Læg en madplan, køb varer på tilbud, og handl aldrig på tom mave. Sådan lyder sparerådene ofte, og de fleste af os kender dem til hudløshed. Det er bare ikke altid så nemt, som det lyder. Derfor har vi gravet en række andre tips frem, som kan hjælpe dig med at balancere madbudgettet.
Sådan sparer du penge på madbudgettet
Køb sjældent ind
Når du køber stort ind til mange dage ad gangen, tvinger du dig selv til at planlægge, hvad der skal på menuen, og det lægger ofte op til en mere fornuftig og mindre lystbetonet tilgang til aftensmaden. Det er nemmere for dedikerede kødspisere at rumme en kødfri dag, hvis de ved, at der er kød på bordet igen i morgen! Det er også lettere at planlægge "genbrug" af ingredienser, så du ikke køber helt nye grøntsager og krydderier til en enkelt ret hver dag.
Brug nettet
Det er så let at fylde lidt ekstra i indkøbskurven, når man står der i super­markedet om eftermiddagen og er småsulten. Selvom handlen af daglig­varer på nettet har været stigende de senere år, er det stadig et godt tip at benytte den virtuelle indkøbskurv. De fleste af os har ingen proble­mer med at købe rejser, tøj og boligudstyr på nettet, så hvorfor ikke også shoppe mælk, æbler og rugbrød online. Undersøgelser viser endda, at der rent faktisk er lidt penge at hente på nettet i forhold til at købe ind i traditionelle supermarkeder, fordi risikoen for at blive fristet af tilbud og lækre spotvarer minimeres. Vi køber slet og ret lidt mere fornuftigt ind, når vi gør det foran skærmen.
Drop mærkevarerne
Det er fristende at købe den samme ost hver gang, fordi den bare smager godt, den ketchup, man altid har købt, eller de varer, man har set reklamer for på tv. Men ofte er det de kendte varer, der er de dyreste. Kast et blik på de hylder, der ikke lige er i øjenhøjde! Her finder du butikkernes egne brands — de såkaldte "private labels" — som tit er en del billigere end de kendte mærker og mindst lige så gode.
Billige retter
Supper uden kød, men med masser af fylde og smag, er god og mættende aftensmad, der ikke koster ret mange penge. En kødfri dag om ugen gør underværker for budgettet, og så længe du smager suppen til med gode krydderier og laver den tyk og cremet, er de fleste lykkelige. Hjemmelavet pizza er ligeledes en ret, der ikke behøver at koste mange penge. Hvis du selv laver pizzadejen og bruger, hvad du har i grøntsagsskuffen til fyld, er det nærmest kun osten, du betaler for.
Frisk på frys
Husk at bruge fryseren til de dage, hvor alt er travlt, og der ikke er overskud til indkøb og madlavning fra bunden. På den måde slipper du for at bruge mange penge på fastfood, hvilket ellers kan være enormt fristende, når tiden er knap. En god portion bolognese kan både bruges til pasta og ris, i en lasagne, på en pizza og trylles om til chili con carne. Kogte kartofler kan moses og bruges som base i en kartoffelsuppe eller gratineres i ovnen som tilbehør. Ris kan koges og fryses ned, så de blot skal overhældes med kogende vand, før de er klar. Her på spisbedre.dk kan du endda se, hvordan du kan bruge dine rester og undgå madspild — den udvidede søgefunktion giver dig mulighed for at indtaste de præcise ingredienser, du har ved hånden, og derudfra få foreslået matchende opskrifter, hvor intet går til spilde.
Se her, hvor længe madvarer kan holde sig i fryseren.