Gode tips til at undgå madspild

5 tips til at undgå madspild

3. juli 2020 af .
Foto: Line Falck

Madlavningen bliver lidt sjovere, når man samtidig kan undgå madspild. Her får du 5 brugbare tips til, hvordan du nemt kan bidrage til at undgå madspild – både i supermarkedet og i dit køkken.

Undgå madspild

De fleste af os er opmærksomme på at undgå madspild, men det er ikke altid det nemmeste at mestre. Derfor har vi samlet 5 gode råd til, hvordan du kan implementere små ændringer i din hverdag, så du kan undgå at smide mad ud. Det gælder både, når du handler ind, opbevarer dine råvarer, genbruger dem, fryser dem ned og mere til. 

1. Køb kun det nødvendige

Det første du kan gøre for at undgå at generere madspild er ved kun at handle det nødvendige ind. Indkøb kan ofte blive lystbetonet og resultere i impulskøb, der ikke altid er lige gennemtænkte. Det kan derfor være en god idé at lave en madplan for ugen, hvor du nemt kan gennemskue, om der er nogle råvarer, der går igen. 

Dertil kan du vælge at handle stort ind én gang om ugen i stedet for mange gange, så du ikke gentagende gange bliver fristet til at købe en masse ind, du egentlig ikke har brug for. Hvis du mangler inspiration til din madplan, kan du finde vores tre madplaner her. Du finder både en med familiefavoritter, en med mad på 30 minutter og en vegetarisk udgave. Alle tre madplaner opdateres hver uge.

Når du er i supermarkedet, er det også en god idé at kigge i deres kølemontre med mærkatet 'tæt på udløb'. Her sparer du både penge og hjælper supermarkederne med at undgå madspild.


2. Opbevar dine madvarer korrekt 

En gængs årsag til madspild er dårlige råvarer. Når du skal sørge for, at dine råvarer holder bedst muligt, er det vigtigt, at du opbevarer dem korrekt. Få 10 bud på råvarer, der ikke skal i køleskabet her. Man kan nemlig snildt tro, at det ville få dem til at holde længere, men f.eks. skal løg og kartofler ikke på køl.

Tips til opbevaring af råvarer:

Hvad angår salat kan det være en god idé at skylle det med det samme, efter at du har købt det, og lægge det i en frysepose i køleskabet. På den måde holder det længere, end hvis det blot opbevares i original-indpakningen. 

Afskårne krydderurter kan særlig være svære at holde liv i. Et godt tip er at sætte et højt glas halvt fyldt med vand i døren i dit køleskab, hvori du kan sætte dine krydderurter med rødderne i vandet. Det gør, at de holder længere. Derudover kan du også skylle dine krydderurter og folde dem ind i en fugtig karklud, som lægges i køleskabet. Dette trick hjælper også til, at krydderurterne får længere levetid. 

3. Gem og genbrug rester

For at undgå madspild er det vigtigt, at du ikke smider dine rester ud efter frokosten eller aftensmaden, men i stedet genbruger dem i en ny ret. Du kan f.eks. gemme resterne af en kødsauce og bruge den til en ny omgang spaghetti, i mexicanske pandekager eller som fyld i en lasagne. Få flere tips til mad, der kan vare i flere dage her.

Hvis du har rester af grøntsager liggende i grøntsagsskuffen i køleskabet, og de er ved at blive lidt kedelige, kan du sagtens bruge dem i enten en lasagne, i en suppe, på en pizza, i en æggekage eller en tærte. Det er kun fantasien, der sætter grænser. 


4. Frys madvarer ned 

Når det handler om at undgå madspild, er fryseren en vigtig spiller. Uanset om du står tilbage med rester fra aftensmaden, du ikke kan nå at spise de efterfølgende dage, eller om du har brød, ost eller kød tilovers, så er det en god idé at fryse det ned. Det er dog vigtigt at notere, at frossen mad ikke kan holde sig for evigt. Se her, hvor længe mad kan holde sig i fryseren. Vidste du f.eks., at svinekød kan holde sig i halvt så lang tid som kylling pga. dets høje fedtindhold?

5. Forskel på 'bedst før' og 'sidste anvendelsesdato'

Hvis du ønsker at begrænse dit madspild, er det vigtigt, at du kender forskel på de to datomærkninger, du altid møder på dine fødevarer, når du handler i supermarkeder. Der er nemlig en stor forskel på, hvad de betyder, og om du skal smide din mad ud eller ej, når datomærkningen bliver overskredet. 

Bedst før betyder, at du stadig kan spise en fødevare, selvom datoen er overskredet. 

Sidste anvendelsesdato indikerer derimod, at du bør vælge at kassere din fødevare, når datoen er overskredet. 

Et godt pejlemærke er altid at se og lugte til din fødevare, så du på den måde kan gennemskue, om din fødevare er blevet dårlig, eller om du stadig kan spise den.

Søg efter ingredienser her på siden

Det kan være svært at gennemskue, hvad man kan bruge en halv aubergine, en rest fetaost og nogle lasagneplader til, men ved hjælp af vores filtersøgning, kan du notere, præcis hvilke råvarer du ønsker at anvende, og så får du vist alle de opskrifter, som indeholder lige præcis de råvarer, du gerne vil have brugt. 

Log ind
Ikke medlem? Opret bruger

Sidebar