10 madvarer, der ikke skal i køleskabet

Vi har det med at tænke "jo koldere, jo friskere", når vi lægger mad i køleskabet, men faktisk har en del råvarer ikke godt af kulde.

10 madvarer, der ikke skal i køleskabet
May 15, 2020 af redaktionenFoto: Torben Djenner

Køleskabet er en genial opfindelse, da det langt hen ad vejen er med til at forlænge vores madvares holdbarhed. Faktisk er det ikke alle madvarer, der har godt af at være på køl.

Her får du en liste med 10 madvarer, som absolut ikke må opbevares i køleskabet!

1. Løg

Selvom de fleste grøntsagsskuffer garanteret rummer et løg eller to, er det faktisk helt forkert at have løg på køl. Kombinationen af kulde og fugt gør nemlig, at løgene bliver slatne og mugner hurtigere. Derudover kan løg afgive lugt til andre madvarer i køleskabet.

Hvis du vil undgå at løgene mugner eller begynder at spire, skal du opbevare dem ved stuetemperatur og gerne mørkt.

2. Kartofler

Opbevarer du dine kartofler i køleskabet, vil kulden hurtigere omdanne kartoflernes naturlige indhold af stivelse til sukker. Det vil resultere i, at kartoflerne bliver søde i smagen og får en melet konsistens. Derudover kan det skabe en skadelig kemi, når kartoflerne tilberedes.

Du skal derfor helst opbevare dem mørkt, tørt og ved lav luftfugtighed.

3. BRØD

Brød udtørrer og bliver hurtigere hårdt i kulde — og det gælder alt slags brød. Find i stedet et tørt sted, hvor du kan opbevare det.

4. OLIVENOLIE

Stil aldrig olie på køl! Den får en hård og fast konsistens af at være i køleskabet, da kulden får olien til at kondensere. Faktisk skal den helst ned i køkkenskuffen, hvor der er mørkt og tørt.

5. Agurk

Selvom det er enormt lækkert med en iskold, sprød agurk, så mindsker du faktisk agurkens holdbarhed ved at udsætte den for kulde.

Kulden skader nemlig skrællen, og agurkens overflade forringes. Derfor skal agurker altid opbevares ved stuetemperatur.

6. BANANER

Bananer eksporteres fra udlandet, hvor de typisk plukkes inden de er modne. Lægger du bananer i køleskabet, vil kulden og mørket stoppe modningsprocessen, da bananer kommer fra et tropisk klima.

Det vil resultere i, at de bliver brune og bløde og mister deres næringsstoffer.

7. Hvidløg

Hvidløg bør ikke opbevares i køleskabet, fordi den lave temperatur gør hvidløget blødt og gummiagtigt, og dermed rådnes det hurtigere.

Den optimale opbevaring er derimod et mørkt sted med stuetemperatur. Så vil hvidløget forblive friskt i længere tid, og samtidig vil du undgå, at det spirer.

8. TOMATER

Der findes næsten ikke noget bedre end en sød, moden tomat i en skøn salat. Men den søde tomatsmag, kan du godt vinke farvel til, hvis du opbevarer dem på køl. Den kolde luft ødelægger nemlig membranen i tomaterne, og det betyder at de ændrer smag og konsistens.

9. Gulerødder

Kolde temperaturer gør gulerødderne slatne og vandfyldte, og sætter dem desuden i forrådnelse på få dage. Opbevar dem i stedet ved stuetemperatur, men hold dem væk fra sollys.

10. Avocado

Avocadoer er utroligt lækre, når de er modnet perfekt. Hvis du har dine avocadoer på køl, bremser du modningsprocessen, og avocadokødet vil dermed få en mærkelig struktur. Derfor er det en god idé at opbevare dine avocadoer ved stuetemperatur.

Har du derimod købt en modnet, spiseklar avocado, og den ikke skal spises med det samme, kan du lægge den på køl, så den ikke bliver overmoden.


Måske du også kan li'