5 vitaminer og mineraler, du kan få gennem din kost

Der findes et hav af vitaminer og mineraler, som er rigtig gode for kroppen – men har du styr på, hvilke du kan få helt naturligt gennem din kost? Her guider vi til fem af dem.

5 vitaminer og mineraler, du kan få gennem din kost
June 5, 2023 af AnnonceFoto: Shutterstock

I en hektisk hverdag tyr mange af os til at få vores vitaminer og mineraler gennem kosttilskud som vitaminpiller eller vingummier. Det er en let løsning, men vi glemmer sommetider, at vitaminer og mineraler jo faktisk findes helt naturligt i vores kost, hvis bare vi er opmærksomme på det.

Vitaminer og mineraler er essentielle for kroppens sundhed og funktion. De styrker blandt andet vores immunsystem og beskytter os dermed mod sygdomme. Og så er de afgørende for vores vækst og mentale sundhed.

En varieret kost med frugt, tørret frugt, grøntsager, fuldkorn, magert kød, fisk, mejeriprodukter, nødder og frø, er en god måde at få opfyldt kroppens behov for vitaminer og mineraler. Her får du fem vitaminer og mineraler, du kan få gennem din kost.

CALIFORNISKE ROSINER FRA REGENT

Den californiske rosin er en næringsrig og plantebaseret fødevare, som er fuld af fibre, vitaminer og mineraler. Den er desuden 100 procent naturlig, naturligt tørret og uden tilsat sukker. Du kan finde californiske Regent-rosiner i udvalgte forretninger hos Bilka, Føtex og Netto.

A-vitamin

Det fedtopløselige A-vitamin er nødvendigt for mange af kroppens funktioner, som for eksempel immunforsvaret, væksten, synet, smagssansen og dannelsen af sædceller. Men det er også godt mod tør hud. Det lagres i vores lever og fedtvæv og bliver senere brugt. Fordi det kan deponeres og være længe i kroppen, er det perfekt at indtage naturligt gennem kosten.

A-vitamin findes naturligt i animalske produkter som mælk, ost, æg og fede fisk samt fugt og grønt, der har orange og mørkegrønne nuancer. Det kan være gulerødder, mango, abrikoser, søde kartofler, grønkål og spinat, men det findes også naturligt i rosiner.

B1-vitamin

Vitamin B1 hjælper kroppen med at omdanne mad til brændstof. Det er vigtigt for dit energiniveau, for at hjertet, hjernen og musklerne fungerer. Det ser ikke ud til, at du kan få for meget B1-vitamin, da kroppen automatisk vil udskille den overskydende mængde.

B1-vitamin findes i mange fødevarer som mejeriprodukter, kød og fisk, samt en masse plantebaserede produkter som rosiner, tomater, kartofler, bælgfrugter, nødder, gryn, korn, pasta og ris.

Kalium

Kalium er et vigtigt mineral for kroppen, idet det spiller en rolle for at opretholde et sundt blodtryk og nervesystem, producere proteiner, regulere væskebalancen og hjælpe muskel- og hjertefunktion.

Det findes naturligt i tørret frugt som rosiner, men også i andre fødevarer som frugt og grønt, mælkeprodukter, bælgfrugter, fisk og kød.

Jern

jern er essentielt for ilttransport i kroppen, da det er en del af de røde blodceller, som netop har denne funktion. Kroppen bruger også jern til at beskytte cellerne. Får du for lidt jern, kan du blive svimmel og træt og få åndenød, hovedpine og hjertebanken. Det er derfor vigtigt at indtage nok jern.

Du får det gennem rosiner, mandler, bælgfrugter, spinat, kød, fisk og æggeblommer. C-vitamin, som også findes i blandt andet rosiner, hjælper kroppen med at optage jern i systemet.

Kalcium

Kalcium – også kaldet kalk – er det mineral, du har allermest af i kroppen. Mineralet spiller en afgørende rolle i dannelse og opretholdelse af sunde knogler og tænder. Mangler du kalk, bliver knoglerne svage, og du kan risikere at brække knogler eller få knogleskørhed.

Du får let kalcium gennem kosten. En af de vigtigste kilder til kalk er mælkeprodukter, men det findes også i rosiner, grove grøntsager som kål, spinat og broccoli, bønner, rejer og små fisk med ben som sardiner og sild.

Sådan får du rosiner ind i dine måltider

Morgenmad: Drys nogle californiske Regent-rosiner på din morgenmad eller bland dem i yoghurten.

Formiddagssnack: Spis et par californiske Regent-rosiner som en naturlig snack.

Frokost: Bland californiske Regent-rosiner med hytteost og tilsæt dem til en salat eller en bagt kartoffel.

Eftermiddagssnack: Nyd en skål rosiner, nødder og frø.

Aftensmad: Tilsæt rosiner til couscous eller ris som tilbehør til din kød- eller vegetarret.

Måske du også kan li'