Fryseren er fantastisk til at forlænge holdbarheden på kød og fisk, rester fra aftensmaden, hjemmebagte boller og meget mere. Du kan både spare tid og penge ved at bruge fryseren noget mere!
Se også: 5 frysevenlige retter
Når mad fryses ned, stoppes produktionen af bakterier, hvilket får maden til at holde længere. Men frosten påvirker også madens smag og struktur, så den måske holder sig mindre frisk, end du troede. Det er derfor vigtigt, at du fryser mad korrekt – så forlænger du dens holdbarhed og kvalitet.
1. Fryseren skal være -18°
Når man fryser madvarer, er det med hensigten om, at maden skal kunne holde sig længe, men for at sikre dette, er det vigtigt, at fryseren er kold nok. For en sikker opbevaring, skal fryseren være -18 C° eller koldere. Ved – 18 C° holder bakterierne op med at formere sig, hvilket forlænger madens holdbarhed.
Det er derfor vigtigt, at fryseren er indstillet til den korrekte temperatur og desuden kan holde den. Er du i tvivl, hvilken temperatur din fryser har, og om den er stabil, kan du købe et termometer. Så kan du altid overvåge temperaturen og sikre dig, at den er tilpas lav.
2. Frys maden hurtigst muligt
Jo hurtigere du kan fryse maden ned, jo bedre. Og her handler det ikke kun om, at maden skal hurtigt i fryseren men også, at den skal fryse hurtigst muligt, når den er kommet på frost. Når du fryser mad, bliver der nemlig dannet iskrystaller, som giver væsketab, når maden tøs op igen, hvilket gør den mere smagløs og kedelig. Jo langsommere maden fryser, jo større iskrystaller dannes der. Derfor skal maden fryses hurtigt, hvis du vil beholde mest mulig saft og kraft.
Når du har tilberedt maden, skal den altid køle af, inden du fryser den ned. Når du skal afkøle og fryse din mad ned, er det en god idé at fordele den i mindre portioner. Det vil gøre, at maden fryser hurtigere samt tør hurtigere op, når du skal bruge det. På den måde kan du også tage mindre portioner op ad gangen.
Når maden er kølet tilpas af, kan du fordele portionerne forskellige steder i fryseren, så de ikke ligger lige op ad hinanden, da det vil få dem til at fryse langsommere. Læg dem i forskellige skuffer og blandt andre ting, der allerede er frosne.
3. Brug den rigtige emballage
Det er ikke al emballage, der kan tåle frost, så hvis du har købt noget, der skal fryses, er det ofte en god idé at pakke det om, inden det ryger i fryseren – dog ikke hvis det er mad, du har købt fra frost. Kødbakker er f.eks. ikke velegnede til frysning. Pak derfor altid kød om i fryseposer, hvor det holder sig bedre.
Mad kan både fryses i fryseegnede bokse eller fryseposer. Det vil dog ofte være en fordel at vælge fryseposen, da den kan lukkes tæt uden overskydende luft. Luften er nemlig ikke god for den frosne mad, da den øger risikoen for rimfrostskader på overfladen af maden.
VIDSTE DU, AT DISSE madvarer kan FRYSES?
4. FRYSEREN MÅ HVERKEN VÆRE TOM ELLER OVERFYLDT
Det er måske et lidt forvirrende råd, men for at have de bedste fryseforhold, må der hverken være for meget eller for lidt i fryseren. Fryseren holder maden kold ved hjælp af den kolde luft, der cirkulerer derinde. Det bliver sværere for den kolde luft at cirkulere, hvis fryseren er helt proppet med mad. Det betyder at fryseren skal arbejde en del hårdere for at holde det hele koldt.
Samtidig virker fryseren bedst og mest energioptimalt, når der er mad i den. Du skal derfor ikke være bange for at fylde fryseren, men blot være opmærksom på, at den ikke proppes.
5. Hold styr på maden i fryseren
Opdager du nogle gange en rest mad bagerst i fryseren, som du ikke helt har kunne identificere eller huske, hvornår den var fra? Den mystiske rest ender ofte med at blive smidt ud sammen med den ellers gode intention om at gemme den til senere brug. Det er heldigvis en situation, der nemt kan undgås.
Når du fryser din mad, hvad end det er råt kød og frisk eller rester fra aftensmaden, så sørg for at skrive, hvad det er, og hvornår du har frosset det ned. På den måde får du nemt et overblik over, hvad der er i fryseren, hvor længe det kan holde sig, og om der ligger noget, der snart skal bruges.
Se også: Så længe holder maden sig i fryseren
6. Sådan tør du maden op igen
Skal du have fuld glæde af din gemte, frosne mad, er det mindst lige så vigtigt, at du ved, hvordan du tør den rigtigt op igen. Frosne madvarer skal optøs langsomt i køleskabet. Det er derfor altid en god idé at tage den frosne mad ud i god tid. Store mængder mad kan tage op til 1 døgn at tø op. Det er derfor en kæmpe fordel, hvis du har fulgt tippet om at pakke maden i mindre portioner inden frost, da du i så fald vil kunne optø maden en del hurtigere.
Selvom det kan være fristende, skal du ikke lade maden tø op på køkkenbordet. Den høje temperatur, som maden hurtigt vil få, får bakterier til at formere sig hurtigere, og du risikerer, at maden bliver dårlig.
Har du taget mad op, som du alligevel ikke får spist, kan det godt genfryses. Har den optøede mad ligget i køleskabet, kan du fryse det igen inden for 1 døgn. Har maden derimod været ude ved stuetemperatur, skal den varmes godt op og tilberedes helt, inden du igen kan fryse den.
Råt kød må dog ikke genfryses uden at blive tilberedt. Det er ikke nødvendigvis sundhedsskadeligt, men proteiner og aromastoffer ødelægges, hver gang kødet fryses ned og tøs op. Der kan også være bakterier, der spreder sig, så hvis du alligevel gør det, skal du sørge for at opvarme kødet til 75° hele vejen igennem.
Se også: Må jeg genopvarme maden flere gange?
Kilde: Samvirke.dk