Salt er uundværligt i køkkenet, og det er en af de ingredienser, vi bruger allermest — hovedsageligt til frokostretter og aftensmad.
Typisk deler vi madretter op i "det salte" og "det søde" køkken. Men det betyder ikke, at vi skal holde os fra at bruge salt i det søde køkken. Salt fremhæver nemlig smagen i både salte og søde retter, og derfor kan det bidrage til, at din dessert, snack eller drink kommer til at smage mere intenst.
Her har vi fundet fem steder i køkkenet, hvor du måske ikke havde tænkt på, du kunne bruge salt som smagsgiver.
1. Kager
Kager hører det søde køkken til, men det skal tages med et gran salt — bogstavelig talt! Du kan nemlig tilføje mere dybde til smagen ved at tilsætte havsalt til din brownie, din karamelsnitte eller dine cookies. Drys et par flager havsalt oven på dine kanelsnegle eller kardemommesnurrer, eller tilsæt lidt salt til dine macarons. Især chokolade- eller kakaosmagen kan fremhæves med salt, og det giver en lækker intensitet og fylde.
2. Snacks
Flere af os griber til saltede mandler, når vi skal servere snacks for familie og venner. Selv om det smager skønt, kan vi godt blive trætte af at servere den samme snack gang på gang. Er du vild med balancen mellem salt og sødt, så giv dine hjemmelavede chokoladebarer eller din hasselnøddeis lidt flagesalt på toppen. Det kan godt anbefales at eksperimentere med salt i traditionelt sødt bagværk som pandekager, æbleskiver og scones. Lige nu er det et hit på sociale medier at bage minipandekager med skiver af banan indeni, og her kan salt skabe en lækker kontrast til de søde bananer.
3. Drinks
Salte drinks lyder måske lidt mærkeligt, men faktisk er der mange drikkevarer, der har godt af et nip havsalt. Skal du gå den klassiske vej, så vælg en Bloody Mary med salt, peber og bladselleri. Er du mere modig, så prøv at putte lidt salt i din smoothie. Det giver en god balance mellem sødt og salt, der klæder smoothien. Endelig bliver søde, cremede drikke rundere og mere fyldige i smagen, når du tilsætter salt, så prøv at drysse lidt flagesalt i din kakao, kold som varm.
Vidste du:
- At de officielle anbefalinger for saltindtag er 5-6 gram om dagen ifølge Fødevarestyrelsen.
- At størstedelen af det salt, vi indtager, kommer fra forarbejdede madvarer som f.eks. kød, brød, pålæg og færdigretter.
- At overdrevet indtag af salt kan føre til forhøjet blodtryk og hjerte-kar-sygdomme.
4. Topping
Skal der kreeres topping til kager, morgenmad, pandekager eller is, så er det nærliggende at tænke, at det skal være sødt. Men de fleste toppings har godt af lidt syre eller lidt salt, som både balancerer og fremhæver det søde. For eksempel kan du putte salt i dit syltetøj, i din karamel, i mousser og i chokoladeganache.
5. Tilbehør
Et smukt og indbydende middagsbord afgøres ofte af tilbehøret, og også her kan du lade saltet spille en rolle. Stil syltede tomater, rødløg, græskar eller rabarber på bordet, top sommerens grillmad med hakkede saltede citroner, eller læg et par syltede chilier i en sandwich. Du kan også pynte bordet med en skål urtesalt lavet af det, du har liggende. Der er nærmest ingen grænser for, hvad du kan putte i: ramsløgssalt er godt til kød og salater, hyldeblomstsalt er godt til kylling, mens du kan servere lavendelsalt til fisk og grøntsager. Lav dit eget salt ved at finblende smagsgiver og flagesalt sammen i forholdet 1:4 og lade det tørre ved stuetemperatur et par dage, eller du kan tørre det i ovnen ved 75 grader.
Maldon Sea Salt Flakes
I 140 år er Maldon blevet fremstillet efter de samme traditionsrige metoder, hvor det ikoniske pyramideformede flagesalt er håndudvundet for at sikre den helt rette smag og struktur. Du kan bruge Maldon Sea Salt Flakes til både madlavning og til at drysse over det færdige måltid for at give en dyb og afrundet smag. Se mere, og find opskrifter her.