Du er sikkert stødt på ordet food prepping. Food prepping er egentlig bare en catchy betegnelse for forberedelse af mad — prepping er slang for det engelske ord preparation, som netop betyder forberedelse.
Princippet bag food prepping er urgammelt. Mennesket har til alle tider haft behov for at sikre, at der ikke kun er mad til klanen lige nu og her, men at der også er noget godt at spise i morgen, resten af ugen, og når tiderne er trange.
Efter opfindelsen af køleskab og fryser er det heldigvis blevet langt nemmere at forberede maden og opbevare den forsvarligt. Med lidt planlægning, omtanke og hårde hvidevarer kan du således komme på forkant med hverdagens madlavning, så du sparer ikke kun tid, men også penge.
Du vil formentlig også opleve, at food prepping giver dig sundere mad på bordet, fordi du ikke havner i fast food-fælden eller lokkes til impulskøb i supermarkedet, når du er allermest sulten og hungrer efter fedt, salt og sukker.
Brug derfor lidt tid på at være rigtig overskudsagtig og gøre en række aftensmåltider klar i fryseren, så de er lige til at varme på en underskudsdag. Dit fremtids-jeg vil takke dig.
5 frysevenlige retter
1. Kylling i fad med kartofler og porrer
Bland grøntsagerne i en frysepose sammen med timian, bouillon og fløde. Læg kyllingelårene i en anden frysepose, og læg det hele i fryseren til den dag, hvor du gerne vil servere den. Se opskriften på kylling i fad med kartofler og porrer.
2. Vegetarisk gryderet med kikærter og søde kartofler
Gør en grøn gryderet klar i fryseren, så den blot skal simre indtil spisetid. Læg alle de rå grøntsager i en frysepose sammen med oliven, bouillon, rå ris og krydderier, undtagen salt, og læg posen i fryseren. Se opskriften på vegetarisk gryderet med kikærter.
3. Indisk karrysuppe med kylling og ris
Den krydrede suppe kaldes også "mulligatawny", og heldigvis er den lettere at spise end at udtale! Bland alle ingredienserne undtagen ris og salt i en frysepose. Læg posen i fryseren til den dag, hvor du gerne vil servere retten. Se opskriften på indisk karry med kylling.
4. Nudelsuppe med rejer og ingefær
En hjemmelavet thai-suppe smager helt fantastisk og mætter godt. Læg grøntsagerne i en frysepose sammen med limeblade, fiskesauce, rørsukker og tigerrejer. Hæld kyllingebouillonen i en særskilt frysepose. Læg poserne i fryseren til den dag, hvor du gerne vil servere retten. Se opskriften på nudelsuppe med rejer.
5. Boeuf bourguignon med grøntsager
Simremad kan sagtens laves uden de helt store anstrengelser. I hvert fald når du blot skal varme den fra fryseren. Læg oksekød og grøntsager i en frysepose sammen med rettens øvrige ingredienser. Lad blandingen trække i 1 døgn i køleskabet, og læg den herefter i fryseren. Se opskriften på boeuf bourguignon med grøntsager.