Afkalkning af køkkenmaskiner

Elkedler, kaffemaskiner og andre maskiner, der er i kontakt med vand, skal afkalkes regelmæssigt. Det er vigtigt, da kalk ikke kun skader maskinerne, men også går ud over vandets smag. Få gode tips og tricks til, hvordan du nemt og effektivt afkalker dine køkkenmaskiner.

Afkalkning af køkkenmaskiner
July 14, 2020 af redaktionenFoto: Pernille Enoch

Hvorfor skal jeg afkalke?

I Danmark, og især i storbyerne, har vi meget kalk i vores vand. Derfor er det vigtigt at afkalke maskiner og apparater, der er i kontakt med vand, så de ikke kalker til. Det kan for eksempel være din elkedel, kaffemaskine eller espressomaskine.

Hvis ikke du afkalker dine maskiner regelmæssigt, risikerer du, at din kaffe eller te får eftersmag af kalk. Desuden skader det maskinerne, så ved at afkalke dem kan du give dine apparater en længere levetid.

Apparater, der er kalket til, bruger også mere strøm. På den lange bane kan du derfor også spare penge på din elregning ved at afkalke regelmæssigt.


Hvor ofte skal jeg afkalke?

Når det kommer til afkalkning af køkkemmaskiner, såsom kaffemaskiner og elkedler, er der en række parametre, der gør sig gældende i forhold til, hvor ofte du skal afkalke.

Den nemmeste måde at vurdere det på, er ved at tage et kig på maskinerne. Det afhænger nemlig af, hvor ofte du bruger maskinen, hvor gammel den er, og hvor meget kalk der er i vandet, der hvor du bor. Kalken er nem at spotte, så du kan hurtigt afgøre, om din køkkemaskine tænger til en afkalkning.

Du kan også vælge at komme kalken i forkøbet ved at afkalke maskinen inden den bliver kalket til. Denne metode er klart den mest fornuftige i fald, at du husker det. Bruger du din kaffemaskine og elkedel ofte, bør du afkalke maskinerne cirka hver anden måned. Bruger du dem derimod knapt så ofte, kan du nøjes med at afkalke dem et par gange om året. Bare husk på, at du aldrig kan afkalke dine maskiner for meget — så hellere én gang for meget end én gang for lidt.


Sådan Afkalker du din elkedel

Her er vores guide til, hvordan du nemt og effektivt afkalker din elkedel. Dog er det altid smart at tjekke brugsanvisningen først, da der kan være forskel på elkedler.

  1. Tøm elkedlen for vand.
  2. Hæld rent vand og eddike i kedlen i forholdet 1:6.
  3. Tænd for elkedlen, og kog blandingen op. Lad den derefter køle af, så det får tid til at virke.
  4. Hæld blanding ud, og skyld elkedlen grundigt, så alle kalkrester fjernes. Brug evt. en børste for at få de sidste kalkrester væk.
  5. Kog kedlen op med rent vand et par gange, så du er sikker på, at både kalkrester og eddike ikke længere er i maskinen.

Du kan mindske kalkdannelsen i din elkedel ved altid at tømme kedlen for vand efter brug og ved jævnligt at rengøre den. Alligevel er det vigtigt, at du i ny og næ afkalker din elkedel, da kalk aldrig kan undgås.

SÅDAN AFKALKER DU DIN kaffemaskine

Det er også altid en god idé at rengøre kaffemaskinen jævnligt, så den ikke ender med at blive kalket helt til. Men da der er stor forskel på kaffemaskiner, bør du først og fremmest tjekke brugsanvisningen, inden du går i gang med afkalkningsprocessen. Her er vores guide:

  1. Tøm kaffemaskinen for vand.
  2. Hæld rent vand og eddike i kaffemaskinen i forholdet 1:1.
  3. Lad afkalkningsblandingen løbe halvvejs gennem maskinen, og lad den stå i 20 minutter.
  4. Lad resten af blandingen løbe gennem maskinen.
  5. Hæld blandingen ud.
  6. Skyl efter med rent vand, så både kalkrester og eddikerester ikke længere er i maskinen.

SÅDAN AFKALKER DU DIN espressomaskine

Den grundlæggende proces for afkalkning af espressomaskiner er den samme som ved afkalkning af en almindelig kaffemaskine. Igen er det dog vigtigt, at du tjekker brugsanvisningen og ser, om maskinen har et afkalkningsprogram. Ellers er processen næsten den samme:

  1. Tøm vandbeholderen for vand.
  2. Hæld en blanding af rent vand og eddike i beholderen i forholdet 1:1.
  3. Brug maskinen som normalt, så blandingen kommer rundt i maskinen.
  4. Skyl efter med rent vand, så resterne fjernes.

Måske du også kan li'