes bagerier. Her får du de bedste bagerier i Århus i en ikke-prioriteret liste.
Vi håber, du finder den inspiration, du leder efter!
Læs også: De bedste bagerier i København og De bedste bagerier i Odense
1. Jeremys
En bølge af små surdejsbagerier skyller for tiden ind over Århus, og heriblandt finder man bageriet Jeremys. Skønt Jeremys slog dørene op i Åbyhøj i 2021, er navnet ikke nyt blandt århusianerne, og faktisk har Jeremy været i gang med sin forretning siden 1998, hvor han frem til 2014 havde succes med et af Århus' første økologiske bagerier i Mejlgade. Nu genopstår det folkekære bageri så i Åbyhøj, og det er til stor glæde for århusianerne, som har savnet Jeremeys formidable brød og venlige væsen.
Bag Jeremys står den erfarne bager og konditor af samme navn, Jeremy, som er uddannet dessertkok fra School of Art and Technology, og hans kone Mette, som hjælper til i bagerbiksen. I Jeremys åbningstider er der aldrig stille, og køen af trofaste kunder bliver hængende — forventningsfulde og tålmodige. Har man oplevet den behagelige stemning og det imødekommende ægtepar bag skranken, er det slet ikke så underligt, at bagværk fra Jeremys er en del af de lokales lørdagsrutine.
Under Jeremys uddannelse lærte han både at mestre surdej, bageteknikker, kager og desserter, og derfor kan du finde gedigent bagværk såvel som sirlige konditorkager hos Jeremys. Både deres citronmarengs, snurrer, surdejsboller og karamelliserede snegle er yderst vanedannende, og vi kommer heller ikke udenom deres populære hindbær-elge (hindbærsnitter). Mums!
Pst. Du kan bestille Jeremys til festlige begivenheder og/eller højtider. Bare et tip ...
Adresse: Yrsavej 34, 8230 Aarhus
2. Jumbo
Er du lige så vild med surdej, som vi er, skal du besøge Jumbo — et ærligt og stemningsfuldt surdejsbageri med den helt rette know-how i bagagen. Filosofien er klar: "Det gode brød består egentlig kun af 4 ingredienser. Vand, mel, surdej og salt" — og det mestrer Jumbo da også til perfektion.
Du kan finde Jumbo to steder, på Mindet og på Ankersgade i Århus, hvor du kan nyde både frokost og eminent bagværk og wienerbrød i uformelle omgivelser. Sortimentet er ikke stort, men det, der er, er der i dén grad tænkt over. Hos Jumbo er der tale om kvalitet over kvantitet, og udvalget er sæsonbestemt, eksperimenterende og bagt af lokale produkter.
Der er kun én ting, vi kan beklage os over hos Jumbo: at de gør det aldeles umuligt at vælge. Både croissanten, kanelgiflen (billede),kardemommesnurren og det nye madbrød flirter med os ... det bliver én af hver, tak!
Pst. Er du en oste-elsker, skal du snuppe en bolle, der serveres med Unikas populære Gammel Knas.
Adresser:
Mindet 4d, 8000 Aarhus (bageri, produktion & café)
Ankersgade 12c, 8000 Aarhus (café)
3. La Cabra Bakery
Det er svært at vide, hvor man overhovedet skal starte, men lad os alligevel give det et forsøg: La Cabra Bakery er i en klasse helt for sig selv. Hos La Cabra, der er beliggende i det charmerende Latinerkvarter, får du kompromisløst surdejsbrød og bagværk fra passionerede håndværkere, der gør en dyd ud af at give dét ekstra til dem, der sætter pris på det. Her finder du perfekte (mandel)croissanter, luftigt surdejsbrød med en sprød skorpe og imponerende wienerbrød med sæsonens frugter, der er som taget ud af en drøm. Og vi har ikke engang nævnt deres konditorkager ...
Hos La Cabra er præcision, tålmodighed og ikke mindst omhyggelighed nøgleord i en filosofi, hvor surdejen er kernen i alt, hvad de talentfulde bagere og konditorer bag La Cabra foretager sig. Og "dygtige" er måske en underdrivelse, for blandt bagerne finder man bl.a. Eric Rock, som har bagt for nogle af Europas allerbedste Michelin-restauranter.
Udover La Cabras bagværk er La Cabra også berømte for deres kaffe, som ikke bare når dansk, men også høj international status. Den kan du læse meget mere om her.
Behøver vi overhovedet at sige det? Vi er blæst bagover af La Cabra Bakery!
Adresse: Borggade 4F, 8000 Aarhus
4. DavidBreadHead
A loaf a day, keeps the doctor away ... og ja, når det kommer fra DavidBreadHead, er det lige før, at vi tror på udsagnet. Bag DavidBreadHead står den bare 25-årige David Milberg, som de seneste par år har skabt sig noget af et navn på den danske surdejsscene. Vi tør godt love, at hans mikrobageri er blandt ikke bare Århus' bedste, men Danmarks bedste.
Når du besøger Davidbreadhead, kan vi godt forstå, hvis du bliver overstimuleret, for der er nok fristelser at vælge imellem. Innovation er i højsædet, og derfor kan du hos David finde noget af det mest interessante bagværk, du vil møde. Se f.eks. billedet ovenfor af en saftig croissant med skinke, Gammel Knas og Gruyère, eller spørg efter det lækreste Moneky Bread. Er du heldig, er der også croissanter med drømmekagefyld på menuen ...
Tidligere på året (2022) fik århusianerne endnu mere Davidbreadhead, siden kæden udvidede med en ny, hyggelig café på Ny Munkegade, hvor man kan nyde sit bagværk med en god kop kaffe — og ikke hvilken som helst kaffe. Den unge iværksætter har nemlig udviklet sit helt eget kaffebrand, Jubi Coffee Roasters, som han glæder sig over at kunne servere for sine gæster. Er der overhovedet noget, som DavidBreadHead ikke kan? Vi er overbeviste.
Adresser:
Bageri og café: Ny Munkegade 4B, 8000 Århus C
Baking Studio: J.M. Mørks Gade 7 kl. th, 8000 Aarhus C
5. Berta
"Synes du ikke, det er på tide, at du er lidt god ved dig selv?", skriver Berta til Instagram-billedet ovenfor. Er du lige så enig med Berta, som vi er, er det bare om at smutte forbi surdejsbageriet og forkæle dig selv med mageløse croissanter og surdejsboller bagt af råvarer fra danske, økologiske gårde og producenter.
Hos Berta er konceptet noget anderledes end ved andre bagere. Her er der nemlig så stor tiltro til kunderne, at man selv kommer sit udvalg i poser og via mobilepay betaler dén pris, som man selv udregner. Den uformelle og tillidsfulde atmosfære skaber et unikt familiært bånd til kunderne, som man skal lede længe efter. Berta er uden sammenligning noget særligt.
Herrerne bag Berta er Sebastian Welander, tidligere chefbager på Skafferiet Hinderup, og René Hansen, der også står bag Retour og BAMBI eatery & bakery. Et succesfuldt makkerpar, der med Berta fortsætter stimen med kvalitet, økologi og bæredygtighed — for ej at glemme et exceptionelt højt niveau og store smil.
Tip: Har bageriet deres snegl med lime og frysetørret yoghurt på hylderne, er den at anbefale!
Adresse: Frederiks Allé 105, st. th, 8000 Aarhus
6. For Emma
For Emma er Århus' gluten- og laktosefrie bageri, og det værdsættes ikke bare af allergikere, men af alle, der holder af godt bagværk. Hos For Emma bages der således uden hvede, rug og byg, og da udvalget også er mælkefrit, er mange af produkterne endda veganske.
Idéen til For Emma kom som følge af, at Emma fik konstateret cøliaki i en alder af bare 2 år, og derfor besluttede Emmas forældre, stifterne af For Emma, at ændre deres koststil til udelukkende at være glutenfri. Familien kunne på daværende tidspunkt ikke finde glutenfrit brød i supermarkederne, så de så ingen anden udvej end at bage det selv — og ikke alene bage det for Emma, men også for alle andre. Faktisk var målet, at det ikke skulle være til at smage, at bagværket var glutenfrit, og hvis du spørger os, er For Emma sluppet hulens godt fra det. Derfor er det ikke så underligt, at For Emma er populær blandt både allergikere og ikke-allergikere.
Tip: Hop ind på foremma.dk, og find massevis af glutenfrie opskrifter, eller shop For Emmas melmix, så du kan bage dem kunsten efter i dit eget køkken.
Adresse: Vestergade 15, 8000 Aarhus
7. Mor Anna
I hjertet af Latinerkvarteret finder du bageriet Mor Anna, som bygger på stolte traditioner og en ære for gammeldags håndværk. Ingredienserne er ærlige og veludvalgte, men den vigtigste ingrediens er uforanderligt tid og dedikation til godt håndværk. En dedikation, der kan smages og ikke mindst duftes længe inden, at du når til Mejlgade nr. 5.
Hos Mor Anna finder du alt, hvad hjertet begærer, og mødt af smil og venlighed føler man sig straks hjemme. Bageriets brød er åh så dejligt, men finder du din vej til Mor Anna, må du ikke snyde dig selv for nogle af de bedste citrontærter, vi længe har smagt. Se bare billedet ovenfor. Begynder mundvandet også at løbe hos dig? Snup et par citrontærter og en kaffe to-go med på tur, og oplev Latinerkvarteret på bedste (og mest smagfulde) manér.
Udover bagværk og konditorkager er Mor Anna også en deli, hvor du kan bestille fyldige frokost-sandwichs med f.eks. hjemmelavet rullepølse, og hvor du kan købe delikatesser såsom pesto, aioli og røget laks — hjemmerøget, selvfølgelig.
Budskabet er klart herfra: Smut forbi Mor Anna, hvad end du længes efter frokost på vejen eller lidt til den søde tand.
Adresse: Mejlgade 5, 8000 Aarhus
8. SchweizerBageriet
SchweizerBageriet er Århus' ældste bageri, som byder på et stort udvalg af brød bagt i italienske stenovne samt dekorative kager og wienerbrød, der får maverne til at rumle. Med en historie, der strækker sig helt tilbage til år 1898, har de nuværende ejere en lang årrække af erfaring at trække på, og dét kan både smages og ses — ikke mindst på den loyale fanskare af lokale århusianere, som uge efter uge sværger til SchweizerBageriets håndelag.
Udover sprødt og luftigt brød, knasende wienerbrød og smukke konditorkager serverer Schweizerbageriet frokostsandwichs med hjemmelavet fyld i egne hjemmebagte brød — og så må du ikke snyde dig selv for deres berømte trøffel (billede),som blev nomineret til Byens Bedste Kage 2022 (vi forstår godt, hvorfor).
Visionen hos SchweizerBageriet er soleklar; "Målet er og har aldrig været at blive de største — bare vi er de bedste", og med flere kåringer som byens bedste bager, senest i 2021, går det vist helt upåklageligt!
Pst. Skal du bestille festlige kager til små og store begivenheder, er SchweizerBageriet desuden dit sikre valg.
Adresse: M. P. Bruuns Gade 56, 8000 Aarhus